Praktični primjeri četiri funkcije svijesti u odnosu

Praktični primjeri četiri funkcije svijesti u odnosuU jučerašnjem članku govorio sam o funkcijama svijesti, a danas ću objasniti na primjeru zaljubljivanja u suprotnu funkciju.
Ana je intuitivni tip potpuno u alternativi, yogi i diže joj se kosa kada netko govori o analizama i materijalnom životu. Ona je intuitivni tip i ne razumije stvarnost ili osjetilnu funkciju. Zaljubila se u Matiju koji je intelektualno materijalni tip, Ana mu je bila egzotična, a sreli su se na ljetovanju u jednom klubu na plaži.  Zapadnjak misli da se zaljubljuje slobodno, ali on je potpuno pod utjecajem nesvjesnog po pitanju emocija. Na početku odnosa sve je bilo egzotično, Matiji je njen pogled bio egzotičan, dok su Ani bile jako zanimljive njegove intelektualne opervacije jer one tada nisu zadirale u njene poglede. Kako je veza odmicala, počele su razlike izlaziti van, a ego sve doživljava kao napad, njega ne zanima da netko drugačije gleda na stvarnost, on mora obraniti svoj teritorij. Matija je nakon nekog vremena počeo govoriti o ozbiljnosti onoga što Ana radi, kako nesigurno zarađuje, dok je Ani smetala njegova sigurnost i gledanje u budućnost jer ona je doslovno shvatila moto: Živi ovdje i sada, ali u tome se oslanjala dosta i na druge koji su takav stil života financirali, pogotovo mama koja nije pronašla ljubav u svom mužu i kako to biva, majka se veže pretjerano na dijete i u njemu traži svoj smisao kojeg je kupovala s novcem. Ana je uspjela s vremena na vrijeme zaraditi novac kao instruktor joge, ali nije imala dosljednost, nedostajala joj je osjetilna funkcija i disciplina. Živeći zajedno, stilovi života su im odudarali i nakon teških svađa ponovno bi se grlili i mislili da su stvoreni jedno za drugo. Privlačila ih je druga funkcija koju su u životu odbijali, odnosno odbačena funkcija postaje naša Sjena. Matej kada bi se razbolio pio je lijekove koji su mu donijeli druge bolesti koje se dobiju od dugotrajnog uzimanja lijekova dok je s druge strane, Ana probleme zdravlja rješavala jogom i alternativom. Jedan i drugi su dobro plivali u svojim funkcijama, ali oni se nisu poznavali, hodali su sa svojim projekcijama. Drugi primjer je Meri koja je osjećajni tip u jyotishu Rak, govorila je kako je osjećajna i kako su joj jedino osjećaji važni. Na suprotnoj strani je Jarac, odnosno praktična funkcija i pronašla je takvog muškarca. Dakle, svjesna funkcija je bila osjećajna, a zaljubila se u hladnog tipa ili Jarca koji joj je dao sigurnost, ali ne i ljubav. Kako vidimo, ovaj primjer nam zorno pokazuje kako se zaljubljujemo u ono što nerazumijemo što je slabo i onda provodimo dane u tome da kritiziramo onu funkciju koja je slaba u nama, kritiziramo partnera umjesto da promotrimo dublje zašto se to događa.
Četiri funkcije govore i o četiri funkcije Narcisa, onaj osjećajni manipulira osjećajima, intelektualni postaje intelektualni manipulator, materijalni manipulira druge s novcima i intuitivni manipulira duhovnošću poput mnogih religija. Niti je Ana svoju duhovnost shvaćala jer da biste razumjeli duhovnost ne možete samo meditirati, potrebno je imati širinu znanja i praktičnost, dok ne možete biti intelektualni pragmatični tip, a isključivati književnost, filozofiju, psihologiju i druge društvene grane.
Završiti ću jednim citatom:
„Ljubav je Božji zakon. Živite da biste naučili voljeti. Volite što možete naučiti živjeti. Od Čovjeka se ne traži nikakva druga lekcija. Ti si drvo Života. Čuvajte se frakcioniranja. Ne postavljajte plod na plod, list na list, granu na granu; niti postavljajte stabljiku uz korijenje; niti postaviti stablo uz majčino tlo. To je upravo ono što radite kada volite, uvijek jedan dio više nego ostale djelove osobnosti, ili isključujući ostalo. Nijedna ljubav nije moguća osim ljubav prema sebi. Nijedno ja nije stvarno osim Sveobuhvatnog Sebstva.
Stoga je Bog sva Ljubav, jer voli samoga sebe. Dokle god vas boli Ljubav, niste pronašli svoje pravo ja, niti ste pronašli zlatni ključ Ljubavi. Budući da volite prolazno ja, vaša ljubav je prolazna.”
—Mikhail Naimy, Knjiga o Mirdadu: Čudna priča o samostanu koji se nekada zvao Kovčeg
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Teški tranziti kroz treći mjesecAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Venera u Jarcu – volim ozbiljno i odgovorno
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email