Petak – Porva Ashada – sazviježđe neustrašivosti

Petak – Porva Ashada – sazviježđe neustrašivostiDanašnje sazviježđe se sastoji od tri zvijezde i nalazi u srednjem dijelu Strijelca: Kaus Australis, Kaus Borealis i Kaus Media. Te su zvijezde  lako vidljive na noćnom nebu i kao da nalikuju ventilatoru.
Ljudi rođeni u ovom sazviježđu su optimistične i nezavisne prirode. Vladajuće božanstvo, Apas (Jalam) koje donosi snažnu povezanost s elementom vode.  Ove zvijezde imaju sposobnost da inspiriraju i daju energiju drugima. Ipak, one donose i mentalne agresije, te sukobe, ali daje i neustrašivost. Poznati koji su rođeni pod ovim zvjedama ili sazviježđu su: Dustin Hoffman, Bhagwan Shree Rajneesh, Ernest Hemingway, Anthony Hopkins, Adolf Hitler, Mel Gibson,Tiger Woods.
S psihološkog gledišta, ovdje se sukobljavaju dvije sile: Jupiter koji vlada Strijelcem, on je učitelj kao i Venera koja je učiteljica demona, ali i učitelj samom Jupiteru prema hinduističkoj mitologiji. Uzmimo, primjerice, Mel Gibsona koji najviše prikazuje ovaj sukob energija. S jedne strane, vidimo jaku želju za duhovnošću, ali s druge strane, Venerina priroda koja ga vuče prema užicima, kako prema ženama, tako i prema alkoholu.
Taj sukob u njemu proizvodi ono što je ovdje rečeno već u značenju. Agresiju koja je bila najviše vidljiva u njegovom razdoblju Sedam godina tuge koje najviše otkriva sve ono što je potisnuto u nama. Dakle, Mel Gibson je pokušao negdje duboko u sebi potisnuti Veneru (Animu) na način da je egocentričnošću i mačizmom potisnuo ženu u sebi, koja mu je onda vratila istom mjerom, ali negdje ju nije htio prihvatititi kao učiteljicu zbog rigidnog odgoja njegovog oca i strgog religijskog odnosa. Ovo sazviježđe na najbolji način karakterizira ovaj sukob koji se odvija u svim ljudima, ali učenja nisu takva da nas uče o ove dvije prirode koje žive i u muškarcima, kao i ženama.
Nikola Žuvela
nikola@vedski-jyotish.net
 

Pročitaj  Temeljni elementi Jyotisha | Vedska astrologija

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Praksa može riješiti veliku većinu problema
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email