Prekid, terapija i ono skriveno

Prekid, terapija i ono skrivenoČesto o prekidima mislimo da znamo puno, a ustvari smo pod utjecajem nesvjesnih projekcija koje svakodnevno hranimo, a da ih nismo ni svjesni. Jednom mi je Marko (ime je izmijenjeno) na savjetovanju potpuno hladno rekao da je prekinuo sa svojom djevojkom. Nedostatak osjećaja aktivirao je obrazac kojim se služio u djetinjstvu, a on mu je pomogao nadvladati bol i razočarenje koje je proživljavao s roditeljima. Kasnije smo ponovno oživjeli osjećaj djetinjstva kako bi se oni mogli doživjeti u sadašnjoj situaciji. Dakle, ukoliko se nakon prekida ponašamo hladno, to je zaštitni mehanizam pomoću kojeg se svijest brani od intenzivnih osjećaja boli koje više ne želi ili ne može obraditi. Ovaj zaštitni mehanizam se može manifestirati različito. Neki će doći na radionicu ili na jyotish savjetovanje naizgled nezainteresirani i distancirani kako bi se podsvjesno zaštitili od otvaranja ili se mogu ponašati obrnuto, kao da pokazuju veliki interes, a zapravo su distancirani.
U odnosu se često ponašamo na ovakav način. Primjerice, Ana je Toniju izjavljivala ljubav, a on je ustvari osjećao njen bijes i odbijanje. Ti osjećaji su za Anu imali prijeteći karakter i ona ih je odlučila doživjeti kao ljubav. Toni je na njezinu ”ljubav” reagirao šutnjom što je izazvalo njen bijes koji je razotkrio pravo stanje tj. njenu nemogućnost da pruži ljubav. Ana je kroz terapiju s vremenom shvatila da je svoju agresiju prikrivala ljubaznošću jer se bojala sukoba. Takvo neprestano kontroliranje stvaralo joj je umor i napetost jer je morala potiskivati negativne osjećaje što joj je oduzimalo energiju.
Danijel je prema Marti pokazivao osjećaje odbojnosti, a time je prikrivao svoju zaljubljenost. On je bio sklon prekidima i isticanju negativnih osjećaja kada bi mu se netko svidio jer se štitio od straha da će biti ostavljen ili povrijeđen.
Često ljudi dođu na savjetovanje i radije se vole koncentrirati na predikcije ili na same tehnike na radionici. Tako je i sa samim prekidima u kojima se koncentriramo na formalne opće prihvaćene stavove dok malo kada pokazujemo spremnost da se pozabavimo ovim toksičnim osjećajima. Bit rada na sebi nije opravdanje svojih akcija već promatranje svojeg djelovanja u kojem nam tijelo pokazuje evidentno odbijanje da sami sebi pomognemo ili da nam se drugi približi, što se već vidi na prvom susretu, bilo na radionici ili jyotish savjetovanju.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Petak – Novi početakAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email