Prepreke i izazovi u  pronalaženju sebe

Prepreke i izazovi u pronalaženju sebeMeditacija ili neka druga tehnika nije potpuno rješenje svih problema, a zapravo je uvriježeno mišljenje da je tomu tako. Iako je meditacija jedna neosporna činjenica  koja zaista pomaže i koja bi trebala biti temelj svake duhovne prakse, mnogi u njoj traže rješenje svih problema. Oni istraživači, točnije psihoterapeuti koji su krenuli putem istraživanja ove pojave, došli su do zapanjujućih rezultata upoznajući mnoge redovnike u Indiji i Aziji, koji su unatoč odličnim rezultatima koje su postizali u meditaciji u svakodnevnom životu, patili od određenih psihičkih nemogućnosti normalnog emocionalnog funkcioniranja. Radilo se o najuobičajenim emocijama poput ljutnje, straha ili određene traume koja je bila zakopana u podsvijesti, ali je bila neizražena.
U jyotishu je ovo jedna od najpoznatijih i najvidljivijih stvari iz natalne karte. Nažalost, puno se govori o velikim,ali tuđim idejama i filozofijama, a na kraju osoba ne funkcionira u normalnom životu s najnormalnijim problemima jer se uzima posuđeno proživljeno iskustvo. Primjerice, netko je u svojoj obitelji u kojoj je odrastao imao militantni odgoj (primjerice, oštećena druga kući u astrologiji). Ako postoji želja za duhovnošću, uvijek će se birati i neki militantni smjer, poput strogih dijeta, strogih pravila koja su propisana u yogi, a na kraju  dobijemo puno goru osobu u ponašanju od normalnih ljudi, točnije, anksiozna i depresivna.
 Zbog toga su česta pitanja, zašto ne pomaže  duhovna praksa? Iz jednostavnog razloga, mi svoja stajališta nismo ni pokušali promijeniti samo smo navukli novu košulju u kojoj su zapravo stara pravila u novom ruhu ili stari odgoj presvučen iskrivljenim tumačenjem religije. Iskustva Isusa i Budhe nisu vjera, ali ljudi su pretvorili ova iskustva u vjeru kako bi opstala rigidna shvaćanja koja su kamenolomi čovječanstva ostala do danas. Duhovnost bez shvaćanja emocija je beznačajna jer meditacijsko iskustvo mora izaći u svijet kako bi bilo položeno kroz razmjenu s drugima.
 Stoga, radite meditaciju, ali budite slobodni od rezultata. One probleme koje imate promatrajte kao igru suprotnosti gdje su neostvarene želje ustvari projekcije u kojima su skriveni nedovršeni i neosvješteni djelovi naše osobnosti. To je onda učinkovita meditacija u kojoj ćete pronaći najviše zadovoljstva pošto živite realni život. Obično se blokada u meditaciji može pronaći i u svakodnevnom životu. Ako je strah prisutan u meditaciji se osjeti želja za prekidom meditacije ili bol u kičmi. Stvarni život i primjena meditacije kao i promatranje vlastitih emocija i reakcije na događaje svakodnevnog života stavlja nas u situaciju u kojoj više ne bježimo u daleke teorije o životu već primjenjujemo svoje unutarnje iskustvo u svakodnevnom životu. Koncentracija na svakodnevicu donosi učinkovitu filozofiju života.
Nikola Žuvela
terapeut i jyotish savjetnik

Pročitaj  Jyotish horoskop: Paul Newman | Vedska astrologijaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Istinska duhovnost je okretanje osnovnim procesima u tijelu I psihi a ne njihovu negiranju u zamjenu za dogme
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email