Predodžbe o muškarcima i ženama

Predodžbe o muškarcima i ženamaPuno je predodžbi o muškarcima i ženama kada su odnosi u pitanju. Obično je predodžba da muškarac ima moć, a da je žena nema. Gledajući iz drugog konteksta, muškarac je prema statističkim podacima ili prema nekim najpoznatijim biolozima, u službi žene. Naime, ugledni biolozi tvrde da je muškarac u prirodi pogotovo među životinjama, samo davalac hrane ili pak sredstava za život dok žena vodi najvažnije funkcije života. Primjerice, na poslu 93 posto muškaraca pogiba u odnosu na žene što u pogledu ovog istraživanja znači da sve one najgrublje i najteže poslove još uvijek obavljaju muškarci. Biološki i arhetipski muškarac je nosilac rada zbog svoje građe.  To nipošto ne marginalizira žrtve nasilja nad ženama, točnije, u ovom članku se bavimo predodžbama. Primjerice, uvriježeno je mišljenje da žena uživa u majčinstvu, međutim, nova istraživanja, ali i pojave pokazuju rast postraumatskog sindroma nakon porođaja. Mnogo žena doživljava osamu, odbačenost, nesigurnost, ali predodžba je da žena uživa u majčinstvu. Mnoge žene uživaju u majčinstvu, ali velik je broj i onih kojima je to jako teško iskustvo.
Isto tako ženi je nametnuta važnost isticanja seksipila gdje se godišnje troši 150 milijardi dolara za uljepšavanje i operacije, a muškarcima je nametnut imperativ uspjeha koji im donosi, između ostalog, veliku stopu samoubojstava, te sve manje završavaju fakultete. Sve više muškaraca postaju skitnice i beskućnici, te  daju otkaze više nego u odnosu na 20. stoljeće kada su to činili puno manje.
Danas su sve to tabu teme i o njima se malo govori, osim kroz neke uobičajne statistike u kojima se ističu žrtve, ali malo se obraća pažnja na neke nove pojave poput ove u kojima muškarci gube korak s novim promjenama.
Također, zanimljiv je jedan novi fenomen koji se dogodio ženama. Naime, jednu feminiskinju je emancipacija kroz posao pogodila, odnosno uvidjela je koliko je teško biti uspješna žena. Naime, da bi živjela u duhu slobode, davala je slobodu svom partneru koji je radio poslove koje voli i od kojih nije toliko zarađivao. Dakle, on je uživao u svom poslu, a kada nije, dao bi otkaz.  S druge strane, ona je željela nezavisnost, stvorila je karijeru, nakon čega je shvatila da puno zaradi, ali joj je posao jako odgovoran i stavlja je u jednu situaciju u kojoj je bila pod velikim pritiskom. Promatrala je svog muškarca i gledala kako on uživa, a uvidjela je da ona ne može živjeti kao on. Želja za samostalnošću ju je uzdrmala. Shvatila je što je izgubila ili koliko je sloboda zahtjevna. Napisala je o tome knjigu, odnosno propitivala je što smo dobili, a što smo izgubili u novim vezama.
S druge strane, nedavno mi je jedna psihologinja rekla da ne želi napredovati u svojoj karijeri jer joj nije cilj stvarati sebi dodatni stres. Rekla mi je da joj je to prezahjevno i traži od nje puno vremena, muž joj je menadžer i na neki način stvorila si je okruženje kao i muškarac iz gornje priče, odnosno uživala je u svom poslu, ali nije htjela nikavu samostalnost ili pritisak slobodnog tržišta. Tradicionalno dodijeljena uloga donosioca novca, ovom muškarcu je  donijela teret kao i ženi iz gornje priče.
Spomenute, predodžbe su toliko česte, ali ih ljudi ne mogu sagledati i zbog toga dolazi do pritiska okoline i zahtjeva pod kojim mnogi padaju iako nisu svjesni stvarnog uzroka. Predodžbe su ovdje kao tabui o kojima svi misle da znaju puno, ali redovno većina pada pod biološkim i civilizacijskim pritiskom. Biti muškarac i žena danas je dodatno komplicirano jer postoji nagonski dio koji nas usmjeruje prema suprotnom spolu dok je želja za uspjehom iscrpljujući tolika da muškarci padaju pod tim pritiskom i na kraju se okreću jednostavnijem životu. Naime, muškarci više nego ikada moraju razvijati vještine komunikacije koje im nisu prirodno dane, a pored toga moraju biti uspješni. Takav pritisak stvara veliki postotak odustanja muškaraca od fakulteta, kao i od posla. S druge strane, žene se bore s time da im  je posao nametnut kao Sveti gral i jasno je da se gubi privlačnost između muškarca i žene.
Ovo je samo jedan mali presjek predodžbi i nemoguće je zahvatiti još neke važne činjenice ovog problema, ali ono bitnije jest da razmislimo o njima kako utječu na naš pogled na stvarnost, odnosno koliko smo slobodni od spomenutih predodžbi i koliko one definiraju moj život. Predodžbe, kao i problemi koji proizlaze iz njih,  stavljaju nas u mogućnost stvaranja uvida bez kojeg je nemoguće stvarati zdravi odnos.
Nikola Žuvela
terapeut i jyotish savjetnik

Pročitaj  Tranzit Jupitera donijet će određenu ravnotežuAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Zašto neke veze funkcioniraju?
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email