Razgovor sa Sjenom o odnosima

Razgovor sa Sjenom o odnosimaSjena ili ono nepoznato u nama predstavlja onaj dio naše osobnosti koji nudi uvid u našu osobnost il ono što zovemo prosvjetljenje. Kako kaže Jung, gledanje u svijetlo ne donosi istinu, već viđenje onoga što je u mraku.
Evo jednog primjera vezanog za odnose, gdje Dado razgovara sa svojom Sjenom. Ovu metodu  je utemeljio C. G. Jung.
Dado je nekoliko puta bio ostavljen toliko ga je to pogodilo da se u jednom trenutku slomio, pokušao je razgovarati s bilo kime u sebi i i javila se njegova Sjena. Upitao je:
– Zašto mi se ovo dogodilo?
Sjena je rekla:
– Očekivanja.
Dado je nastavio:
– To smo već čuli, mantra svih religija, može li nešto originalnije jer vidim da se dobro dobrim ne vraća, to je moj primjer ali nije tako rijedak. Mnogim muškarcima i ženama se to dogodilo.
Sjena je odgovorila:
– Koliko si svojom dobrotom bježao od zla, bojao se strasti i izbjegavao život. Koliko su doista tražio u njima ono tamno i koliko su težio razotkrivanju?
 Dado je uvidio općeniti odgovara kojeg je puno puta čuo:
– To je kao da čitam Č. Bukovoskog  i njegovo omamljivanje sa strasti i sebičnosti. Jasno je da ću od okolini više biti porepoznat ako sam sebičan i imati ću više šanse. Također, dobrota nije rješenje u odnosima. To su fraze a želim neki suvisliji odgovor.
Sjena ga je uputila na zagonetnost:
– Ono tamno je zagonetno jer da se tako lako otkriva, svi bi lako dolazili k meni. Evo tvog odgovora.
Postavi stvari drugačije. Njih si birao jer si znao da ćete ostaviti, u ostavljanju si skrivao laž da želiš voljeti. Ustvari, ostavljanjem si dobivao priliku da se ponovno zaljubljuješ jer bio si ovisnik o zaljubljivanju. To je bio tvoj jedini derivat. Je li ti jasno zašto ljudi ne dolaze k meni i zašto me demoniziraju. Dado je dobio odgovor ua kojim je tragao, ovaj drugačiji pogled potpuno mu je preokrenuo kut gledanja na sebe i odnose.
Dakle, tamna strana naše prirode ustvari nije demonska, od nje bježimo jer na ovaj način malo tko gleda na odnose i ovo je odgovor na mnoge neuspjehe u zaljubljivanju. Stoga, prije nego li počnete naivno govoriti o neuspjehu u zaljubljivanju, vjerujte, niste svjesni svoje sebičnosti.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Petak – Pravda i ljubomoraAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email