Retrogradni Saturn

Retrogradni SaturnRetrogradni Saturn u natalnoj karti osobu vraća u prošlost, ispitujući njene detalje. To je ujedno i ponavljanje životne lekcije koja se nije položila u prošlom životu i sada se ponavlja kako bi se riješila. Ove osobe karakterizira istraživački duh i potreba vraćanja na staro. Retrogradni Saturn donosi iskušenja, borbu, a njegov smisao je samostalno probijanje kroz život. Saturn vlada izgradnjom osobnosti s ciljem da se postigne mirovni ugovor s društvom. Stoga, Saturn gradi strategije, zaštite i čvrste obrambene zidove kako ga ne bi preplavile vanjske sile koje nisu pod njegovom kontrolom. On nas potiče da uspostavimo provjerene šablone što nas odvaja od drugih i stvara kontrolu tamo gdje se nalazi.
Saturn pokušava ranjivost svesti na minimum uspostavljajući granice vanjskog svijeta. Ipak, retrogradni Saturn ima potrebu za strukturom i definiranjem koju više ne traži u vanjskim uvjetima. Naime, sasvim suprotno, osoba nesvjesno održava ograničeni kalup ponašanja ili održavanje svoje slike-persone koliko god to bilo pogubno za nju. Jasno, ta se struktura izgradila na strahovima i tjeskobama, a ako u karti postoje loše pozicije, osoba može biti izrazito kruta. Osoba više osjeća iznutra, odnosno tjeskoba i osjećaj inferiornosti više su nametnuti unutarnjim pravilima nego li vanjskom situacijom.
Disciplina i autoritet više se okreću prema unutra, nego li je ona plod neke situacije. Stoga, kriticizam i osjećaj krivice su puno više izraženiji od normativa. Ego formira Saturn, a njegova retrogradnosti označava slomljeni ego koji se oporavlja sporo, odnosno teže se struktuira, pa je jak otpor prema promjenama. Stoga može biti prisutan podsvjesni mazohizam koji se ne prepoznaje na svjesnoj razini. Ipak, retrogradni Saturn donosi izdržljivost na stres, a sve da bi osoba kontrolirala libido. Izvana se ego klanja dominantnom egu, ali iznutra se jako teško privikava takvom pritisku iz kojeg proizlazi frustracija i zamjeranje, a da se to ne vidi na površini. Osoba s retrogradnim Saturnom treba postaviti granice drugima do kojih mogu ići ukoliko želi izgraditi svoje vlastito poštovanje. Zbog jakog potiskivanja jasno da se stvara kriva slika stvarnosti i potiskuju osobne ambicije. Za ovaj položaj važno je prihvatiti sebe onakvim kakvim jesmo, a to znači da sebi ništa ne možemo nadodati niti oduzeti. Na taj način osoba gradi osjećaj samopoštovanja i važnosti. Osoba se s ovim položajem plaši promjena, jer bi izmijenila svoju sliku o sebi koju ima u društvu, te je prema sebi jako kritički nastrojena. To znači da je nužno prihvatiti sebe jer na taj način osoba može stvarati svoj društveni status koji priželjkuje, ali da bi to uspjela mora pobijediti Retrogradnost. Naime, osoba je više zaokupljena kako da sebe kontrolira pa na taj način vanjski svijet gubi na vrijednosti. Retrogradan Saturn predstavlja i očevu figuru koja se ne ponaša tradicionalno.
Zbog toga osoba dobiva krive predodžbe sebe i svijeta i na taj način muška figura ostaje podosta nedefinirana. Tada dolazi do problema s autoritetom, a to znači da upotreba moći predstavlja problem. Osoba se zato može povući od izazova koje se stavljaju pred nju, jer konkurenciju teško podnosi, pa tako ostaje u dosta dugo u nezreloj fazi. Nekada niti ne pokušava obraniti svoj stav ako riskira svoj neuspjeh u društvu. Ako je dobro postavljen osoba zbog jake discipline podnosi pritiske pred koje je stavljena, ali ostaje jasno onaj unutarnji pritisak kojeg smo opisali.
Retrogradnost Saturna donosi pobunu protiv sistema i oca. Ustvari, ovdje je ostao neriješen konflikt prošlog života po pitanju autoriteta. Često se dogodi da padnete u ruke nekome tko je na vlasti.
Kako smo rekli, ovaj položaj donosi jak impuls protiv vlasti, ali ispod je skriven aspekt sukoba s autoritetom. Recimo, retrogradni Saturn u desetoj kući, donosi na dubljoj razini karmički sukob s ocem koji se manifestira u ovom životu kao sukob s autoritetom. Kroz mnogo problema, potrebno je shvatiti  da je posao ustvari misija, a ne sredstvo zarade.  S druge strane, oslobađanje od krivnje jako je bitno, jer sukob koji se događa ustvari je neprihvaćanje odgovornosti za svoj život. Morate prihvatiti  odgovornost za sve svoje slobodne akcije. Primjerice retrogradni Saturn u 10. kući donosi probleme na radnom mjestu.  Postoji očekivanje da probleme riješi netko drugi za vas onda ostajete zarobljeni  zahtjevima drugih. Uspjeh će biti odgođen za drugi dio života, ukoliko i ostali parametri to potvrđuju. Također, Retrogradni Saturn govori da se sada završava nedovršeno.
 Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Utorak – Sunce danas donosi zrelostAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email