Pogled u budućnost: zašto je racionalizam opasan?

Pogled u budućnost: zašto je racionalizam opasan?„Nikada se ne bismo trebali poistovjećivati ​​s razumom, jer čovjek nije i nikada neće biti stvorenje samo razuma,… Iracionalno se ne može i ne smije uništiti … ”
„Mudrost nikad ne zaboravlja da sve stvari imaju dvije strane,…snaga se nikada ne nalazi u sjedištu mudrosti; uvijek je u fokusu masovnih interesa i stoga je neizbježno povezana s nezakonitom ludošću masovnog čovjeka.”
“A u sadašnje vrijeme ponovno doživljavamo rast nesvjesnih destruktivnih sila kolektivne psihe….Kad se iracionalna funkcija jednom nađe u nesvjesnom, djeluje neprekidno tako da pustoši, poput neizlječive bolesti čiji se fokus ne može iskorijeniti jer je nevidljiv. Pojedinac i nacija prisiljeni su živjeti iracionalno u vlastitom životu… ”
C.G.Jung
Enantiodromija znači da prije ili kasnije naletite na svoju suprotnost, odnosno da sve ima svoju suprotnost čak i svetac ima svoju tamnu stranu.
Ali, ako možete ostati svjesni svoje Sjene ili suprotnosti onda vam enantiodromija ne bi trebala stvarati probleme.
“Razum, racionalnost i racionalizam mi smo kao društvo ovu funkciju koristili do ekstrema.. Razum je ograničen jer isključuje iracionalne mogućnosti života i osuđuje  ih kao nerazumne, sve što mu proturječi ili odstupa od njegovih zakona, usprkos svim dokazima koji govore suprotno… Racionalistička mišljenja neočekivano se približavaju neurotičnim simptomima…. Racionalni stav prepoznaje samo intelektualno prosvjetljenje kao najviši oblik razumijevanja i uvida..Psihička stvarnost jest i ostaje istinski izvor tjeskobe čija opasnost raste što se više negira…Racionalizam je “iskrivljeno razmišljanje”, odsijeca svoje praktičare od srca i osjećaja i nudi samo lažno prosvjetljenje…Što dalje idemo u smjeru razuma, to možemo biti sigurniji da isključujemo iracionalne mogućnosti života koje imaju jednako toliko prava da žive…
Jungova su djela puna upozorenja o našoj suvremenoj civilizaciji i opasnosti od znanstvenog racionalizma. Racionalizam snove odbacuje kao besmislene. “Naši snovi mogu nam pomoći da otkrijemo i radimo sa svojom sjenovitom stranom..”
Jung je gledao jako daleko kada je rekao sto godina prije: “vidim kako će Kina (a uskoro i Indija) izgubiti staru kulturu pod udarom materijalističkog racionalizma, …  Sada nema dijela svijeta koji nije osjetio utjecaj dominacije racionalizma. Sve glavne zemlje svijeta stavljaju naglasak na razumu, logici, racionalnosti, što znači da se stvara sve veća neravnoteža i da se “očekuje enantiodromija u velikom stilu.”  Jung sljedeći zakon enantiodromije vidi da bi to moglo probuditi “staru vjeru u dolazak Antikrista.” Upravo ponovno buđenje fašizma u Europi ili ponovni dolazak Saturna u znak Jarca 2020.g. predstavlja dolazak starog Lucifera ili Sjene koji je bio u ovom položaju kada je Hitler pobijedio u Nemačkoj.
Jung je vidio da “dolazak Antikrista nije samo proročko predskazanje već i unutarnja nužnost koja sa sobom donosi uništenje i osvetu tj. osjećaj mračnog kraja kojeg tek trebamo iskusiti kao apokaliptičnu mogućnost od koje čovječanstvo strepi“.
Taj mrak je Jung vidio dolaskom prosvjetiteljstva kao drugo razdoblje doba Ribe i kulminacije u Drugom svjetskom ratu.Danas smo nastavili s racionalnom ideologijom koja je dovela da teškog oboljenja čovjeka od bolesti zvane ambicija. Ayurvedski liječnik D. Singha Khishmara na simpoziju ajurvedskih liječnika u Oslu je bolesnu ambiciju definirao kao jednu od kobnih osobina koja čovjekov duh razara iznutra, osobito ako je neostvarena. Studije američkih znanstvenika potvrđuju ovo stajalište da su danas mnoge kobne bolesti (srčani infarkt, karcinom, moždani udar) u izravnoj vezi sa psihičkim traumama izazvanim tzv. gubitničkim sindromom, tj. prekomjernim stresovima zbog propalih ambicija i očekivanja.
Jung nas zove da zavirimo unutra, da stupimo u kontakt s Jastvom ili Bogom, svojom unutarnjom mudrošću, svojim kreativnim Izvorom. Jung je desetljećima razvijao ovaj odnos znajući da ima odnos s mudrošću koja se stvara godinama.
Budući da Jastvo djeluje izvan vremena, naša unutarnja mudrost može predvidjeti što dolazi. Budućnost će biti kaotična i izazovna, ali razvijanje odnosa sa sobom ili Jastvom stvorit će u vama sigurnost, mudrosni dio koji će iz vas progovoriti postaje trajni oslonac.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Ponedjeljak – Pun MjesecAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email