Retrogradne planete u odnosu na Penelopin mit.

Retrogradne planete u odnosu na Penelopin mit.Mit o Penelope je  Odisejeva žena poznata po svojoj vjernosti mužu. Naime,  “Odisej odlazi u borbu, a poslije rata kreće kući, na rodni otok Itaku, gdje ga je Penelopa čekala dvadeset godina. U tih dvadeset godina stalno su je oblijetali prosci, ali ona ih je stalno odbijala čekajući muža da se vrati i ne vjerujući da je mrtav. Da bi zadržavala prosce, pravila se da tka mrtvački pokrov za Odisejeva starijeg oca Laerta te je tvrdila da će izabrati jednog kad završi. Svake bi noći u tri godine poderala sve što je satkala.”
Penelopino tkanje, ustvari je dar božice Atene, motiv je koji u Odiseji nosi multivalentno značenje. Skoo svaka velika priča  koristi riječ “niti”. Tkanje je u odnosu na Odiseja koji se pokušava vratiti kući, a vrijeme ga osujećuje ide unatrag. Tu dolazimo do Retrogradnih planeta koji nas vraćaju unatrag, odnosno mitološko tkanje vraća nas na ono staro kako bi s eponovno sagledalo u novom svijetlu. Kao da pročitate knjigu i kad to učinite nakon 20 godina, ona ima potpuno drugačiji doživljaj. Recimo, imate Retrogradnog Saturna u odnosu. Proživjeli ste u prošlom životu gubitak partnera, u ovom životu prekid sada sagledavate iz jednog drugog kuta i možete ga prihvatiti na pravilan način.
Kako Penelope sjedi kući i bavi se tkanjem tamo i današnja situacija virusa govori o ograničenom kretanju. Čak i ono što doživljavamo kao zlo, određeno je arhetipskim zapletima i raspletima i u njima možemo pronaći odgovare kako za svoje partnerske odnose tako i za globalna događanja. Penelopini pokreti bili su slobodni u okvirima poznatog mjesta boravka – ista lica, ista hrana, isti pogledi.
Ipak njeno tkanje bilo je putovanje kroz vrijeme do sadašnjeg trenutka kada se Odisej vratio kući. Prelazeći naprijed-natrag kroz pletenje ili tehniku pletenja, isplela je put naprijed. Poništavajući i opet tkati, ustvari govori o djelovanju Retrogradnih planeta. Poništavajući,  radeći, raspetljavajući, ovaj ritam ju je vodio iz dana u dan. Ako gledmao ovu situaciju kao da smo u Penelopinom mitu, on nas tjera da naučimo o slobodi,  zatvoru i protoku vremena.
 Pletenje oponaša kozmos, okomite niti stvaraju temelj tkanja. Vodoravni  prolaze kroz osnovicu. U kozmičkom smislu, osnova odgovara arhetipskim ili božanskim načelima svijeta, a osnova je vrijeme ili Saturn, mjesto i uvjeti u kojima se te arhetipske energije manifestiraju. Penelopino unutarnje putovanje govori kako naš život funkcionira iznutra, kao i Retrogradne planete koje čovjeka tjera da se brati u prošlost i preispita stvari koje su se prihvatile kao zdravo za gotove a ustvari je takav način gledanja stvorio problem u sadašnjosti.  Odisej predstavlja vanjski život ili planete koje nas usmjeravaju an ekstrovetiranost i zato puno više znamo o Odiseju, dok, jako malo znamo tko je Penelope. Tako i u današnjem svijetu znamo tko Napoleon, ali malo znamo o Penelopi ili unutarnjem putu. Primjerice, malo tko zna nešto Majstoru Eckhartu, najvećem kršćanskom mistiku koji je o stvarnosti govorio kao zen majstor. Mitovi nam govore kakvi smo i kako sagledavamo samo jednu dramu a unutarnju koja je bitnija i na kojoj se zasnivaju svi vanjski događaji ne predstavljamo kao važnom. Retrogradna planeta ne daje toliko puno prema vani, ona osobu usmjerava unutra da shvati ovo tkanje života. Nešto dobiješ pa se to poništi kao kod Penelope i onda opet ispočetka, ustvari je pravo putovanje koje se događa i Odiseju vani, gdje se i posada okrenula protiv njega samo da se ne vrati kući.
Penelopa govori da se pravi život odvija iznutra. Mnoge velike duše do svojih velikih životnih iskustava su došli kroz redovničku halju, u zatvoru ili pak Emanuel Kant koji se nije maknuo iz svog malog mjesta a stvorio je novu filozofiju. Ne možete tražiti iznutra ako ne postoji vizija onoga što se događa kako bi se stvorilo unutarnje iskustvo. Primjerice, netko se povuče u meditaciju i traži prosvijetljenje, nešto prethodi tom traženju, odnosno potrebna je duboka ideja koja će vas prožeti i tomu služe Retrogradne planete u unutarnjem smislu, dok astrolozi zbog zahtjeva svojih klijenata više govori što će im to donijeti u vanjskom životu i takva objašnjenja onda smanjuju učinkovitost savjetovanja pa je Penelopin mit a onda i Retrogradne planete nehvaćene. Kao Penelopa, nešto stvorite, a onda neko vam iskustvo izbriše ono što ste napravili, ali vi tako raspličete, kao zapetljani konac. Takvo raspletanje je predenje novih niti. U psihološkom smislu raspetljavanje je metafora starih stavova i navika, a poništenje je ustvari poništenje mentalnih okvira kako bi se pojavile nove niti i novi obrasci. Penelopino tkanje je ustvar tkanje prema unutrašnjem iskustvu gdje su Retrogradne planete samo naizgled pomiću unatrag, one imaju psihološko značenje, odnosno Retrogradne planete se kreću tako u odnosu na Zemlju što nam pokazuje kut gledanja ili cilj kojem nas vodi navodna Retrogradnost. Kako kaže indijska astrologija, Retrogradnost govori o psihološkim aspektima usmjerenim na unutarnje iskustvo.

Pročitaj  Subota – Stvarnost odnosaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email