Ogledalo ljubavi

Ogledalo ljubavi    Vidjeti sebe u ogledalu i nije neki doživljaj jer je  to konstanta, ali kada se zaljubiš, ne vidiš da si ponovno u ogledalu. Boli te ono što u sebi najviše mrziš, a odnos ti stalno stavlja isti sadržaj da ga promatraš iako misliš da prvi susret ili ljubav nema neke veze s onim prethodnim odnosom. Ako se želiš ponovno vratiti toj ljubavi, sve je isto. Osjećaj ostavljenosti, nesigurnosti, nemogućnosti da te netko voli onakvim kakav jest. Sva zaljubljivanja su po osjećaju ista jer se uvijek  dogodi isti osjećaj na kraju odnosa. Isti scenarij u kojem se osjećamo odbačeno. Nije slučajno. Život traži da idemo dalje, dijete želi ostati u starom, ali ne možemo se stalno kupati u istoj vodi. Ona postane ustajala i premala za razmjenu. Voda ili emocije traže nove putove, ali vraćati se na staro znači: ne zanima me ljubav.
     Premalo je interesenata, više je voajera koji gledaju i misle da je ljubav samo lijepo. Nije, ljubav ima dubinu, a u njoj ima i onog ružnog što ljubav mora transformirati jer ona spaja vatru i vodu, a to je nespojivo. Zato mnogi vire i gledaju u tuđi vrt, ali tamo ne vide ništa jer ljubav se ne događa pred svjetlom reflektora već tamo gdje se čovjek boji ući.
Kad ćete dovoljno dugo razgovarati s ljudima koji vam govore o svojim odnosima, vidjet ćete nakon nekog vremena da ih dubina u odnosima ne zanima, već svijetla pozornice. Zato ljudi traže partnera koji će poboljšati svijetlost kada se reflektori upale, ali da vidi pravu ljubav, prošli bi pored nje.
Svako učenje o ljubavi, pa bilo ono i religijsko, brzo se pretvara u pravila i tek onda je čovjek na sigurnom i kroz organizaciju ili konvencionalni odnos započinje natjecanje. Ako ljudima kažete da je za ljubav važna meditacija koja razvija samoću, neovisnost, slobodu, promatranje, slušanje, to je za čovjeka nešto najteže. Čovjek brblja o površnosti, natječe se, ne čuje, ne može on sjesti u mir i biti sam sa sobom. Normalno je onda da je frustriran jer se kupao u ono malo osjećaja ili vode koja je postala ustajala tako da do takvog čovjeka ništa ne može doći osim frustracija drugog čovjeka.
Ogledalo je često teško jer pokazuje ono što smo iznutra u odnosu.  Ono nije za slabe i neiskusne već za one koji imaju u sebi moć gledanja.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Nedjelja – Novi početak

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email