Ovoj seriji tekstova o višem ja i duhovnim vodičima, dodajemo i deo odlične knji…

Ovoj seriji tekstova o višem ja i duhovnim vodičima, dodajemo i deo odlične knjige "Srodne duše" Carolyn Miller, američkog psihologa. Odlična knjiga, preporučujemo da je kupite ali je koliko znam izdata samo u Srbiji (na ovim prostorima)

Zašto je tako teško prepoznati svoju srodnu dušu?

Osnovna prepreka za pronalaženje srodne duše je to što, kad se jednom identifikujemo s egom koji smo izmislili I koji nas zastupa, na naše romantične izbore snažno utiču sklonosti, odbojnosti I predrasude kojima nas je naučilo naše odrastanje I vaspitanje. Svaki ego pravi spisak karakteristika partnera koga želi, uključujući I određene telesne osobine koje je naučio da smatra privlačnim, kao I ponašanje, temperament, socijalni status, uverenja I stavove koji su povezani s idealnim životnim partnerom. Psiholozi to zovu ljubavna mapa. Kad sretnemo nekog ko blisko odgovara konceptu našeg ega o idealnom partneru, naš lažni self ( lažno ja ) je uzbuđen I zamišlja da voli. Ako se identifikujemo s našim egom dok se to dešava, bićemo očarani I uvereni da je ta osoba naša srodna duša! Međutim, naš ego nije naš self, nego naša slika selfa–izmišljen lik koji traži drugog glumca da igra dopunjujuću ulogu. Kad omogućimo našem lažnom selfu da void naš ljubavni život, nije mnogo verovatno da će partneri koje taj self bira da nas usreće. Naš ego je zainteresovan samo za dramske aspekte veze, a ne za njen potencijal da pruži priliku za međusobnu ljubav. Naša duša traži partnera s kojim je moguća duboko značeća, međusobno ispunjavajuća veza–osobu koja funkcioniše na našem nivou svesti, deli naš životni smisao I izaziva nas da nadrastemo ograničavajući self koncept. U nekim slučajevima naš istinski self može da izabere ovu srodnu dušu još pre našeg rođenja I obezbed isusret u odgovarajućem trenutku našeg života. Ali, ako se zapletemo u identifikaciju s našim egom, biće nam vrlo teško da prepoznamo idealnog partnera kad ga sretnemo.
Ukratko rečeno, evo u čemu je ljudska ljubavna dilema: osobe koje privlače naš ego su retko one osobe s kojima naša duša duboko želi da bude, a naša srodna duša je često osoba koja izgleda potpuno pogrešno našem egu. Sve dotle dok se identifikujemo s lažnim selfom, osuđeni smo na kob traženja jednog partnera za drugim, koji će očarati naš ego, a zapravo će imati malo da ponude našoj duši. Na žalost, većina od nas je toliko zapetljana u ego identifikaciju, da imamo malo svesti o duši I njenim željama. Možemo da vidimo da se uvek zaljubljujemo u osobe koje nas na kraju razočaraju, a nemamo pojma šta različito treba da uradimo da bismo postigli bolji ishod. Mnogi od nas prave katastrofalnu grešku pretpostavljajući da ćemo prepoznati svoju srodnu dušu po stepenu oduševljenja koje ego ima u nekoj vezi!
Srećom, pomoć je dostupna I to u obliku unutrašnjeg vodiča. Možda smo mi izgubili iz vida sopstveni životni smisao I želje naše duše, ali svako od nas može da nauči da stupid u kontakt s unutrašnjim vodičem koji to pamti. Zaista nije bitno da li mislimo na vođstvo u spiritualnom ili psihološkom smislu. Kad god se usaglasimo s mislima punim ljubavi, dostupnim u našoj svesti, stičemo stepen mudrosti I uvida koje inače ne bismo imali. Kako se ovaj metod nalaženja srodne duše razlikuje od drugih? Najromantičnije grupe za samopomoć nude alat za pronalaženje odgovarajućeg partnera I za uspostavljanje održive veze. Oni podučavaju veštini komunikacije, samoiskazivanja, uspešnog ponašanja prilikom udvaranja, rešavanja sukoba I slično. Kako ja vidim, ovaj alat je samo to–alat; zato je ograničenog efekta. Čemu služi alat ako nemate pojma kakvu vezu da stvarate ili koga da prihvatite kao partnera za stvaranje te veze? O svojoj duši možete misliti kao o arhitekti veze koju istinski želite da stvorite sa srodnom dušom, a o svom unutrašnjem vodiču kao o građevinskoj firmi. U nedostatku projekta, vaša duša je smislila da zadovolji vaše potrebe I želje, a vaš unutrašnji vodič da obezbedi "finansijski" izvor I da rukovodi građevinskim poslovima. Zato nema značaja kakvim alatom raspolažete ili koliko ga vešto koristite. I dalje će te biti kao dete koje pokušava da sagradi palatu nasumično zakucavajući daske jednu na drugu. Ako želite nešto da postignete, razumno je da poslušate savete onih koji su uspešno uradili ono što vi želite da uradite. Kao što pokazuju priče o suđenoj ljubavi, postoji process kroz koji ljudi moraju da prođu na putu postizanja veze svojih snova. Moraju se desiti neke unutrašnje promene pre nego što romantično ispunjenje bude moguće, a postoji I unutrašnji glas koji nam se obraća kroz ove promene I pomaže nam da prepoznamo našu srodnu dušu.
Evo suštine. Svako od nas ima dva unutrašnja savetnika: jedan je ego (ličnost) koji smo sklepali na osnovu tačnih I pogrešnih informacija dobijenih tokom vaspitanja; drugi je mudar vodič, pun ljubavi, posvećen da nam pruži pomoć u dostizanju naših najviših potencijala. Oba savetnika nam nude pomoć da pronađemo pravu ljubav, ali samo jedan od njih može i da održi svoje obećanje. Ako vam je teško da pronađete srodnu dušu možda još niste dostigli period života u kome vas dvoje treba da se sretnete. No, takođe je moguće da ste već sreli vašu srodnu dušu–možda I nekoliko puta–I odbili ga/je. Sve dotle dok budete slušali pogrešan unutrašnji glas–glas ega–vaši budući romantični izbori neće biti ništa bolji od onih iz vaše prošlosti.
Smernice za ostvarivanje veze srodnih duša 1.Razmotrite mogućnost da u vama postoji izvor mudrosti koji zna, bolje od vas, koji partner će vas učiniti srećnim. 2.Ne obeshrabrite se zato što vaši pokušaji da pronađete pravu ljubav nisu do sad uspevali;novi pristup može da dâ bolje rezultate od vaših najluđih očekivanja! 3.Ne slušajte više svoj ego već počnite da slušate svoju dušu i svog vodiča!

Pročitaj  Knjiga Ljiljane Posavec: SLOBODNA VOLJA - Ključ za ispunjenje i osobno Uzašašć...

Jasna Luminus –
Utočište – Sanctuary

Utočište je mjesto za sve one koji tragaju za fizičkim, mentalnim,emocionalnim i duhovnim zdravljem. Radim energetske tretmane, intuitivnu dijagnostiku tijela i duše,kao i mjesto stanovanja koje takodjer čistim od negativnih upliva.
No Tab Selected
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email