Rijeka Styk, kundalini i dharma

Rijeka Styk, kundalini i dharmaRijeka Styx je antička mitološka rijeka koja vodi u podzemni svijet i koju možemo opisati kao Kundalini energiju smještenu u dnu kičme. Kada duša umre, ona prelazi u podzemno prijelazno stanje, kao da putuje rijekom odnosno bardo stanje. Osoba zadržava svoja sjećanja i  privrženost, te se susreće sa svim onim projekcijama koje vidi kao strahove ili entitete svega onoga što nije uspjela osvjestiti.
Rijeka Styx simbolizira sušumna kanal, središnji kanal protoka energije ili Kundalini. Sušumna se nalazi između muškog kanala Pingala, svete plave boje i ženskog kanala Ida, svete crvene boje. Muško je kanal naše desne ruke i odlučivanja, sveto plavetnilo Shive i pingala tok. Žensko je iscjeljujuća strana, kanal lijeve ruke, sveto crvene boje Marije Magdalene, ili Shakti. One, kada su spojene u božansko ponovno ujedinjenje yoge, teku stvarajući svoju dharmu kroz meditaciju. Oni koji su vježbali Kundalini yogu svjesno su prolazili stanja prodora ove energije kroz tijelo i dušu te su osjetili jako neugodno iskustvo, ali istodobno i iskustva blaženstva.
Zmija simbolizira Kundalini energiju, njen otrov može otrovati, ali i biti lijek. Simboli ljekarne su zmija i Merkurov štap. Merkur je Bog nesjvesnog koje, ako osvještavamo, podižemo kundalini energiju.
Alkemičari su taj proces zvali isparavanje sumpora iz posude srca u kojoj se griju sumpor i živa, ili strah Saturna i intelekt Merkura. Merkur krivo rasuđuje zbog utjecaja straha i nastaje tjeskoba. Kundalini kada se podigne, kao i sumpor otruje um, krivo se vidi situacija jer prejaka energija Kundalinija pokazuje praktikantu da nije spreman prihvatiti svoje strahove i projekcije. Kao u Bardo stanju, preplaši samoga sebe. Tako je i u ljubavi. Mnogima kada se zaljube, podigne se energija, ali ljudi ne znaju što da s njome rade, nemaju snagu transformirati je i onda optužuju sudbinu ili partnera zbog neuspjeha. Svaki praktikant koji se igrao s Kundalini energijom, svjestan je da razina na kojoj živiš ustvari je tvoj najveći maksimum. Ono što me naučila Kundalini energija u pogledu osobnog razvitka jest da mnoge stvari za koje sam mislio da sam sposoban ustvari su bile moja projekcija. Kada bi  mnogi znanstvenici prakticirali Kundalini yogu, pričali bi drugačije, ali njihovi obrambeni sistemi dobro ih štite da se nikada ne upoznaju s ovom najjačom duševnom energijom unutar čovjeka. Kao rijeka Styx, Kundalini te suoči s nevjerojatnom snagom energije, oslobađanja dubljih slojeva psihe. Točnije, arhetipovima ili kako kaže Patanjđali prvi komentator yoge, s vasanama. Kundalini podigne karmičke projekcije koje bi  rješavali nekoliko života i normalno je da se projekcije dožive kao bol. Poput stanja Bardoa ili  stanja poslije smrti.
Psihoterapija ove nivoe uopće ne primjećuje, a Jung ih spominje u svojim alkemijskim razmatranjima i predgovoru Tibetanskoj knjizi mrtvih. Iskustveno, ako niste pripremljeni na Kundalini, onda ona postaje ono što smo već čuli za nju, zloglasna Kundalini yoga. Aktualizacija ovih dijelova psihe ili karmičkih projekcija koje ne možete prihvatiti, doživljavate kao jaku psihičku bol i dezorijentiranost. Osoba koja ne zna što se događa i u prošlosti se nije susrela s ovim iskustvom, kao i većina Zapadnjaka, ovo iskustvo može protumačiti kao demonsko, poput Bardo stanja u kojima karmičke projekcije postaju bijesna božanstva.
Psiha je takav fenomen, takva dubina iskustva da je potpuno smiješno kakve teme dominiraju u našem društvu. Ovo s čime smo danas okruženi su najniži dijelovi Bardo stanja. To čak nije prva čakra već čakre ispod prve, a to su duboko životinjski nivoi. Alkemičari za ovo doba kažu da je najmaterijalnije razdoblje čovječanstva. Zato je Kundalini neotkrivena i zloglasna. To je viši nivo svijesti o kojem govori Jung u knjizi o Kundalini yogi. Ona predstavlja poštovanje jer je  moćna energija za transformaciju.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Primjer Sjene u odnosu | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email