Razvoj osobnosti kroz stupnjeve razvoja u alekmiji

Razvoj osobnosti kroz stupnjeve razvoja u alekmijiRazvoj naše duše dešava se u nekoliko faza. U astrologiji to možemo vidjeti prema rasporedu planeta, kao i razdobljima i možemo ih usporediti s alkemijom. Prva faza razvoja je kalcinacija. To je proces zagrijavanja i razgradnje sirove tvari ili drugim riječima, razbijanje dijelova nas samih kojima vlada Saturn.
Često bismo radije bili u pravu ili ispunili nečiju ideju “savršenstva” od svećenika, partnera, društva, gurua nego bili istinski sretni, pa nastavljamo zanemarivati istraživanje sebe.
1. Faza kalcinacije je faza razbijanja ega ili sumnja u sebe. To je razbijanje tvrdoglavosti, samosabotirajućeg ponašanja, ponosa i arogancije. Bol napuštanja nas sve više upoznaje s onim što leži ispod. Na ovoj razini živi većina čovječanstva koja uopće ne dodirne ovaj aspekt razvoja pa sljedeće nivoe prepoznaje mali broj ljudi.
2. Rastakanje
Kada shvatimo našu masku iza koje se skrivamo dolazi proces rastakanja koji je poistovjećivanje s našim lažnim osjećajem sebe. Kada se oslobodimo ponosa ili sumnje u sebe, možemo se vratiti korak unatrag i istinski promatrati svoje pozitivne i negativne kvalitete. U ovoj fazi vidimo sebe, ali je očita nesposobnost da preuzmemo odgovornost za svoje brojne greške, izbjegavamo traumatična sjećanja i druge unutarnje napetosti izbijaju na površinu. Vidimo kako smo u mnogim našim akcijama utjecali na druge i kako smo odogovorni za odabire koje smo činili u vezama. Ponekad ovu fazu prate bolesti i nesreće, katkada ova faza ide kroz Sadhe sati ili Sedam godine istine.
3. Separacija
Odvajanje je faza u kojoj se odvajamo od svijeta. Jung je ovu fazu osjetio 1917.g. kada je morao napustiti znanstveni pristup i društvene norme kako bi zadovljio poriv koji je dolazio iznutra. Prije ili kasnije, svaki znanstvnik, umjetnik, humanista koji nadilazi društvene granice dolazi u ovu fazu kada će biti osuđen  i odbačen od drugih.  Svoje misli i emocije počinjemo definirati, ne služimo se toliko tuđim mislima, a u odnosu se mnogi boje ići ovim putem jer ovo je granica kojom se izoliramo od drugih kako bi unutrašnji proces mogao stvoriti individuu. U kotlu ili srcu su naše emocije, a ispod je vatra spoznaje koja polako, ali sigurno sve naše emocije kuha sve dok ih ne pretvori u zlato. U ovoj fazi odlučujemo iskusiti  ljutnju, frustraciju ili razočaranje prema drugima ili sebi i napustiti stare načine reagiranja. Vidimo da se iza svake ljutnje skriva želja.
4. Konjukcija
Nakon pročišćavanja i pojašnjenja prva tri stupnja, moramo ispravno kombinirati preostale elemente u sebi kroz proces “konjunkcije”.
U prošloj fazi smo razlikovali osjećaje i misli u sebi, konjunkcija nam pruža unutarnji prostor za ključanje koji je potreban da bismo iskreno prihvatili ove dijelove sebe koje smo odvojili kroz ova tri procesa. U ovoj fazi nesvjesne misli i osjećaji izlaze na površinu i u svjetlo svjesne svjesnosti.
U ovoj fazi posebno su koristi meditacija i samoća kao sredstvo.
5. Fermentacija
Fermentacija je proces ponovnog rađanja. Alkemičari ovu fazu predstavljaju kao prijelaz grožđa koje se pretvara u vino. Prve četiri faze uključuju rad s aspektima stare osobnosti, u fazi fermentacije počinjemo doživljavati trenutke našeg autentičnog ja.
Fermentacija se odvija u dva dijela: truljenje poput grožđa i oduhovljavanje. Propadanje je razgradnja našeg bivšeg ja koje se odvija kroz preostale četiri faze; proces unutarnje smrti koji trunu i razgrađuju se. To je stanje mračne duhovne noći ili depresije u nižem obliku.
Ovo je faza u kojoj počinjemo gledati na svijet kao cijelinu koja ima dublje viđenje stvarnosti u kojoj ne posotje projekcije. To je faza u kojoj počinjemo kušati trenutke velikog unutarnjeg mira i tišine.
6. Destilacija
Kada jednom dođemo do ovog stanja moramo ga održavati a to je onda proces koji zovemo destilacija ili razina daljnjeg pročišćavanja. Ponavljane prakse neprestanog umiranja i ponovnog rađanja u sadašnjem trenutku bez ponovnog ulaska u navike, identifikacije i cikluse uma, doživljavamo snažnu i duboku unutarnju transformaciju. Na Istoku se to stanje zove prosvijetljenje.
7. Koagulacija
Slično sposobnosti krvi da stvara ugruške i zaustavlja krvarenje, koagulacija je trenutak kada smo oslobodili um i dopustili svojoj svijesti ili Duši da se poveže s Materia Prima ili Duhom. To je točka susreta između dvije suprotnosti kao što su duhovno i sirova materija, raj i pakao, život i smrt. To je točka u kojoj postojanje postaje samosvjesno. To je završetak dualnosti koja stvara probleme u nama, ali nas ujedinjuje u ovoj zadnjoj fazi razvoja.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
 

Pročitaj  Četvrtak – Istraživanje emocijaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Četvrtak -Zdravlje i sloboda
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email