Razdoblja i kako odgovoriti njihovim izazovima 
 
Natalna karta određuje mnogo toga jer će njena snaga ili slabost određenim razdobljima dati potporu ili slabost djelovanja, kao što je važno i u kojoj smo zemlji rođeni. Primjerice, stara je priča ili vic da je Nikola Tesla ostao u Zagrebu, još bi bili bez struje. Ukratko, možete imati dobru kartu, ali ako ste rođeni na ovim prostorima, mogli bi čak bolje proći sa lošim karakteristikama natalne karte nego s dobrim jer se više cijene loše karakteristike poput nepotizma. Kada pogledate karte nekih važnijih osoba s ovih prostora, možete lako otkriti  loše osobine u natalnoj karti koje su im ustvari pomogle da uspiju.
S druge strane, možete imati dobro postavljene planete, možete biti genij, ali vaš talent neprepoznat, poput van Gogha, jer su vam u svim velikim razdobljima loše postavljene planete. Primjerice, rođeni ste u znaku Ovna, a možete biti u velikom razdoblju Satruna od 18 godina, nakon toga u razdoblju Sedam godine tuge, te nakon toga loše postavljeni Merkur što donesi sveukupno 38 godina lošeg razdoblja. Međutim, natalna karta služi upravo da nam kaže kako ćemo se prema toj situaciji postaviti, što učiniti i kako djelovati u tom razdoblju. Primjerice, Škorpioni teško podnose loša razdoblja, pa se okreću destrukciji umjesto radu. Jasno, zavisi kakva je natalna karta jer ako je dobra, Škorpioni mogu izdržati transformacije pred koje su postavljeni. Također i Lavovi u jyotishu teško podnose loša razdoblja. No, što to znači? Vatreni znaci vole odlučivati i imati svoju volju, a loša razdoblja to ne dozvoljavaju i onda dolazi do sukoba u samoj osobi jer ne razumije da u lošim razdobljima, volju moraju usmjeriti na unutarnji rad.
Stoga, osoba koja živi infantilno, loša razdoblja doživljava s puno više šokova očekujući da društvo i bližnji pomognu, a smisao života nije oslanjanje na društvo već je smisao samostalnost i zato postoje loša razdoblja. Za razdoblje u kojem se nalazimo, važna je dijagnostika postojeće situacije i rad na onome što se može izmjeniti. Glupo je u Saturnovom razdoblju težiti visokim položajima, kada je bolje uzemljiti se i razvijati vlastite vještine. To je našoj civilizaciji najteže i velika većina ima upravo s time najveći problem, pa Satruna doživljavaju neprijateljem jer on samo pokazuje besmislenost visokih položaja, karijere, kao i lažnih ljubavi. Ovdje se pokazuje točna činjenica iz indijske filozofije, radi bez obzira na rezultate djelovanja. Možemo reći da je to jedan od najizovnijih elemenata, a vidimo i na slučaju van Gogha koliko je to teško. Međutim, uzmimo ovdje jedan pozitivan primjer. Jednog budustičkog redovnika koji je Dalaj Lami bio jako drag. Kada su ga nakon dvadeset godina pustili iz zatvora, a tamo je završio nakon okupacije Tibeta kao politički zatvorenik, on je izašao sa istim smješkom koji je imao prije i kojeg je Dalaj Lama prepoznao. Simbolički Saturn simbolizira zatvor, ali vanjske promjene ne mogu utjecati na unutarnji duh koji je u sebi nepromjenjiv, a to znači da su razdoblja kao godišnja doba, mi izabiremo kako ćemo na njih reagirati. To je, ustvari bit slobodne volje.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Lekcije retrogradnog Saturna u VodenjakuAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Žudnja za partnerom nakon prekida veze – Put promjene
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email