Retrogradnost planeta i značenje | Vedski jyotish

Retrogradnost planeta i značenje | Vedski jyotish


Retrogradnost planeta i značenje

Već sam pisao o Retrogradnim planetama, a ovdje ću više govoriti o njihovom značenju. Retrogradni planeti utječu na strukturu svijesti i odnos sa životom. One znaju blokirati čakre, a zatim stvaraju neravnotežu i nemogućnost kontrole osjetila. Svaka osoba koja ih ima u svojoj natalnoj karti, mora razumjeti Retrogradne planete da bi vratila sklad.
Vedski astrološki klasici kažu da su Retrogradni planeti jaki. Kvaliteta planeta mijenja se kad se gibaju retrogradno. Pojedinac s Retrogradnim planetima ne zna kako kontrolirati njihovu energiju. Stoga se može ponašati različito, ili previše naglašava njihove kvalitete ili odbija njihove pozitivne kvalitete ili zloupotrebljava njihove moći. Retrogradne planete u tranzitu utječu na sve, bez obzira na to imamo li ih u našoj natalnoj karti ili ne.
Planeta koja je retrogradna u svom padu, recimo, Merkur u Ribama, ponaša se pozitivno ili ako je Merkur u Djevici Retrogradan, oslabit će njegovu snagu. Jyotish je pisan u jednom etičnom vremenu, pa tumačenje retrogradnih planeta uvijek treba prilagoditi dobu u kojem živimo, odnosno neke stvari koje su se zvale lošim danas ih zovemo dobrim.
Također, pri tumačenju natalne karte treba imati na umu položaje u kućama kojima vladaju Retrogradni planeti. Primjerice, Retrogradni Jupiter u drugoj kući, sigurno neće donijeti novčane prinose koji bi bili veći kada Jupiter ne bi bio Retrogradan ili komunikacijski problemi bit će puno veći tijekom Retrogradnog Merkura. Nesreće će biti puno veće tijekom Marsova retrogradnog kretanja i tako dalje.
Sanskrtski naziv za retrogradne planete poznat je kao Vakriya. Vakriya znači uplitanje, krivo, vijugavo, okruglo, neizravno, izbjegavajuće i nejasno.  Potencijal retrogradnih planeta je fleksibilnost, njihova poruka je vidjeti život na drugačiji način. Pojedinac se može pozitivno baviti kvalitetom svojih Retrogradnih planeta ili može koristiti njihov potencijal na potpuno negativan način. Ovdje nisam toliko govorio o tome kako Retrogradne planete nose nedovršene stvari iz prošlog života i kada najjače djeluju.
Zanimljivo je spomenuti Rahua i Ketua koji se zauvijek kreću Retrogradno i to je dovelo do toga da se oni klasificiraju negativno. Ali oni imaju potencijal da vide svijet na potpuno drugačiji način i stoga mogu biti prilično inovativni i postizati velike individualne dosege.
Zaključak koji možemo izvesti iz ove analize nije klasificiranje Retrogradnosti, već pokušaj da vidimo kako takvo kretanje tjera čovjeka da stvari gleda na drugačiji način. Promatranje Retrogradnosti psihološki, otkriva nam potencijal u gledanju stvari drugačije. Retrogradnost nam govori kako da sagledamo stvari iz drugog kuta poput obiteljskih konstelacija ili psihodrame. Gledati sebe sa strane, veliki je domet ljudske spoznaje koji najviše liječi ljudsku dušu. Recimo, većina ljudi ima jednu sliku stvarnosti, dok osoba s Retrogradni planeti a svijet vidi drugačije i donosi drugačije zaključke o njemu što znači da vidi neke stvari koji drugi ne vide. Osoba isto tako može s Reteogradnošću živjeti u prošlosti, ne prihvaćati svijet u kojem živi. Također, oni dolaze u svijet ponoviti i još jednom očistiti iskustvo koje nisu uspjeli promjeniti. Razmislite o pogledu sebe iz drugog kuta to je bit meditacije i psihoterapije.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Petak – Sazviježđe strasti i davanja

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email