Retrogradni  Mars -podsvjesna ljutnja na muškarca

Retrogradni  Mars -podsvjesna ljutnja na muškarcaU staroindijskom sustavu Mars je muškarac u ženskom horoskopu, a njegova Retrogradnost govori o karmičkim dugovima koji ovisno od položaja mogu biti povezani s ljutnjom na partnera,  a njegov položaj bi nam rekao zbog čega se to dogodilo. Također, Retrogradni Mars  može donijeti probleme s željom za moći, ljutnju, tjeskobu, te je s ovim položajem važno naučiti  kako se nositi sa sukobom, agresijom i gnjevom.
Kako Mars ima mušku energiju, njegova Retrogranost može stvoriti probleme u načinu na koji se nosite s muškošću ili Animusom (podsvjesni muškarac u ženi). Često se može pokazivati kao nosilac seksualnih problema zbog čega možete s ovim položajem biti izrazito agresivni ili da u potpunosti potiskujete svoju mušku stranu stvarajući neravnotežu u osobnosti, ali i u pogledu zdravlja.
U muškom horoskopu ovaj položaj govori da muškarci moraju paziti da ne postanu agresivni i ljuti.
 Kako Mars predstavlja pitanje moći, njegova mu Retrogradnost daje veliku snagu, ali pojedinac ne razumije vlastitu snagu i kako je pravilno koristiti, pa ova energija može biti zloupotrebljavana. Mars predstavlja Agni ili probavnu vatru, pa Retrogradnost može stvoriti previše vatre ili potpunu iscrpljenost. Neki govore da su Retrogradne planete više umjerene na psihološko funkcioniranje osobe odnosno da se puno manje manifestira na vansjke događaje.
 Ovaj Mars može stvoriti frigidnost ili seksualnu averziju, sjećanja na prošle loše događaje koji mogu nekada biti povezani sa silovanjem u prošlom životu, može osobi donijeti zaštitni mehanizam u seksualnosti. Ova ljutnja može udariti na probleme s želucom ili osipom ili problem s tenom. Kada se ljutnja ne može izgovoriti, na ova dva organa lako izbija problem. S kožom više, ako ne možemo izgovoriti ono što nas iznutra ljuti. Ovaj položaj klasična medicinska psihoterapija ne može liječiti, odnosno više bi pomogle regresivne metode pošto se radi o dubokim ljutnjama.
Ovaj položaj često rezultira jakim uzrujavanjima i frustracijama jer emocije koje bi trebalo eksternalizirati postaju internalizirane i tako osobe sebe iznutra pritiskaju. Tada pojedinac djeluje agresivno i smetaju ga najmanje sitnice.
Može postojati tendencija da se pretjeruje u svađama, a one su više ovdje kao obrambeni sistem. Karmički gledano, Retrogradni Mars govori o nasilnim djelovanjima kada su prisutne i druge zloćudne kombinacije. Sada mogu izlaziti ta djela kao rezultat osjećaja krivnje koji donosi nekontrolirane izljeve ljutnje kao obranu. Često se to može pretvoriti u opasesivno – kompulzivni poremećaj.
Kako vidimo, Mars je nosilac borbene energije, a puno toga nam može reći u ženskom horoskopu o partneru, kao i o prošloživotnim nasilnim radnjama koje se onda manifestiraju ovisno o položaju planeta. U Jungovoj psihoterapiji simbolizira arhetip junaka koji je potreban za odrastanje, a njegova energija često se pretvara u kontrolu i nemogućnost da se napuste zastarjela shvaćanja.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Ranjeno djetinjstvo i kako dalje – Put promjeneAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email