O Prometeju što nam govori njegova vatra u današenjem dobu?

O Prometeju što nam govori njegova vatra u današenjem dobu?Jung o Prometeju:Fusion Page Builder
„Klijentu se često mora reći što mu se događa jer moderni čovjek živi u željama. Ako se i danas nova vatra zapali na Uskrs, ona je u spomen na iskupiteljski i spasonosni značaj prve vatre. Na taj je način čovjek otimao tajnu prirode – Prometejsku krađu vatre. On se proglasio krivim za nezakonitu intervenciju (krađa vatre od bogova), ugrađujući djelić vjekovne nesvijesti u tamu svog uma. Tom je krađom prisvojio nešto dragocjeno i uvrijedio bogove. Svatko tko poznaje strah primitivca od inovacija i njihovih nepredviđenih posljedica, možemo samo zamisliti nesigurnost i nemir savjesti što bi se dogodilo da on shvati to otkriće….. Čovjek je Prometej koji krade munje s neba kako bi unio svjetlost u sveopću tamu velike zagonetke. Zna da u prirodi postoji značenje da svijet skriva misterij koji je svrha njegovog života i kojeg mora otkriti “
Svatko tko je upalio u sebi vatru intelekta ili duha u sebi platio je cijenu kao i Prometej.  Adam i Eva izbačeni su zbog samo jednog prijestupa, bez prava na popravak tako je i Prometej zauvijek prikovan na stijeni, gdje mu Zeusov orao jede jetru. Možemo naučiti da jedino napredujemo kroz arhetip Tricksttera (prevaranta) ili krađe. Svaki čin osvještavanja uključuje “pljačku” ili “otmicu” od kreativnog nesvjesnog, prije od Boga Adam i Eva, ili Prometej od bogova. Jung navodi mnogo primjera o ovoj krađi, a oni su ustvari nešto što nam treba za napredak.
S druge strane, širenje svijesti donosi opasnost odnosno to su svi mitovi koji govore o potopu ili uništenju.
„Priča o Prometeju kaže da je on Titan koji se pobunio protiv bogova, pomogao je Zeusu srušiti tiranskog Kronosa, a zatim je prevario Zeusa i ukrao vatru s nebesa kako bi čovječanstvo oslobodio moći bogova.  Prometej je protiv univerzalne strukture, on je za oslobađanje čovječanstva iz ropstva, poriv za nadilaskom ograničenja.
Ono što bi moglo prikazati Prometejevski duh u novijoj povijesti Amerike koju je tada Tesla opisao kao zemlju mogućnosti. To je potraga za novim. Ipak, kako smo rekli s posljedicama jer čovjek je intelekt upotrijebio kao i u mitu za uživanje što jača narcizam a onda i stvaranej totalitarizma, jer narcisoidna osoba ne dozvoljava da joj drugi proturječi i tada se skriva iza moći kojom pokorava druge.
Prihvatiti Prometejevsku vatru jest živjeti u onome gdje si rođeni od tuda širiti svoju svijest znanjem, uvidom i kreativnošću izbjegavajući kolektiv i razvijati individualnost. To znači svrgavanje starog umirućeg kralja ili ono u što si prije vjerovao poput sretnog društva, obrazovanja i služenja vlasti.  Takav stav oživljava život.  Cilj je postizanje više svijesti osloboditi sebe od kulture i navika koje koče razvoj.
“Kolektivnost je sama po sebi zlo, kolektivnost bez zla je nemoguća; čak je i najbolja kolektivnost koju smo mogli zamisliti je opaka – u svakom slučaju najstrašnija dosada, a biti dosadan jednako je zlu.” C.G. Jung
 Prometej isto tako simbolizira neurozu koja može procvjetati kada se okrenemo pokušaju napuštanja sprega s kolektivom ili nesvjesnim obrascima. Sukob s Olimpom predstavlja stvaranje osjećaja autonomije, moći i neovisnosti, a prepuštanje strasti što je protiv psihološkog zatvora i pravila donosi nervozu, zbunjenost, dezorijentaciju i zapletanje u carstvo materije  i mentalni otrov prevelike racionalizacije s kojom smo okruženi u društvu. Mit ima svoj nastavak, Prometeja je na kraju spasio od mučenja Heraklo, što znači da je psihičko otuđenje konačno doživjelo pomirdbu s bogovima ili nesvjesnim, što je pridonijelo širenju svijesti i naprednijeg stava. Baš kao i zmija u raju, tako je Prometej čovječanstvu donio dar znanja i svijesti kroz vatru. U nama je Sjena koju simbolizira otvaranje Pandorine kutije koju otvara Pandora ali i Prometej, buđenje svjesti u čovječanstvu. Pandora i Epimetej su donosili odluke bez naknadnog promišljanja a to je bezdušnost i okrutnost, vatra bez tame i vode može biti razorna. Poput Prometeja, mi smo vezani za stijenu ili osuđeni za ovaj planet,  na kojem doživljavamo beskrajne preporode samsare. Mit o Prometeju govori o osjećaju beznađa, prikovanost za okolnosti u kojima je stvatko okružen, nužnost okrutne žrtve, umor od života i opipljivu, grizuću bol. On doista predstavlja simbolički život čovjeka. Jung kaže:  „Postanak predstavlja čin osvješćivanja kao tabu kršenje, kao da znanje znači da je barijera sakrosancije neznatno prekoračena. Mislim da je Postanak u pravu u mjeri u kojoj je svaki korak prema većoj svijesti vrsta prometejske krivnje: znanjem su bogovi kao da im je oduzeta vatra, tj. Nešto što je bilo svojstvo nesvjesnih moći je rastrgano izvan svog prirodnog konteksta i podređena hirovima svjesnog uma. Čovjek koji je uzurpirao novo znanje trpi, međutim, transformaciju proširenja svijesti, koja više ne sliči onoj njegovih bližnjih. Izdignuo se iznad ljudske razine svoga doba (‘postat ćete slični Bogu’), ali time se otuđio od čovječanstva. Bol ove samoće je osveta bogova,jer se više nikada ne može vratiti čovječanstvu. On je, kako kaže mit, okovan usamljenim liticama Kavkaza, napušten od Boga i čovjeka. ” Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

Pročitaj  Projekcije voljenja
O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email