Rahu kroz primjer S. Freuda

Rahu kroz primjer S. FreudaŽivimo u svijetu koji je materijalističko-ateistički orijentiran gdje velika većina ne može pojmiti simboliku mitova koje sanjamo svakodnevno. Danas ću se pozabaviti Rahuom on u natalnoj karti predstavlja nerazumijevanje u kući u kojoj se nalazi i u toj kući izražavamo najniže aspekte svoje osobnosti, odnosno tamo pokušavamo biti prevaranti. S druge strane, razviti taj dio života može otkriti ono tajno unutar duše. Primjerice, nedavno sam imao osobu koja je hodala s kriminalcem s Rahuom u kući odnosa. Ona je pod bilo koju cijenu htjela moć bez obzira kakva ona jest.
Primjer ovog položaja nalazimo i kod Sigmunda Freuda koji ima Rahu u sedmoj kući, zajedno s Venerom koja stvara seksualnu strast i pretjerivanje dok Sunce u sednoj kući u Ovnu pokazuje veliku želju za moć.  Rahu pored napuhivanja sebe ili kuće u kojoj se nalazi donosi neku novu ideju i pogled na svijet, poput Freuda koji je donio Zapadu psihoterapiju. Sunce u Ovnu donosi poznatost i uspjeh, njegove teorije. Nažalost, znanstvene bilježnice koje navodno sadrže njegove autentične razgovore s pacijentima koji pate od neuroze seksualnog porijekla na kraju su izmišljene. Rahu koji napuhuje i laže u pogledu Venere ili žena dok Rahu Venera pogotovo u sazviježđu Bharani ili seksualnom sazviježđu nadodaje ono čega nema. Pošto Rahu širi i pošto je seksualnost bila veliki potisnuti problem Zapada, njegova teorija se proširila velikom brzinom. Jupiter u Ribama nalazi se u kući medicine i dao mu je znanje o medicini, dok se vladar desete kuće ili karijere nalazi u osmoj kući ili kući nesvjesnog zajedno s Merkurom koji je inače bog nesvjesnog. Ovaj položaj pokazuje jako dobar osjećaj i razlučivanje u pogledu tajnovitih emocija. Ipak, Mars koji je Retrogradan u 12 kući pokazuje da nema talenta za duhovno i da prikriveno nosi određenu ljutnju prema seksualnosti te da je ta ljutnja skrivena i pretvara se u golemo intelektualiziranje i cjepidlačenje.
Jung je imao Mjesec u Ovnu kada spojimo ova dva aspekta, jasno je da Rahu Freuda jede Jungov Mjesec, dok Sunce Freuda i Mjesec Junga zajedno tvore Škorpionsku kombinaciju koja je izazvala veliku strast između njih dvojice, ali i  jaku destruktivnost. Freud je bio Jungova prijelomna točka u individuaciji jer je nakon raskida njihovog prijateljstva napustio znanstvenu karijeru.
Nedostatak oca kod Junga donosi kombinacija Rahu Sunce koju ima Freud, odnosno, ona nosi pokroviteljstvo za kojim je Jung čeznuo. Jung je trpio neko vrijeme Freuda zbog spomenute kombinacije, ali on mu je nesvjesno pomogao da razvije svoje stavove i svoje Sunce ili volju, te se odvoji i još više naglasi razliku od Freudove psihoterapije. Nešto što je tako jako, ustvari je slabo i obrnuto, nešto što je slabo postaje jako. Jako Sunce Freuda, pokazalo se slabo, dok je slabo Sunce Junga postalo jako kako je vrijeme protjecalo. Rahu je ovdje stvorio veliku sjenu Jungu, ali i pomogao da se osvijesti i još jače zauzme za sebe i svoje nove teorije koje simboliziraju Rahu u Ribama kojima vlada Jupiter. Rahu sa Suncem donio je Freudu u kući javnosti enormnu moć, ali, njegova psihoterapija koje je bila zasnovana samo na seksualnom pristupu je donosila gotovo nikakve rezultate, sve dok nije bitno modificirana. Ova kombinacija donosi politički moć koju je imao i D. Trump što dovoljno govori kako je self promocija u prvo planu, a manje sadržaj. Rahu nas zavodi, pokazuje našu nižu strast i prikazuje onoga čega nema. Psihološko shvaćanje natalne karte ili skrivenih aspekata poput Rahua, Ketua i Saturna pokazat će nam putokaze osobnog života.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Potraga za smislomAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Konačni nam uvid govori da Vrijeme nije predmet spoznaje nego smo Vrijeme mi sam...
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email