Potreba za pravdom- Mars kroz značenje junaka

Potreba za pravdom- Mars kroz značenje junakaDanašnja potreba za pravdom koja je jako pristuna u svim porama života ustvari je pravda koja završi tako da mnogi veliki zagovornici pravde nemaju dovoljno snage i želje ići do kraja. Tako je prošao Sokrat, Isus, Matija Gubec i svi oni ostali koji su izdani od gomile koja je iskazivala želju za pravdom. Koliko god arhetip Marsa ili junaka je u današnje doba nesvjestan, on vlada trećom čakrom, što znači da čovjek bez hrabrosti ne može doći do ljubavi ili četvrte čakre. Ako imamo čovječanstvo koje anemično ili živi na drugoj čakri, ili hedonizmu, jasno je da takva pravda bez ozbiljne pozadine zašto se boriš ustvari lako izgubi svoju snagu. Sokrat je imao svoj filozofski stav, kao i Isus, to je izgrađeni unutarnji stav gdje čovjek mora u onome što govori biti sto posto. Da biste u tome uspjeli potrebno je shvatiti arhetip Marsa ili junaka.
 Simbol Marsa je klasični “loši dečko” astrologije jer se on ustvari veže za “ego”, koji mnogi smatraju nepoželjnim dijelom psihičkog procesa; onaj koji treba biti na kraju civiliziran. On je ustvari Che Guevara koji se nikad nije uspio civilizirati umirući jedino na bojnom polju na kojem živi, to je viši aspekt Marsa kojeg posjeduje oko 2 posto ljudi prema jednom istraživanju.
Rimljani su voljeli i štovali boga osvajača Marsa, sina Jupitera. Grci su ga u mitovima opisivali kao omraženog ratnog huškača Aresa, Zeusova sina. Mars je junak božanskih roditelja ali i vladar smrtnih želja. Mars je princip iskonskog širenja prirode na slikama koje predstavljaju Šivu, u kršćanskoj kulturi nalazimo ga kao Adama, u egipatskoj kulturi kao Ozirisa. U svim mitovima postoji zajednička nit – ona božanskog roditelja koji stvara fizičko biće-Marsa. Mars je izraz  Božje volje na zemlji, u različitim oblicima. U južnoj indijskoj asrologiji on predstavlja fizičko tijelo što odgovara spomenutim objašnjenjima.
 Različiti Marsovi kultovi u različitim oblicima uvijek sadržavaju simbol falusa pa je on nosioc muške energije.
Psihološki gledano, Mars nam omogućuje da preživimo i izrazimo svoju humanost otvoreno i direktno. Mars daje jasnu energiju  koja ide prema cilju, a ne komplicira toliko s osjećajima. U najboljem slučaju, omogućuje nam da budemo otvoreni, a da ne budemo uvredljivi i da se povežemo s drugima tako što ćemo moći izraziti svoje stajalište, a da ne zamagljujemo pravo drugog da izrazi svoje. To je snaga volje i samoodređenje, želja za iskustvom života i pokretanjem aktivnosti.
Mars kao arhetip posjeduje sposobnost borbenosti, ambicije, samoodržanja (volje i sposobnosti preživljavanja) i dobivanja onoga što želite. Mars je personifikacija Yang energije, muške i seksualne energije. To je energija za natjecanje, pogon, ego i poduzimanje akcije. Mars je energija koju koristimo kada projiciramo sebe i svoju osobnu snagu u svijetu. Mars fizički odgovara mišićima, krvi (posebno crvenim krvnim stanicama), glavi, simpatičkom živčanom sustavu, muškom urogenitalnom sustavu, upalnim procesima i nadbubrežnim žlijezdama. U vedskoj medicinskoj astrologiji također nalazimo korespondenciju s koštanom srži. Marsova energija ratnika također djeluje kako bi ojačala obrambenu energiju ratnika našeg imunološkog sustava. Pruža energiju za prevladavanje naše neaktivnosti i nedostatka kretanja prema naprijed. On nam daje nagon za postizanje ciljeva u našem osobnom i profesionalnom životu.
U susretu s Venerom ona dobiva prednost i Mars postaje nezdrav, letargičan, obuzdan i ugušen.  Mars postaje prividno drag i tako potiskuje svoje prirodne instinkte. Na kraju potisnuta i razjarena energija Marsa izbija u napadima bijesa, nasilja i agresije. Ipak, na kraju procesa svađe ova dva planeta jedino Venera pročišćava primitivnu energiju Marsa i omogućuje nam život u ‘civiliziranom’svijetu, ali svaki za sebe treba biti jasnije izražen i trebali bismo svjesno biti svjesni obje energije. To je paradoks. Kad jedan arhetip dominira drugim, rezultat je neprimjeren. Za psihičko zdravlje mora se održati ravnoteža.
Ljutnja se često javlja zato što se predugo čeka da se nešto razjasni – kako u sebi tako i u odnosima. Mars ili ljutnja je ‘inicijacija’, kad se i sami naljutite, trebate gledati na inicijacijski izvor bijesa, a ne na njegovu sadašnju manifestaciju. Na ovaj način vam može biti jasno zašto ste bijesni, a zatim bijes preusmjerite u bolju svrhu. Mars nikada nije izvor bijesa, već je sredstvo kojim se on izražava. Stoga izvor i sredstva trebaju biti jasno definirani kako bi se Mars mogao plodno izraziti.
Značenje junaka ili Marsa
Arhetip junaka predstavlja proces svladavanja prepreka za postizanje određenih ciljeva. U mitovima je herojev cilj često pronaći blago, spasiti princezu ili vratiti se s eliksirom života.  Sve su to metafore za psihološko putovanje radi vraćanja istini  – ono što je Carl Jung nazvao procesom individuacije. Jung kaže “Glavni podvig junaka je svladati čudovište tame: to je dugo očekivani i očekivani trijumf svijesti nad nesvjesnim.” Naši mediji slave arhetip junaka. Svaki film o superherojima (Osvetnici, Liga pravde), epska avantura (Ratovi zvijezda, Gospodar prstenova) i dramski romani o junacima. Junak je neshvaćen. Biti heroj smatra se plemenitim – znakom muškosti („pravi muškarac“). Ipak, arhetip junaka predstavlja napredni oblik dječje psihologije. Iako predstavlja vrhunac adolescentne faze razvoja, herojski je arhetip još uvijek nezreo. Arhetip junaka pomaže muškarcima da dosegnu punu zrelost. Sjena svakog junaka je kukavica koja je paralizirajući strah, ali i gorivo da se krene dalje. Mars ili junak sam je faza odrastanja koja završava u jednom trenutku kada se prihvati odlučivanje i samostalnost. Tada njegovo djelovanje završava.

Pročitaj  Pregled trenutnih tranzitaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email