Ponedjeljak – Ponos i predrasude

Ponedjeljak – Ponos i predrasudeOvaj dan daje jaki naglasak na ponos, no što je ponos u odnosu na našu civilizaciju? Friedrich Nietzsche je rekao: “Temelj je kršćanstva kivnost bolesnika, instinkt usmjeren protiv zdravih, protiv zdravlja. Sve što je uspjelo, sve ponosno, razuzdano, ponajviše ljepota, vrijeđa mu i oči i uši.” Ipak, danas je nastala eksplozija ponosa, živimo u svijetu koji nikada nije bio sigurniji, a nikada nismo bilo nesretniji pored toga što smo ponos razvili na najvišu razinu.
Dakle, nakon Nietzshea (koji je bio tzv. crni prorok) znamo da tako lako zamjeramo drugima, tako teško priznajemo vlastitu grešku, još teže opraštamo, pa čemu onda ponos radi ponosa? Ponos jedino može biti opravdan kada se držimo vlastitih načela utemeljenih na poštivanju svojih standarda od kojih ne odstupamo, ali da se pritom ne razbolimo. Poznato je da kod autoimunih bolesti čest uzrok na psihološoj razini igra upravo ponos. Razmislite o ponosu i koliko je on preuzeo vaš život.

Pročitaj  Depresija godinama može biti nezamjetni uzročnik neuspjeha u životuAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email