Obitelji donose otisak emocionalnog stanja

Obitelji donose otisak emocionalnog stanja

Obiteljski odnosi donose otisak emocionalnog slike ljubavi koja se onda traži u odnosima toliko snažno gdje ljudi taj otisak lažno zovu ljubav.
Lucija je živjela u dobro situiranoj obitelji u kojoj je otac imao glavnu riječ, a samim time što je donosio novac, o kojem je ovisila cijela obitelj, prešutno su mu priznavali dominaciju koju je on i koristio. Ako pogledamo Lucijinu natalnu kartu, onda je vidljiva važnost obitelji. Dakle, živjela je u naglašenom patrijarhalnom sustavu, u bogatoj obitelj i tu nastaje jaka ovisnost gdje otac postaje nadrealna osoba. Otac je tako postaje slika muškarca koji dominira. Jaka funkcija oca je donosila dominantne partnere kakav je bio njen otac, ali koji su je ponižavali. Lucija je tražila roditelja, muškarca zaštitnika a kako onda stvoriti ravnopravni odnos u kojem se razmjenjuje ljubav? Dijete i otac nisu ravnopravni i takve veze nemaju realnost koja bi dovela do ljubavi.
Kada se razočarala u takve partnere, pokušavala je odabrati drugačije partnere, ali kao i svaki recidivist, vraćala se na stare obrazac – partnere, dok u jednom trenutku nije odustala. Kako na jyotish savjetovanju, tako i na terapiji, ovaj obrazac se mogao uočiti kroz promjenu tona glasa kada se govorilo o takvim partnerima, ona se pretvarala nesvjesno u dijete. Promjenom glasa ulazi u identitet djeteta i na taj način iskazuje poštovanje autoritetu. Kroz meditaciju i terapiju uspjela je osvijestiti ovaj bitan  stadij odrastanja kojeg nepravedno zovemo trauma, a ustvari je prijelazna faza dok se ne dođe do odrasle veze i stvaranja vlastite individualnosti.
U njenom slučaju, kontrola ju je štitila od nepredvidivosti slobode, tako da se moguća spontanost kad joj se svidi neki partner, nije mogla ostvariti. Povrijeđenost je bila zaštitni mehanizam. Time si je u prošlosti uskratila ljubav, ali sve je to činila kako bi spriječila moguću povrijeđenost i kako bi se zaštitila od moguće boli kad bi se upustila u vezu. Ovo rade više-manje mnogi u vezama. Osjećaji koji su se njegovali u obitelji, poput straha i ljutnje, redovito postaju dio života zaljubljenih.
Lucija je svjesna situacije i radom na sebi malo pomalo učinila korak, te se u odnosu uz mnogo truda odvikavala od starih obrazaca koji su je dovodili do nesretnih ljubavi stvarajući svoj sustav kvalitete slušajući svoj pravi identitet i razvijajući svoej kreativne sposobnosti. Sada je svjesna da je komunikacija i iskrenost nužna za vezu, da je teško izložiti sebe drugome, a da zbog toga ne budeš osuđen i odbačen. Parovi koji su to uspjeli danas su u odnosu. Vidjeti svoje emocije kao obrasce koje je oblikovala naša obitelj, a onda ih osvijestiti i učiniti promjenu, doista je stvarna promjena. Obiteljski obrasci mogu se vidjeti u jyotishu kroz nekoliko generacija i prenose se na dijete a da mnogi nisu jasni koji im je teret stavljen na leđa. Obrazac se premosti sve dok jedno dijete ne osvijesti stari obiteljski obrazac i preokrene veliki krimen obitelji. Kada bi školovanje djece išlo u tom smjeru, sretno društvo bilo bi neminovna posljedica.

Pročitaj  Ako je svemir kreacija našeg uma prostor I vrijeme imaju gustoću

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeutt

Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email