Romantična ljubav iza kulise

Romantična ljubav iza kulise Kupid je bog kojeg mi ne možemo doživjeti na taj način. U našoj suvremenoj kulturi ga vežemo samo za osjećaj ljubavi.  Doživljavamo ga kroz poklone i mnogo plastike i metala kojima pokušavamo dočarati njegov osjećaj opsesije kojom nas je pogodio i s kojom smo otkrili drugi dio sebe, način kako da se riješimo ega, ali ego na kraju u većini slučajeva pobjeđuje u odnosu.
Kupid je iz ljubavi pretvoren  u potrošačke želje, ispunjavanje nebitnih stvari koje ne čine ljubav. Kupid se u renesansnim slikama pojavljuje kao anđeoski dječak s krilima nalik oblaku sa sjajnim zlatnim uvojcima te lukom i strijelom. Dječak koji koketira s mladim i lijepim djevojkama pokušavajući ih uvući u dramu zaljubljivanja.
 Kupid je danas gurnut u našu kolektivnu Zapadnjačku sjenu. Pošto teško podnosimo buđenje ljubavi koja izaziva uzburkanost svih dijelova sjene, s malim renesansnim Kupidom pokušavamo ljubav pretvoriti u sva ona ljubavna srca i ružičastva obećanja kako bi pobjegli od ovog procesa. Kupid je nekoć i sada zastrašujući i zeznuti bog, zaljubili bi se neočekivano i ne bi nas puštao godinama ili desetljećima. Nešto kao prevarant ili trikster, on ima potencijal potpune promjene života pogotvo ako ste emocionalni tip osobe.
 Bol Kupidove strelice toliko je teška i zabada se u srce, a ne može se po tom pitanju ništa učiniti. Pokušaj da se razgovora s partnerom i njegovo odbijanje razbija srce kao staklo. Pogotovo kada partner pokazuje neiskrenost, naše srce se pretvara u razlomljeni gral.
Prekidom odnosa čovjek pada u podzemni svijet u kojem gubi libido, a eros koji je grijao dušu, izgorio je u pepeo i ugljen. Nakon prvog prekid takve veze, čovjek uči ponovno hodati, kao da je mrtav. Strahovi, loši snovi, teške vizije gdje smo ustvari upali u svoju Sjenu.
Naše unutrašnje dijete ili Jastvo misli da ga nitko ne voli. Unutarnje dijete je bilo na koljenima i molilo da se vrati voljeni. Princ i princeza moraju odrasti, roditelji ne mogu biti iza njih i štiti ih od života. Unutar te boli upoznajemo Sjenu, ili Minotaura unutar nas. Tamna kraljica ili vještica koja bi razderala svoju unutarnju ženstvenost i partnera zbog gubitka i zvijer muškarca ili Sjena kojom bi muškarac razderao ženu zbog gubitka svoje voljene. Upravo je taj Minotaur iscjeljujuće iskustvo ili transformacija. Ego je s ovim iskustvom mogao razlikovati što je bijes, ali razlog gubitka, to je događaj u kojem se pojavljuje refleksija, prva i najvažnija karakteristika mudrosti.
Bijes, panika, ljutnja kao nesvjesne sile ili Sjena koja me mogla uništiti, sada mi pomaže da se zaštitim kada sam napadnut. Recimo, kada je netko bezobrazan, ove karakteristike mi omogućuju da budem hladan/na i zaštitim se. Moje unutarnje dijete je sigurno jer je integrirana ova karateristika koja mi omogućuje da uđem u konflikt s partnerom i raspravim neki problem ili idealizaciju koja se pojavila.
Suprotnost koja me mogla uništiti sada surađuje. Ova karateristika mi omogućuje samostalnost pogotovo u poslu da se izborim za sebe, dok u odnosu moramo ući u svjesni konflikt u koji se za vrijeme zaljubljenosti nije ulazilo i na taj način je veza sama pala u nesvjesnost koja je izvukla Monotaura.
Kada se žena susretne s Animusom ili božanskim dijelom sebe, mora prihvatiti  unutarnji autoritet i razlučivanje.
Romantična ljubav ima sposobnost  reaktiviranja ranjivog dijela koji se projicira na partnera i obratno. Zaljubivši se, zagazili ste u tamu vlastite sjene. Na kraju je puta morate prihvatiti.  Ozlijeđene i prestrašene aspekte svoje osobnosti koje ste poricali. Kupidove strelice i njegovo nametanje Sjene, dovest će vas do autentičnog Erosa, sile ljubavi koja vas uvlači u vezu i daje vam sposobnost za dublje uvažavanje voljenog i onoga što znači biti čovjek. Velik je to korak za čovječanstvo, osnovna i srednja škola prolaze u neznanju ovog procesa s tolikim ranama da mnogi umiru, a da ovaj proces nikada nisu niti shvatili. Na mapi obrazovanja pa čak i duhovnosti se ne raspoznaje. Zaljubljivanje je shvaćanje u kojem osjećaš prazninu na početku, a kasnije se mora ispuniti unutarnjim autoritetom koji pomaže živjeti vlastitu autentičnost koju tek onda partner može voljeti. Autentični se pronalaze i vide, a neautentični pronalaze nautentične i oni ne mogu vidjeti ostvarene u ljubavi.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapuet

Pročitaj  Sunce i Mjesec, Ida i PingalaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email