Oduzeti cilj čovjeku i posljedica

Oduzeti cilj čovjeku i posljedicaDanas na mjesto pojedinca dolazi organizacija, institucija i država. Time moralna odgovornost pojedinca nema toliku važnost koliko tu ulogu preuzima država. Na mjesto moralnog i duhovnog razvoja pojedinca stupaju javna dobrobit i podizanje životnog standarda. TO JE I NAŠ CILJ, HTJELI MI TO PRIZNATI ILI NE, ALI ON ODREĐUJE DOBAR DIO SVAKODNEVNOG ŽIVOTA.
Cilj čovjeka više nije osobni razvoj što se samo po sebi nameće ukoliko čovjeka promatramo kao biće prema putu, gdje je nužno razviti svjesnost, već država nameće cilj koji je usmjeren na potpunom služenju državi, koliko god taj pojam bio apstraktan. Osobi se na taj način oduzima mogućnost moralnog djelovanja, a zauzvrat se pojedincem manipulira, određuje što da čini i kako da djeluje kao socijalna jedinica. Za kraj Jung kaže: “Ljudske odnose danas ugrožavaju kolektivni sustavi, osim što su još uvijek, ili su uvijek bili, u sumnjivom i nezadovoljavajućem stanju.Kolektivni sustavi, koji se nazivaju “stranka” ili “država”, imaju destruktivan učinak na međuljudske odnose. I oni se također lako mogu uništiti, jer su pojedinci još uvijek u stanju nesvijesti koje se ne može nositi s ogromnim rastom i fuzijom masa. Kao što znate, glavni je napor svih totalitarnih država potkopati osobne odnose kroz strah i nepovjerenje, a rezultat je atomizirana masa u kojoj je ljudska psiha potpuno ugušena. Čak i odnos između roditelja i djece, najbliži i najprirodniji od svih, država razdire. Sve velike organizacije koje teže isključivo materijalističkim ciljevima pokretači su ritma masovnog razmišljanja. Jedina mogućnost da se to zaustavi je razvoj svijesti u pojedincu, koji time postaje imun na primamljivost kolektivnih organizacija. Samo to održava njegovu dušu na životu, jer njezin život ovisi o ljudskom odnosu. Naglasak mora biti na svjesnoj personalizaciji, a ne na državnoj organizaciji.Ovo potonje neminovno vodi u propast totalitarizma.”
Nikola Žuvela

Pročitaj  Kada ne osvjestimo Eros, društvo postaje zadojeno zakonima

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email