O PROSVJETLJENJU Prosvjetljenje kao konačni smisao života ima stotinu imena ali…

O PROSVJETLJENJU

Prosvjetljenje kao konačni smisao života ima stotinu imena ali nijedno ga ne smješta u Vrijeme
KONAČNI SMISAO JE UVID U ISTOVREMENO POSTOJANJE PROŠLOSTI, SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI KAO – SADA
Pitanje svih pitanje jest: koja je razlika između prosvjetljenog, samorealiziranog pojedinca i onog koji to nije, rečeno svakom razumljivim rječnikom?
Za neprosvjetljeno ljudsko biće realno postoje samo prošlost i budućnost. Do detalje se može sjećati svih prošlih događaja, savršeno poredanih u Vremenu i emocionalno je vezano uz njih kao potpuno stvarnih. Tugom ili veseljem.
Može zamišljati apsolutno sve buduće događaje savršeno logično poredane u Vremenu i stvarne kao i sve scenarije koji u budućnost vode. Emocionalno je uz njih vezano kao potpuno stvarne. Strahom od ishoda onog što se još nije dogodilo, čežnjom, strepnjom i nadasve, nadom.
No potpuno je nesvjestan SADA, sadašnjost mu, ma što radio, stalno izmiče, percipira je kao nešto što je već prošlo ili joj se nada u nekom budućem trenutku.
Apsolutno sve doktrine i učenja bez iznimke o Prosvjetljenju govore kao nečemu što treba tek dostići i što se automatski smješta u budućnost. Tomovi knjiga govore što treba raditi da bi se postigao taj smisao života. No, taj budući trenutak ne može doći u budućnosti jer već jest tu.
Prosvjetljeni čovjek prepoznaje istovremeno postojanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kao SADA. Tuga, veselje, strah, čežnja, strepnja i nada time postaju suvišne. To nije odgovor na pitanje već nestanak potrebe za pitanjem.
Zamislite da noću šećete ulicom koja ima niz stupova rasvjete, pravilno razmaknutih. Prolazak ispred jednog svjetla proizvodi sjenu pred Vama koja se smanjuje približavanjem slijedećem izvoru svjetla ali se prolaskom kraj njega i radi njega stvara nova sjena koja opet slabi približavanjem narednom stupu…
A Vi hodate tako da u kontinuitetu pažnje osjećate dodir tabana i tla. Oči su Vam otvorene, ali pažnja Vam je potpuno sažeta na osjećaj dodira i ne zamjećujete svjesno izmjenu sjena koja predstavlja Vaš put od prošlosti prema budućnosti.
Jedina je Stvarnost SADA u točci sažimanja pažnje na dodir.
Dovoljna je samo kratka sabranost pažnje i dodir s Izvorom da doživite anandam, „bljesak blaženstva“ (eng. Bliss consciousness) koji može trajati danima i teško ga može opisati osoba koja nije takvo iskustvo imala. Isto je moguće postići dugotrajnom, iskrenom molitvom.

Pročitaj  UPDATE O INFORMACIJAMA OBJAVLJENIM U ZADNJA TRI TEKSTA: OLUJA JE STIGLA! Tri ...

Iz teksta Drage Plečka

Jasna Luminus –
Utočište – Sanctuary

Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email