Psihoterapija i astrologija, razlike i sličnosti I dio

Psihoterapija i astrologija, razlike i sličnosti I dio


Psihoterapija i astrologija, razlike i sličnosti I dio

 Poput praktički svih oblika astrologije, psihološka astrologija je općenito ograničena na  jednu seansu i  razlikuje se od psihoterapije na temelju sadržaja, odnosno psihoterapeut ima veće mogućnosti da radi s klijentom dok se u sat vremena mora objasniti psihološki problem osobe. Postoji izrazita sličnost između psihološke astrologije i psihoterapije jer oboje imaju slične ciljeve i mogu koristiti slične tehnike. Međutim, postoje i važne razlike. Astrolozi koji nisu osposobljeni za psihoterapiju mogu se naći u problemu jer ne znaju tumačiti određene konstelacije psihološki tako da mogu davati sudove o nekoj situaciji poput objašnjena: to je karma, nemoguće je promjeniti sadašnju situaciju i dr.
Savjetodavna psihologija može se definirati kao razmjena mišljenja i ideja za učinkovito rješavanje problema svakodnevnog života pojedinca. S druge strane, psihološki astrolozi zainteresirani su za dubinu, nesvjesne procese i promicanje integracije i transformacije ličnosti. Psihološka astrologija je sinonim za ono što se ponekad naziva “terapijska astrologija”.
Psihološki astrolog posebno je zainteresiran za to da natalnu kartu prikazuje kao psihičku strukturu i proces pojedinca umjesto da se isključivo fokusira na ponašanje i događaje koji se mogu vidjeti. Psihološki astrolog istražuje koji ishodi proizlaze iz dubljih, nesvjesnih područja uma. Ustvari, astrološki simboli se koriste za razumijevanje i objašnjenje psiholoških procesa koji se smatraju pravim uzrokom događaja i određenih ponašanja.
Psihološka astrologija stavlja naglasak na životno iskustvo, a ne na površno tumačenje karaktera i budućih događaja. Cilj je osnažiti klijenta da preuzme odgovornost za ono što privlači i stvara. U središtu psihološkog pristupa je naglasak na rastu i razvoju klijenta prema optimalnom stanju.
Astrologija i psihoterapija
Razlike između psihološke astrologije i psihoterapije više su stvar stupnja nego tipa. Obje prakse imaju slične ciljeve i mogu koristiti slične tehnike. Na primjer, uvid u nesvjesna, nesavladiva uvjerenja tipizira obje prakse, a svaka ovisi o empatičkim sukobima i umješnom tumačenju. Isto tako, promicanje rasta osobnosti i iscjeljivanje slično je u oba postupka. Razlika je u tome da jedna seansa psihološke astrologije može obuhvatiti cijeli proces psihoterapije, samo što to sve ne možemo proživjeti u jednoj seansi, a to znači da većina objašnjenja ostaju intelektualna, a samo neka emocionalna.
Najočiglednija razlika između dviju disciplina je količina vremena provedenog u procesu. U velikoj većini astroloških slučajeva klijent će doći na jednu seansu, iako višestruke seanse nisu neuobičajene.  Psihoterapija, s druge strane, ima ispred sebe razdoblje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina i više se fokusira na podršku klijentu u procesu unutarnjeg istraživanja i otkrivanja, te je time u prednosti.
Ovo ukazuje na bitnu razliku između psihološkog astrologa i psihoterapeuta. Prva upotrebljava astrologiju radi razjašnjavanja psiholoških problema i sukoba; potonji koristi psihoterapijske tehnike radi rješavanja psiholoških problema i sukoba.
Psihološka astrologija najbolje se koristi kao dijagnostički alat koji može brzo osvijetliti ono što je nesvjesno i patogeno u klijentu. Iako to može imati neku neposrednu terapeutsku korist, u većini slučajeva pravi rast i iscjeljenje proizlaze iz sporijih, temeljitijih istraživanja problema koji su otkriveni. U tipičnim astrološkim konzultacijama, jednostavno nema dovoljno vremena za uključivanje u takav proces.
Kao čitač mapa, astrolog može istaknuti različite izazove, poteškoće i prepreke koje putnik može susresti na svom putu razvijanja. Astrolog može čak dati neke korisne prijedloge kako najbolje pregovarati o putovanju. Psihoterapeut, međutim, prati tražitelja na stvarnoj ruti, pomaže, savjetuje i podržava svaki korak na putu.

Pročitaj  Ponedjeljak – Ruke znače zagrljaj

terapeut i jyotish savjetnik
 

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email