S onu stranu intelekta

S onu stranu intelektaKada se u odnosu dogodi problem, mnogi ga pokušavaju riješiti intelektom jer je to navika koju smo naslijedili obrazovanjem, ali takav pristup stvarnosti je površan. Intelekt je ovdje da se lakše snalazimo po površini, on nije za dubinu.
Jedan zen majstor smatra da intelekt može postaviti svakovrsna pitanja i sasvim je u redu da to čini, ali očekivati konačni odgovor od intelekta znači suviše zahtijevati od njega, pošto nije u prirodi umovanja da daje konačne odgovore. Odgovor počiva zakopan duboko pod temeljem našeg bića.
Da bi ga razbili iluziju intelekta, potreban je krajnji napor volje. A onda se otvaraju dveri percepcije i ukazuju, dotle nejasni vidici. Intelekt kaže, a onaj koji kaže ne raspolaže. Intelekt je na kraju krajeva površan, nešto što pliva po površini svijesti.
Da bi se doseglo iskustvo, površina se mora probiti. Međutim, sve dok nesvjesnost spada u područje psihologije, ne može biti satorija u zenovskom smislu tog pojma. Zato psihologija, mora biti nadiđena. Intelekt nije vrhunska stvarnost, ali jest na Zapadu. Intelekt je potreban da bi se nepouzdano utvrdilo gdje je stvarnost. A stvarnost se poima tek kada se intelekt odrekne zahtjeva prema njoj.
Kada meditirate, kada dođete do iskustava, intelekt takva iskustva ne može pojmiti, kao ni kada doživite ljubav. Da je tomu tako onda bi mogli na satu fizike naučiti sve o ljubavi. Zato život ima jednu veću širinu koja nadilazi sam intelekt i otvorena je za one kojima je površina dosadila i postala iscrpljujuća. Intelekt je, prema Jungu samo jedna funkcija svijesti, zato nije ni čudno što poznajemo samo jednu funkciju, dok, kao funkciju svijesti, intuiciju ne poznajemo, a još manje emocije, opažanje i njihove funkcije. Bit je da kada nešto promatrate pokušate vidjeti da ako ste došli do jednog odgovora, poslušate što o tome kažu vaše emocije, što opažaji i koliko ste spremni nešto provesti na fizičkoj razini. Višedimenzionalni pristup je cjeloviti pristup, ne možete govoriti o ljubavi, a da istovremeno ne djelujete i da stojite po strani kada je ljubav aktivnost. To je ono što u pogledu emocija nama Zapadnjacima nije jasno, a to je ono što možete vježbati jer bez šireg gledanja i djelovanja, naše misli i akcije su isprazne. Neka vaše misli prate akcije.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Stigao je i dan otvorenja! Pozivamo vas u Petak 7.2.2020. na super otvorenje En...Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Karmičke planete i nesvjesne memorije
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email