Rasha Sadhana -emocionalni post

Rasha Sadhana -emocionalni postRasha Sadhana je drevna tantrička tradicija emocionalnog posta. Primjerice, sebi damo obećanje da se nećemo dan ili tjedan ili duže vrijeme spetljati s jednom ili više nepoželjnih emocija ili se možemo u potpunosti fokusirati na jednoj ili više pozitivnih emocija. Kroz takve redovite vježbe se doista mogu transformirati loše emocije.
Tantrička tradicija prepoznaje devet glavnih rasha koje se odnose na jasno definirana raspoloženja ili emocije.

Uvjeti Sanskrt

Glavno značenje

Ostala značenja i povezane emocije

Shringara

Ljubav

Ljepota, pobožnost

Hasya

Radost

Humor, sarkazam

Adbhuta

Čudo

Znatiželja, misterij

Shanta

Mir

Smirenost, opuštanje

Raudra

Ljutnja

Iritacija, stres

Veera

Hrabrost

Ponos, samopouzdanje

Karuna

Tuga

Suosjećanje, sažaljenje

Bhayanaka

Strah

Tjeskoba, briga

Vibhatsa

Gađenje

Depresija, samosažaljenje

Dakle, uzmete emociju s kojom imate problema i ne dozvoljavate joj da ulazi u vaš um. Ako vam je to teško ili imate prepreke, uzmite emociju ljubavi i o njoj razmišljajte dan, dva ili tjedan. Potrebno je vježbati kao i sa svakom tehnikom, odnosno praksa nikada ne prestaje. Meditacije koje se rade s emocijama, za nas Zapadnjake su najbolje jer mi prvo moramo osvijestiti emocije kako bi mogli dublje osjetiti pravu meditaciju. Ovaj aspekt rada s emocijama su preuzele mnoge psihoterapijske škole i počele raditi s osnovnim emocijama kako bi ih se što bolje osvjestilo a to znači znatnije upozavanje sebe i vlastitih htjenja.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Zaljubljenost prati mit

 
 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email