Primjer jedne natalne karte i Eros

Primjer jedne natalne karte i Eros


Primjer jedne natalne karte i Eros

Na jednom savjetovanju, Eva je rekla da je jako voljela svog dečka, da je ludo bila zaljubljena u njega. U natalnoj karti je imala konjunkciju Marsa i Venere koja se momentalno događa tranzitno na nebu i ta veza se raspala. Rekla je da je to bila strijela s neba. Eros najbolje djeluje u ovoj kombinaciji gdje imamo vatreni muški princip i ženski emotivni princip koji označava žensku slobodu. Ovaj susret je Erosovo djelovanje, opsesivni susret koji nas pogodi kao strijela s neba i jednostavno ste u stanju u kojem se ne možete pomaknuti, neprestano imate tu osobu pred očima, sve se tada vrti oko nje, čak i kada veza završi, taj jak otisak živi u nama, a nekima ostane kao jedino sjećanje koje im se dogodilo u vezi. Tako lijepa, snažna, a opet razarujuća strast Marsa i Venere, ima svoju pozadinu o kojoj sam pisao, ali postoji i onaj drugi aspekt, a to je Eros.
Okus koji je ostao je nedodirljiv, predivan, a opet tako bolan da nas čini nesposobnima za život. Eva je govorila da je to dodir s neba i koliko god smo sada u ovom sadašnjem stanju sumnjičavi prema takvim osjećajima jer ih gledamo s distance, u takvim trenucima, kako se Jung i sam dvoumio, radi li se o nesvjesnom kompleksu ili doista o Erosu kao bogu koji posjećuje ljude i stvara takvu dramu i ovisnost. To je put svakog čovjeka koji je pozvan da živi svoj osobni mit. No, ono što će nas više zanimati jest tko vlada ovom arhetipskom situacijom?
Kod žena koje su okrenute samo zaljubljivanju, vlada arhetip grčke boginje Afrodite, odnosno rimske Venera. Moguće arhetipske  varijacije ovog arhetipa su: staroslovenska boginja Lada, Lilit, kultivirane kurtizane, tantričke partnerice, fatalne junakinje filmova i literature…
Lošiji segment manifestacije ovog arhetipa je narcisoidnost i histeričnost. Ono što joj se arhetipski nameće da mora proživjeti ili što je sjenovito u toj vezi jest što zaljubljenica ne razumije tuga i bijes. Ova žena ili Venera živi mit u kojem misli da poslije mladosti i zaljubljivanja ne postoji ništa više. Ustvari, Eva je pala pod utjecaj ovog arhetipa tj. spomenute astrološke kombinacije. Ona je odlučila proći kroz ovo iskustvo. Ona će htjeti biti uvijek mlada (ujedno ovaj arhetip vlada našom civilizacijom).
To je ekstrovertna žena koja živi u sadašnjosti. Ona ne vidi da bira pogrešne partnere, zanemaruje ljude oko sebe,  te se ponaša  iracionalno i destruktivno kada je zaljubljena. Sazrijevanje kroz odnos donosi joj nagle izljeve bijesa. Njene bore, ili konkurencija u drugim ženama, mogu kod nje izazvati bijes.
Okreće se usavršavanju zadovoljstva i to je njen jedini cilj. Ima mali prag tolerancije, ali to ovisi o kulturi u kojoj je odrasla odnosno u primitivnijim kulturama se ismijava, a u nekim kulturama se uzdiže kao simbol ženstvenosti. Mogli bismo ovaj odnos opisati kroz širi mit o Psihi i Erosu, odnosno Psiha je bila obična žena, ali lijepa kao Afrodita.
Nakon što je Psiha izazvala boginju, bila je primorana riješiti četiri zadatka. Kada je Psiha uspjela, ona je izašla iz arhetipa žrtve i postala je junakinja, odnosno žena sposobna za emocije. Ovaj mit ili konstelacija nam služi da bismo vidjeli kako je zaljubljivanje, ustvari proces susreta sa širom dimenzijom ljubavi, odnosno u početku bježimo u projekciju i lažnu ljubav gdje se skrivamo u zanosu kako ne bi upoznali stvarnu ljubav koja od nas traži višedimenzionalni pristup emocijama. Eva je u ovom slučaju prolazila kroz fazu loma ili napuštanja onog raja u kojem je zmija rekla svoje i lom ju je uveo u svijet u kojem je trebala zrelo učestvovati u ljubavi. To je bila inicijacija, koja, iako bolna, ona je iscjeljujuća jer nas uvodi u svijet prihvaćanja RAZLIKA.

Pročitaj  Užitak i prava sreća

 
Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email