Priča o pl | Vedski jyotish

Priča o pl | Vedski jyotish


Priča o pl

“Jednom davno živio je čovjek koji je imao plavu bradu. Bio je bogat imao velikih kuća u selu i gradu, mnogo kočija. Bez obzira što je Plavobradi imao puno novaca njega su se žene bojale zbog boje brade.
U susjedstvu je živjela bogata plemkinja koja je imala dvije kćerke, nije se moglo reći koja je bila ljepša. S jednom od njih se Plavobradi želio vjenčati, ali je plemkinja odredila koja će od njih se vjenčati za njega.
Ali ni jedna od njenih kćeri nije htjela udati se za njega jer su znale da je bio oženjen, ali nitko nije mogao da sazna što se desilo ženama koje su s njim bile u braku. Plavobradi je mnogo razmišljao o tome kako bi mogao da organizuje druženje u jednoj svojoj ljetnoj rezidenciji, pa je pozvao plemkinju i njene dvije kćeri te još nekoliko poznanika kako bi se što bolje zabavili.
Sve koje je pozvao su pristali i rekli kako će doći u njegovu rezidenciju, a kada su napokon došli mogli su probati mnoga fina jela, zabave se u ribolovu, pjevanju i igranju. Sve je bilo savršeno pa je plemkinja pristala na vjenčanje vjerujući kako čovjek čudne brade ipak nije tako strašan kao što izgleda.
Prošlo je mjesec dana i Plavobradi je morao otputovati na službeni put, ali je prije toga rekao ženi da uživa s drugaricama dok ga nema. Ostavio joj je ključeve, ali ju je zamolio da ne ide u najmanju sobu jer će da se naljuti.
Žena je obećala da će ga poslušati i neće uraditi ništa što bi moglo da ga naljuti. Napokon su došle njene drugarice, a među njima je bilo žena koje ona nije pozvala. Krenule su razgledati kuću i sobe te zaključile kako se ne zna koja je soba ljepša. To je bilo prvi put da su je drugarice došle posjetiti jer su se bojale Plavobradog.
Ona se nije veselila kao njene prijateljice jer ju je interesiralo zašto ne može uči u malu sobu. Kada je otvorila vrata sobe nije ništa vidjela jer je bilo mračno, ali nakon nekoliko momenata ugledala je krv i mrtva tijela jedna pored drugih. Bile su to njegove žene za koje se nije znalo što se desilo. Toliko se prestrašila da je htjela odmah izaći, ali joj je ključ pao u lokvu krvi.
Na kraju je uspjela nekako da izađe iz sobe, ali su na ključu ostale mrlje kojih se morala nekako rješiti. Otišla je do svoje sobe da opere krv, ali to je bio čarobni ključ i kada bi ona maknula krv s jedne strane, ona bi se pojavila na drugoj strani.
Plavobradi se vratio ranije, a žena je glumila da joj je drago što je prije došao kući. Sljedeći dan je tražio ključeve koje joj je dao, a njoj su ruke odmah počele drhtati i nije znala što da uradi. Shvatio je da nema ključa od male sobe. Žena je rekla da ga je zaboravila u svojoj sobi, a kada ga je pokazala odmah je vidio krv.
Plavobradi je rekao kako mora da umre zbog toga što je vidjela i žena je odmah počela da moli na koljenima, da ju ne ubije. Plavobradi se ipak nije predomislio, a ona ga je zamolila da joj barem dopusti da se pomoli.
Plavobradi ju je ostavio samu u molitvi, a ona je u tom momentu pozvala sestru Anu kako bi joj pomogla. Zamolila ju je da se popne na vrh da bi mogla vidjeti dolaze li joj braća u posjetu jer su obećala da će doći taj dan.
Sestra Ana nije nikoga vidjela osim zelene livade, a sestra ju je još nekoliko puta pitala dolaze li braća sve dok Ana nije rekla kako dolaze. Dok je čekala braću Plavobradi joj je prijetio smrću.
