Prepoznavanje ljubavnih obrazaca | Vedski jyotish

Prepoznavanje ljubavnih obrazaca | Vedski jyotish


Prepoznavanje ljubavnih obrazaca

Ako pogledamo s čime se susrećemo u partnerskim odnosima, brzo ćemo doći do toga da ponavljamo riječi, rečenice i mišljenja koje smo naučili u našoj obitelji i okolini, te kroz proživljene traume života, donosimo sudove o odnosu.
Dublji nivo koji leži ispod roditelja su arhetipovi ANIME koja je u djetinjstvu bila naša majka i ANIMUS koji je u djetinjstvu bio naš otac. Čak i na rezultate izbora odlučuje kućni odgoj. Recimo, u patrijarhalnoj obitelji, nesvjesno se bira otac ili konzervativna ideja. U njoj je satkano vjerovanje da je Bog iznad Čovjeka, Čovjek iznad Prirode, Jaki su iznad Slabih, Bogati iznad Siromašnih, Gazde iznad Zaposlenika, Odrasli iznad Djece, Zapadnjaci iznad Istočnjaka i Južnjaka. To je nesvjesno uvjerenje u kojem nema nikakvog promišljanja, kao ni u obitelji u kojoj je Anima glavna i u kojoj su tzv. liberalne ideje usvojene.  U njima vlada uvjerenje majke koja je kompleksnija, pa takvi političari donose i kompleksne i složene zakone. Teško se odlučuju, ali isto tako se povode nesvjesno za onim naučenim, a ne onim promišljenim.
Indijski ili jyotish pojam o karmi govori  da takve obrasce razvijamo dugi niz života, ali obrasci su za nas istina. Pažljivim ispitivanjem onoga što smo mislili da je naš problem, dolazimo do nekih osnovnih smjernica koje nam mogu pomoći. Primjerice,  ako se osjećate nedovoljno dobrima, to je nedostatak samopouzdanja, a ono dolazi jer ste vezani za ono što roditelji misle o vama, dok se samopouzdanje stvara tek kada stvorite svoje mišljenje o sebi. Za roditelje od malena ne valjamo i od malena nismo dobri. Na kraju, zaista cijelo čovječanstvo ponavlja tezu kako moramo biti bolji, ali smo za to nemoćni. Roditelji usađuju svoj program u dijete, gdje ih zanima utiskivanje svojih osobnosti, a danas u biologiji govorimo o genetskom materijalu koje onda nosi i naše dijete.
Nemojte se uzrujavati ako neka uvjerenja o kojima smo govorili treba odbaciti. Odbacite ih kao što odbacimo stare stvari. Mentalno pospremanje je jako bitno, ali bitno je dobro detektirati obrasce i primjećivati ih u svemu, ali ako okrivljujete druge, poput partnera, državu ili nešto treće, to je razlog zbog kojeg ste još u obrascu.
Recimo, mnogi govore  da nemaju partnera i fokus je na viđenje kako on ne postoji, što je djelovanje iz obrasca. Neki drugi obrasci govore: nisam dovoljno lijep ili lijepa, a sve je to razlog bijega u obrazac. Okrivljavanje nekog drugog, najsigurniji je način da se ostane u problemu. Okrivljujući drugog, samo gubimo svoju energiju. Razumijevanje drugih omogućuje nam da se uzdignemo iznad problema i da preuzmemo kontrolu nad svojom budućnosti. Prošlost se ne može promijeniti. Budućnost određuje naše sadašnje razmišljanje, o načinu razmišljanju ovisi kome dajemo svoju moć.
Ako želite saznati nešto o sebi, morate saznati dosta o djetinjstvu svojih roditelja, kako bi razumjeli njihove postupke. Ukratko, kada počnemo raditi na svojim obrascima, život se uvelike može promijeniti, ali tome treba pridodati da vam netko treba ukazati koji su vaši glavni obrasci i na koji način ih osvijestiti.

Pročitaj  Kako jyotish gleda na bolesti?

Narudžbe knjiga, cijena 90kuna: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email