Primjer djelovanja Saturna u odnosima

Primjer djelovanja Saturna u odnosimaKada bismo odredili što je Saturn on je ogledalo, on pokazuje kako volite i zato je on u svom najboljem položaju u sedmoj kuči ili Vagi. On je projekcija onoga što volite. Kada vas upozori na on ošto volite velika većina govori da je to neprevada, ali ono što čovjek zove ljubavlju ustvai je laž jer on projicira, a nije spreman na dijeljenje. Najbolji primjer položaja Saturna u sedmoj kući su Marko i Ana koji su proveli nekoliko godina u vezi. Marko u natalnoj karti ima Saturna u sedmoj kući dok Ana u svojoj karti ima kuja-doshu. To je astrološka pozicija koja negativno utječe na bračni život i obiteljsku harmoniju osobe. S druge strane, imala je i Kethua u sedmoj kući, koji govori o naglim prekidima u prošlom životu. Mnogi roditelji zbog toga u Indiji konzultiraju astrologa prije nego što dogovore vjenčanje svoje djece, kako bi na vrijeme otkrili moguće probleme. Kuja-dosha donosi određenu emocionalnu nestabilnost i nestrpljivost tako da je velika vjerojatnost da će osoba napustiti partnera. Markov Saturn je u sedmoj kući dok  Anin Kethu je u sedmoj kući unosili su u njihov odnos mnogo nemira, te spomenuta Kudja -dosha. Dakle, radi se o duplom Marsom djelovanju, što znači da ova osoba ima tedenciju da želi dominirati u vezi, ali da ju je partner ostavio. Zato ima podsvjesnu ljutnju na muškarce.
Stari tekstovi kažu da su s ovim položajem kod Ane su moguća dva braka i da je osoba došla s jakim prošloživotnim iskustvima prekida veza. Kethu u sebi nosi Marsovu energiju a to znači jaki konflikti i svađe u odnosima. U kasnijem razdoblju, Ana je nakon ove veze imala dva propala braka.
Ana je u djetinjstvu proživjela veliku trauma u obiteljskim odnosima što su pokazivali njeni natalni položaji. Također, i Markova situacija u porodici bila je teška jer se njegov Mangal nalazi u kući obitelji. Negativna dvanaesta kuća kod Ane (Shani, Mangal, Chandra) pokazuje mnoge negativne obrasce ponašanja oca prema majci. Stoga je Ana naučila ljubav shvaćati kroz negativne obrasce ponašanja, odnosno kroz destrukciju i osvetu prema muškarcima, vraćala se u djetinjstvo i oživljavala bolne osjećaje kojima je podsvjesno htjela shvatiti zašto ljubav shvaća kroz destruktivne odnose. S druge strane, Kethu je označavatelj prošle karme što znači da je iz prošlih života Ana donijela negativna iskustva vezana uz brak. Marko je zbog Shanija u sedmoj kući svoju morbidnu osjećajnost prikrio biranjem osobe koja je vidljivo bila emocionalno zatvorena, ali njegova podsvijest ili Saturn ga je na taj način štitio da se ne mora emocionalno otvoriti. Ovdje Marko ne zna da se on u ovoj vezi štitio od pravog otvaranja, on je ovdje žrtva ili onaj koji će doživjeti prekid veze jer duboko zna da je tu osobu povrijedio u prošlom životu. S druge strane, Kethu u njenoj karti je govorio da je ona bila ljuta na njega te je i dalje zamjerala Marku zbog prekida u prošlom životu, što je Marko i učinio.
Kroz ovaj odnos Marko i Ana oživljavali su iskustva roditeljskih napetosti, a da sami nisu bili svjesni korijena i uzroka problema. Planetarni položaji kod Marka i Ane na sebi svojstven način imali su za cilj osvijestiti latentne dojmove koji uvijek na novi i drugačiji način izlaze iz nas i vode do spoznaje.
Marko i Ana bili su karmički povezani, ali pitanje je koliko su partneri svjesni teških razdoblja koje bi trebali ostaviti iza sebe i na taj način sačuvati vezu, a koliko žele reagirati instinktivno, regresivno, karmički i podlijegati ograničenjima mentalnih vrtloga koji su ovdje bili očiti. Marko je Shanijem u sedmoj i njegovim tranzitnim vraćanjem u taj položaj nakon 27 godina mogao očekivati da će ga Ana ostaviti. Nije poslušao savjet jyotisha koji ga je upozorio na opasnost, već je iskušavao ono čega se najviše bojao –prekida i ostavljanja. Ipak, zadano iskustvo morao je proći kako bi se obećanje dogodilo i kako bi se akcija i reakcije završile. S druge strane, ono što se ne tumači a jako je bitno da se radi o psihološkom strahu od prekida, on se bojao onoga što je on radio. Strah je bio obrambeni sistem, koji ga je štitio da vidi ono što je radio u prošlom životu, napuštao je prije da ne bi bio ostavljen, a sada ponovno to proživljava to na drugi način, on je ostavljan, ali od osobe koje mu se emocionalno ne otvara. On ostaje zatvoren i tako se štiti da razbije projekciju da se on od ostavljanja ustvari štiti da uđe u dublju emoconalnu vezu.
Dublji segment ovog događaja jest što je Marko u drugom djelu života uspio ostaviti obrazac i okrenuti se produktivnijoj vezi u kojoj je ostvario lijep i harmoničan odnos, kao i obitelj, ali kroz puno rada na sebi i vlastitog odricanja.
Svaki gubitak partnera može nam pokazati koliko zapravo u partnerskim vezama tražimo sigurnost i uvjetujemo ga kod drugog partnera način na koji nas netko mora ‘voljeti’, zaboravljajući da ljubav nema uvjetovanosti i projekcija. To je i bit Saturna u sedmoj kući koji ne otklanja samo negativne projekcije shvaćanja ljubavi, već on otkriva bit ljubavi koja u konačnom obliku treba otkloniti bilo kakvu vezanost. Shani je protivnik laži, pa tako i vezanosti u kojima kažnjavamo i ucjenjujemo partnera ukoliko on ne odgovori na naše narcisoidne zahtjeve. Pitanje koje nam se nameće jest koliko je Shani zaista bolan, a koliko smo naše živote poistovjetili s neznanjem i glupošću? Jyotish ne ide za tim da proriče već da govore o onim dijelovima Jastva (atmana, unutarnjeg Boga) koji tek trebamo osvijestiti, a javljaju se u obliku planeta, odnosno kako bi rekao C. G. Jung, ‘‘ono što ne osvijestimo javlja se u našim životima kao sudbina.’’
 
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Želje u odnosu

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email