Sanja Radović: Kako emocije utječu na tijelo (2/3) - Gdje ih pohranjujemo?

Sanja Radović: Kako emocije utječu na tijelo (2/3) – Gdje ih pohranjujemo?

“Ako na satu joge niste plakali ili se smijali – što čekate?!”, poznata je uzrečica među jogijima, pa ako vam se dogodilo da tijekom sata joge doživljavate razne emocionalne reakcije – dobrodošli! Tijekom prakse joge pokrećemo emocije koje nismo – naizgled – ničim izazvali.

Za te reakcije postoje jasni, anatomski uzroci: mi pohranjujemo u naša tkiva emocije i misli. Nakon brojnih godina života naše je tijelo prepuno uskladištenih doživljaja – i zato se kaže da je “naše tijelo naša podsvijest”. Jogijska znanost to dobro zna, a srećom – i “Zapadna” je medicina počela uvažavati i istraživati drevna znanja, pa nema potrebe da vjerujemo tisućama godina starim metodama – najnovija istraživanja su pokazala da je sve to baš tako.

U ovom predavanju taknuli smo površinu ove nepregledne teme i popričali o tome kako funkcionira naš sustav (“zapadnjačkim”, anatomskim jezikom) te na koje načine pohranjujemo misli u tijelo i kako one utječu na sve naše aktivnosti – iako su to doživljaji iz prošlosti, one su prisutne u svim našim odlukama SADA. Zbog toga je ključno shvatiti zašto imamo zatvorene kukove, blokirana ramena, bolove u plućima… jer sve što pohranjujemo u tjelesna tkiva direktno utječe na naše aktivnosti i na naš život u cijelosti. Emocije koje smo pohranili u tijelo imaju im moć da upravljaju našim akcijama, mislima i svakodnevnim aktivnostima, i mogu nas lako odvesti i u bolest ako im se ne prida pažnja.

Pročitaj  Na Rubu Znanosti - Cudno 4

Autorica: Sanja Radović, sanja@om.com.hr

Snimanje i obrada zvuka: Hrvoje Golubić, hrvoje_golubic@yahoo.com

Naša ostala predavanja potražite na stranici

Snimljeno 14. lisopada 2016. u studiju OM joge, Zagreb,

Za više informacija o našim predavanjima i radionicama posjetite nas na ili i prijavite se na naš besplatan e-Bilten na

Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email