Rahu i Ketu karmički zadaci i naše sjene

Rahu i Ketu karmički zadaci i naše sjeneU astronomiji Rahu i Ketu nazivaju se sjevernim i južnim mjesečevim čvorom. Oni su matematičke ili magnetske točke u kojima se presijecaju orbite Sunca, Mjeseca i zemlje uzrokujući pomrčinu. Blokirajući Sunce i Mjesec što nam i mit govori da su negativni za ova nebeska tijela, odnosno vidljivo je da su pisci mita jako dobro poznavali astronomiju i da oni i materijalističkom pogledu predstavljaju točke pomrčine. Inače, pomrčine narušavaju prirodni poredak i ritam koji održavaju život na zemlji. Ako su vam Mjesec i Sunce uhvačeni Rahuom i Ketuo to može donijeti  probleme, što ovisi o položaju i snazi. Recimo, Rahu i Mjesec može stvarati psihičke nestabilnosti.
Kao najglasniji glasovi u našoj glavi i oni kojih smo najmanje svjesni, Rahu i Ketu ujedno su i naše točke pomrčine. Njihova planetarna tranzitna gibanja obično donose dramatične i neočekivane promjene, prevrćući naš život naglavačke. Primjerice, Rahu natalni i Ketu tranzitni kada su se dodirnuli  izazvali su smrt Milana Bandića ili četvrti povratak Rahua donijelo je gubitak izbora D. Trumpu. Ipak, nakon njihovog prolaska uspostavlja se novi poredak. Bilo koji planet koji prolazi kroz Rahu Ketu točke pojačavaju lošije aspekte znaka ili planeta.
Rahu funkcionira kao opsesija tamo gdje se nađe. Ketu funkcionira kao ego pomrčina, pa svaki znak ili planet na koji utječe postaje iznutra povučen i potisnut i teže se izražava. Recimo, ketu je u Škorpionu i snaga Marsa biti će potisnuta.
Kako smo rekli, pomračujući utjecaj Rahua i Ketua najznačajniji su kad su blizini Sunca ili Mjeseca. Kad pomrače Mjesec pogotovo Rahu, postaje vrlo teško upravljati našim osjećajima. Kad uhvate Sunce, postaje teško upravljati vlastitom vrijednošću, Ketu je oduzima a Rahu osobu nesvjesno stalno tjera na postizanje nekog cilja koji je u magli i u dimu, nevidljiv, ali osoba osjeća da ga treba ostvariti.
Kao glava bez tijela, Rahuov mentalni pristup stvara iluziju ili mayu. Ketu ima bolju povezanost s izvorom i može vidjeti kroz Mayu ili iluziju.
Rahu stvara prenapuhanu privlačnost ili Ketu odbojnost ako je dobar može osobu okrenuti duhovnom radu.
Ketu je asketa ili svetac koji odbija igrati životnu igru ​​poput svih ostalih. Također je pokazatelj mokše ili prosvjetljenja. Loš Ketu osobi neće dati mogućnost uvida.
Rijedak, ali moćan Rahu može dati uspjeh jer može osobu usmjeriti u uspješne vode. Rahu može iskoristiti kolektivnu svijest, dajući masama ono što žele i mijenjajući tijek ljudske sudbine na dobro ili zlo. Poput Margaret Thacher loja imala u kuću uspjeha Rahua.
Bez obzira na uspjeh ili neuspjeh, i planetarna razdoblja (dashe) Rahu i Ketua obično su teške jer Rahu, osjeća vječno nezadovoljstvo jer on je sama neisupunjena želja. A Ketu tijelo bez glave ne može se u potpunosti uključiti u život, pa ostaje usamljen i teško je doživjeit u o0vom razdolbju planetarnu slavu. Rahu osobi može donijeti uobraženost i taštinu, kao što se kaže bogovi su ljudima dali uobražnost kako bi hi mogli lakše uništiti.
Rahu i Ketu vladaju hormonima, neurotransmiterima i biokemijskim procesima koji nas održavaju fizički i mentalno zdravima. Stoga u ayurvedi predstavljaju uzrok bilo koje bolesti, posebno one koje su psihosomatske.
Rahu izuzetno jako utječe na vata poremećaj. Njegova planetarna razdoblja mogu ubrzati rad hormona stresa poput kortizola, što dovodi do vata neravnoteže. On stvara dugotrajno uzbuđenje, stres i iscrpljenost, a to onda dovodi do problema živčanog sustava, kičme, kože i crijevima. Ketu je pitta (vatreni element), njegovo djelovanje na neurotransmitere poput dopamina, dovodi do apatije i depresije i teško dijagnosticiranje bolesti, kao i do pogrešne dijagnoze ili medicinskih pogrešaka. U mnogim analizama sam vidio da u razdoblju Ketua liječnici promaše dijagnozu. Savjet je da se ponovi test nakon njegovog razdoblja.
Vladajuće načelo vedske astrologije kao i jungovske psihologije su polariteti poput Rahua i Ketua. Primjerice, na jednom savjetovanju osoba je u prošlom životu Ketu u Jarcu u sedmoj kući ostavljala partnere, a u ovom životu je ona bila ostavljana. Dva polariteta ili djelovanja od gospodara do žrtve, ali uzrok je jedan: strah od ostavljanja i želja za kontrolom. Na pola puta je riješnje koja osoba na osi Rahu Ketu mora shvatiti, premjestiti težište s ostavljanja da na kvalitetu davanja i stvaranaj ravnoteže u primanju.
Rahu i Ketu predstavljaju os kundalini moći. Rahu je korijenska čakru, a Ketu krunska čakra, njhovo spajanje ili uravnotežavanje stvara prosvijetljenje.
Rahu i Ketu su dvije suprotstavljene želje koje se istodobno izražavaju u našoj osobnosti. Simbolički rastavljeni, pokušavamo ih ujediniti. Često mislimo s Rahuom ili željom da ostvarimo tu želju da bi bili sretni, ali mi moramo imati i jedno i drugo jer bez Ketua ta srećane može biti ostvarena. Pošto mi se nalazi na osi i duhovnosti i posla, kada sam otišao u samu duhovnost meditrajući po deset sati, Ketu mi je objasnio da neću imati od čega živjeti i da je posao učestovanje i služenje bez kojeg nema niti stvarnog života, morao sam pronaći srednju os kao što  Budha kaže: zlatna sredina ili kineska filozofija, te Jungova psihoterapija, pronalaženje kroz suprotnosti stvarni put. Gdje se oni nalaze, otkriti ćete gdje vam stvaraju ravnotežu i gdje će se javljati najjači polaritet u vašem životu. Jyotish je doista zanimljiv za one koji traže širinu znanja i sagledavanej prastare psihologije koja nas povezuje s onim mitskim u sebi bez koje je čovjek iskorjenjen.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Tranzit Jupitera donijet će određenu ravnotežuAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email