Početak zimskog solsticija ili suncostaja

Početak zimskog solsticija ili suncostajaU hinduističkoj tradiciji i jyotishu, zimski solsticij je počeo 21.12. i ima puno veću važnost za našu kršćansku povijest i astrologiju a manje za indijsku astrologiju. Naime, kršćanstvo je u počecima bilo jako obojeno astrologijom pa čak je malo poznato da je Božić proslava rođenja Nepobjedivog Sunca koji je zamjenjen Božićem nakon priznanja kršćanstva kako bi se napravio kompromis s rimskom religijom. Crkveni oci izabrali su 25. prosinca zato što je to već bio blagdan rođenja boga svjetlosti koji se dugo slavio, a njegov sadržaj uvelike je odgovarao poruci koju je Isus donio svojim rođenjem, ali i riječima “Ja sam svjetlo svijeta!”. Spuštanje Sunca i ponovno dizanje Sunca prvi kršćani su simbolički prikazivali kao križ koji puninu doseže 25.12.
U zimskom solsticiju (najkrači dan u godini) Sunce dolazi u najnižu točku i započinje ustvari svoj rast i izlazak iz podzemlja ili preporađanja svijesti. u Rimu se slavio  Saturn, koji će na zadnji dan ipak biti poražen od svjetlonoše Jupitera, dok se u Egiptu  zimski solsticij slavio 12 dana ili 12 zodijačkih znakova. Također, zimski solsticij je slavljen u poljoprivredi  jer to je bilo vrijeme poznato kao vrijeme klijanja.
Simbolički zimski solsticij je izlazak iz Saturnove preobrazbe i početak stvaranja svijetla svijesti ili onog što zovemo svjesnost.
U Indiji se zimski solsticij zove Deva -Yana (put bogova), a ljetni započinje sa Pitri – Yana (put predaka). Deva –Yana se odnosi više na duhovnost i put pustinjaka jer je Sunce simbolički duhovni put, pošto je povezano s rastom, dok Pitri Yana predstavlja put ljudi, obrede, te odnose prema precima.
Pitri -Yana je prisutna kada Sunce opada, tada se stvara krug rađanja – samsara i sve ono što donosi nesretne situacije u životu. Kada ne rastemo u svjesnosti onda radimo pogreške, padamo i uplićemo se sve dublje u samskaričke krugove rađanja.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Trokut u odnosu i dramski trokutAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email