Organi kao karmički zapisi i psihološki problemi

Organi kao karmički zapisi i psihološki problemiU novije vrijeme smo puno čuli o karmičkim zapisima koje organi pamte. Jyotsh i ayurveda govore o poremećaju doša ili slabim točkama koje se manifestiraju u  određenim razdobljima.
Primjerice, Mario ima problem kapha doše ili šeste kuće kojom vladaju Ribe. Kada su se karmički čvorovi ovdje susreli, točno kada su bili na jedan stupanj, Mario je operirao polipe u nosu koji nastaju uslijed neprestanih upala. Problem sa sinusima ili ljutnjom usmjeren je prema partnerici. Fascinantno je u ovom primjeru da je problem aktiviran Rahuom i Ketuom, karmičkim čvorovima. Saturn se nalazi u Ovnu, Marsovom znaku koji je aktivirao karmičku ljutnju na partnericu. Navike stvaranja privlačnosti kroz svađe  u Saturnovom razdoblju su došle do kraja. Nemogućnost nastavljanja  odnosa na takvim osnovama, Saturn je premjestio na poremećaj kaphe ili upalnih procesa, odnosno ljutnje. Kronične upale su se pretvorile u pasivnu agresiju, pažnja se dobiva kroz osjećaj nemoći, gdje se Mario vraća u djetinjstvo. Na dječji način pokušava dobiti pažnju što je njegov problem i produbilo. Iako je Mario intelektualno znao uzrok ove situacije, nije ništa poduzimao jer je u natalnoj karti imao kombinaciju za samokažnjavanje.
Ipak, bolest i život nisu tako plitko ispisani kao zakon karme, u tom procesu se događa promjena u čovjeku. Osobni osjećaj bespomoćnosti i ponovnog okretanja prema unutra čovjeku daje mogućnost susreta sa samim sobom. Viša razina osvještavanja bolesti jest Jungova metoda koja je kroz analizu snova ljudima pomogla osvijestiti pozadinu problema.
Saturn kao nosilac karme ponovno nas tjera da proživimo traumatičnu situaciju kako bi je iscijelili i prihvatili onaj dio osobnosti koji je neosviješten. Upravo taj do se pretvarao u Sjenu ili bolest koja, kada nije prihvaćena na svjesnoj razini, privlači pažnju čovjeka da se s njome bori na vidljiv način. Kada ne prihvaćamo nevidljivo jer svijest prihvaća samo ono empirijsko, onda ovaj problem prolazi kroz vidljiv način.
Kako vidimo, kompleksna smo bića, živimo na razini Sjena ili kako nam tumači tibetanski budizam, Zemlja je jedna od Bardo stanja ili iluzornih stanja projekcija koje živimo. U ovom slučaju je to kroz projekcije bolesti koje su nosilac određenog božanskog dijela sebe kojeg u stanju bolesti vidimo kao nešto demonsko.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Primjer Sjene u odnosu | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email