Više nije imao strpljenja i kada je krenuo da je ubije, došla su njena braća i probola ga mačem. Plavobradi je želio pobjeći ali je znao da se radi o snažnim mladićima i nije uspio. Žena je na kraju preživjela i dobila svo bogatstvo koje je podijelila sa sestrom i braćom. Udala se za dobrog čovjeka koji joj je pomogao zaboraviti na strašnu prošlost.”
CHARLES PERRAULT, Izvor: Moja lektira
Od dvije sestre Ana je jedina imala snage suočiti se sa svojim podsvjesnim muškarcem ili Animusom koji se u ženama pojavljuje u demonskoj snazi. To joj je omogućilo da u sebi aktivira pozitivne muške energije, koje se očituju u njezinoj sposobnosti da prekine vezu s zavodljivog šarmerskog Plavobradog kojeg imaju mnogi muškarci. Na konzultacijama mnoge žene mi kažu da ne mogu napustiti tu sliku pravdajući se da gube seksualnu privlačnost, no, da strast nije motivirana seksualnošću već opasnošću, tantosom ili nagonom za smrti. Dakle, mnogi koji se protive odrasti ulaze u autodestruktivnost gdje se boje sebi priznati da su došli do granice samoubojstva kojeg ond aprebacuju na Pavobradog muškarca koji to čini umjesto njih. Plavobradi nudi sve ljepote života, uživanja, ili Edipovog kompleksa, odbinjae da se odraste pod cijenu smrti. Otkrivanje smrti unutar sebe veliki je zadatak za svakog čovjeka ako želi odrasti i najvažnija lekcija drugog djela života. Kada ga je Ana osvjestila, Plavobradova moć je izbljedila. Njezina unutarnja muškost dobiva snagu, što bajka prikazuje u iznenadnoj pojavi braće ili pozitivnog Animusa. Kao arhetipska sila ona ne nestaje, ali ona gubi moć nad Anom, ona ju je privela u svijest i udaje se za stvarnog mušakrca, osobu s kojom može izmjenjivati emocije, a ne život u kojem mnoge žene traže Plavobradog ili mitskog partnera kako ne bi odrasle i upadaju u zamku sigurnosti. Ako se u životu povodite za premisom čini dobro i izbjegavaj zlo, odnosno ako ste na ovaj način svoj život pojednostavili, svjesni ste da ste izgubili bitku i da se sve odigralo drugačije samo zato jer ne želite priznati kompleksni život. Plavobradi je narcisoidni muškarac koji stvara serijskog ubojicu, silovatelja, trgovca ljudima. Mnoge njegove žrtve su mrtve i ne mogu ispričati ovu priču. Plavobradi je današnji uvaženi profesor na fakultetu, svečenik, političar, liječnik, policajac, po svedočenjima mnogih žena a možemo ih pronaći iz dnevnih novina ili pak iz svoje okoline. Dakle, nisu toliko oni bitni koliko ovaj arhetip. Postoje još gori Plavobradi, a to su emocionalno nasilni muškarci koji povrijeđuju emocionalno biće žene, što stvara još razornije rane, ali danas su one nepriznate jer emocionalno je ionako nešto što pripada tabu temi. Takvi muškarci mogu biti izvana emocionalni i plakati, ali nanositi bol. Budući da je odvojen od svoje prirode, ili Jastva, njegov ego je središte svijeta gdje se u njemu osjeća usamljen. Njegovo otuđenje od izvora ga tjera na drastične mjere tako da nasiljem traži pažnju kako bi ispunio prazninu. Ana se korisiti onim što društvo prezire, a to je neposluh, odnosno poslušnost je osmi smrtni grijeh koji je donio koncetracione logore. Ana u njemu pronalazi snagu, a kad se u samoći uspjela suprostaviti 

Pročitaj  Subota- KreativnostAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Što nam govori retrogradni Saturn u natalu?
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email