Osjećaji koje su nam dani nisu stvarni osjećaji

Osjećaji koje su nam dani nisu stvarni osjećajiOsjećaji koje smo naučili u našem okruženju ili na ovim prostorima su osjećaji koji se baziraju na arhetipu žrtve i ono što znamo o osjećajima ustvari je slabost, a ne snaga.
S druge strane, ono što cijenimo i što na Zapadu zovemo ljubav jest strast koju doživljavamo kao snagu bez obzira na ishod.  Strast i zaljubljenost su projekcije koje imaju za zadatak prezentirati se drugoj strani u što boljem svijetlu. To je ljubav osvajanja koja prestaje u onom trenutku kada par počinje živjeti rutinu koja je odbojna onima koji ljubav ne razumiju.
Na ovim prostorima uslužnost i gostoprimstvo su pomiješani s toplim osjećajima prihvaćanja, a ustvari se baziraju na preživljavanju, a manje na stvarnim osnovama. Pogotovo se to može primijetiti s majkama koje na svojem temelju žrtve manipuliraju djecom i suptilnim ucjenama u kojima govore kako su cijeli život posvetile djeci i kako su ona nezahvalna. To je poznati obrazac koji je mnoge onesposobio u emotivnom razvoju. Ne moramo dodati tome da je 80 posto obitelji disfunkcionalno, a na tim temeljima se emocionalno onesposobljenim masama manipulira, kako u školskom sustavu koji uči djecu poslušnosti, tako i u poslovnom svijetu gdje manipulacija doživljava svoju kulminaciju. U odnosima sam opisao kako to izgleda kroz obrazac ili primjer opere Carmen.
Često ono što nam se predstavlja da su osjećaji ustvari su trivijalnost i potpuno podcjenjivanje stvarnosti osjećaja pogotovo u zabavnoj muzici. Naravno, jačanje trivijalnosti pojačava narcizam odnosno nacizam.
Kada se pokažu stvarni osjećaji ili što ljubav ustvari jest neizbježno da takav izričaj ostaje na marginama kao i takvi pojedinci poput Mozarta ili Kafke. Tek nakon njihove smrti počinje njihovo veličanje, ali više u smislu slavljenja predstavnika nacije što je populizam koji izostavlja sadržaj.
Kako vidimo, emocije se, kako kroz povijest, tako i u odnosima koriste u manipulativne svrhe, lišene pravog sadržaja. Što su emocije stvarnije u čovjeku to je on samostalniji, kreativniji, ispunjeniji, ali ne i usamljeniji. Njegove emocije postaju izričaj koji ima sposobnost materijalizacije, a to je cilj svakog razvoja, viši oblik postojanja. Razvijanje i poticanje vlastitih emocija i izričaja put je koji je namijenjen onima koji se usude živjeti i voljeti.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Ono što tražite, unutra je: Raj i pakao, sreća i nesreća – dio su naše svijesti!Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email