Ponedjeljak -Saviježđe Orion – objašnjenje

Ponedjeljak -Saviježđe Orion – objašnjenjeSazviježđe Ardre se nalazi u znaku Blizanca, vladalac je Rahu i sadrži jednu sjajnu zvijezdu u Orion konstelaciji. U modernoj astronomiji, Orion je poznat po Betelgeusu, velikoj zvijezdi što znači da ona nosi važnost po pitanju uspjeha i želja. Ardrom vlada Rudra, žestoka inkarnacija Šive, koji vlada grmljavinom, vjetrom te vlagom. 
Ovo sazviježđe u prijevodu znači ‘zelena’, ‘vlažna’ ili ‘svježa’. Vlaga je aspekt koji daruje zemlju životom. Kaže se da su piramide bile u ravnini sazviježđa Orion. Orionsko sazviježđe je kroz mitove najviše povezano s ljudskim rodom, a najviše se spominje u Egipatskoj religiji u priči o Ozirisu, Izidi i Setu, a na našim prostorima, imala je utjecaja na vučedolsku kulturu.  Vučedolska kultura datira iz metalnoga brončanog doba. Ona je vezana za štovanje Oriona. U vučedolskoj kulturi se štovao Orion na način da su se prinosile ljudske žrtve (u lubanju se ulijevao tekući bakar ili olovo, a u grobu su onda položeni pod posebnim kutom okrenuti prema zviježđu Orion). 
U vrijeme nastajanja Biblije poznavanje astronomije bilo je način života jer se i dan danas Uskrs određuje prema gibanju Mjeseca. Biblija Orion spominje na tri mjesta. Boga Stvoritelja slavi zbog stvaranja nebeskog svoda, uključujući i Oriona.
Zviježđe Orion je ime dobilo po istoimenom lovcu iz grčke mitologije. Orion je predstavljen kao ljudski lik. U sredini zviježđa ili pojasu toga zamišljenoga ljudskog lika nalaze se tri zvijezde i sačinjavaju Orionov pojas (Mintaka, Alnilam i Alnitak), a u narodu nazvane Kosci.  U grčkoj mitologiji Orion je strastven lovac, sin Posejdona, boga mora, i njegove ljubavnice Eurijale. Spada među najveće junake grčkih mitova, čiju životnu priču prate nedaće sa ženama. Oženio se najprije Sidom, hvalisavom ženom, koja je izjavila da je ljepša od božice Here zbog čega ju je ova ubila. Inače mit o Heri govori o ponašanju žena kada uhvate ljubavnicu sa svojim mužem u pravilu se zbog ovog mita obračunavaju s ženom umjesto s muškarcem o čemu više govorim u svojoj knjizi “Muškarac i žena u procjepu”.
Nakon nje se zaljubio u Meropu, kćer kralja Enopiona. Ona ga je zamolila da istrijebi sve životinje što je i učinio. Enopion nije tako lako dao svoju kćer, Orion se prijevremeno s njom spetljao, radi čega ga je Enopion oslijepio. Ipak, Orion se izliječio sunčanim zrakama jutarnjeg Sunca nakon istoku. Nakon toga se pridružio lovačkoj družini, točnije djevici, nezavisnoj i najratobornijoj božici Artemidi koja je nosilac arhetipa ratoborne žene. Ipak, u družini je bila Eos (Zora) koja ga je zavela, a prilikom pokušaja bijega iz družine, zbog ljubomore ga je ubila božica Artemida. Malo koji mit završava napadom žene na muškarca osim u mitovima u kojima Velike Majke proždiru svoje sinove.
 Orion  je imao veliku ljubav prema zvijezdanma i bogovi su nakon njegove smrti, zajedno s njegovim lovačkim psom Siriusom, prenijeli ga u nebo po čemu je ovo sazviježđe dobilo ime.
Orion je povezan s mnogo mitova koji govore o ljudskoj i božanskoj prirodi čovjeka. Dakle, ovo sazviježđe govori o dvojnosti ljudske prirode kojom vlada životinjska i pohotna priroda, te božanska te tako tvore križ. Orion svojim izgledom doslovno oduzima dah. U njemu se nalazi pregršt maglica i drugih nebeskih objekata. 
Za svakog astronoma, Orion je zlatni rudnik koji može pružiti brojne noći promatranja nebeskog svoda, a vidljiva je i golim okom.

Pročitaj  Što je od toga Istina za Mene? – Sinergija Duha, Uma i Tijela

Narudžba knjiga (cijena knjige je 90kn): nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email