Priroda i um sasvim su drugačiji od naše percepcije

Priroda i um sasvim su drugačiji od naše percepcije


Priroda i um sasvim su drugačiji od naše percepcije

U prošlom stoljeću, astronomi su otkrili da ekspanzija svemira ne posustaje. Istraživanjem su došli do zaključka da se svemir širi zbog tamne energije. Da ne duljimo, ono što širi svemir jest energija vakuuma koji je ustvari najveći misterij.
 Materija zauzima prostor i giba se u njemu dok ju prostor sadržava. Ipak, MATERIJA je more energije koje je bit prostora i vremena. Ta energija je ustvari uzrok elektromagnetskih, gravitacijskih i nuklearnih sila i polja, kao i materije. ŽIVOT se razvija kao i sam svemir u ritmu plesa iz polja koje zovemo vakuum, a to je ona praznina koje se najviše bojimo, kako u meditaciji tako i u znanosti. David Bohm, je rekao da veliko more energije mnogi fizičari niječu jer su poput riba nesvjesni vode u kojoj plivaju i fokusiraju se isključivo na objekte u ‘moru’, što će reći materiju.
 Svemir je more energije, ali i mali val na površini nezamislivog prostranog oceana. Kod starih Indijaca, ‘akasha’ ili spomenuti vakuum ili more energije je prvi uzrok svega. Tantra kaže da je to proces koji služi oblikovanju svemira kao valovi u prostoru. Svjetlo i zvuk su jedno i postoje prije stvaranja. Sve dok prostor, ili tzv. ‘akasha’, nije stvorena, pitanje je ‘gdje’ ne postoji.

Pročitaj  Neostvarena ljubav -odbjegli šal od svile

Prostor je mjesto za svjetlo i zvuk. Mnogi fizičari se protive tome da mistici i znanstvenici govore o istom, ali to je kao da dijete drži svoju igračku i misli da je njegova i da je nitko prije njega nije vidio. Stvarni prostor kojeg vidimo u stvari je u umu, bilo da se radi o nekim dijelovima indijske filozofije ili novijih teorija u fizici koji govore o hologramu. Pravi vakuum ili susret svijesti i materije, ispražnjen je od sadržaja, to je prazna svjesnost koja se može osjetiti svakodnevno u sadašnjosti, bit je samo u tome da je potrebno um isprazniti svakodnevno od sadržaja. Čitava bit zena nije u religiji i vjerovanju već u iskustvu praznine. Tražiti iskustvo praznine kroz meditaciju donosi viđenje drugačije perspektive koje život nudi.

Pročitaj  Ponedjeljak – Ne nasjedajte na stare emocije

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net
 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email