Saturn i Jungovo tumačenje

Saturn i Jungovo tumačenjeJung je promjenio astrologiju i alkemiju tako što ih je osuvremenio, dešifrirao je zamršene simbole koji žive u svakodnevici i oblikuju naš život. To je pravac nove duhovnosti u budućnosti jer se temelji na provjerljivosti. Kada sam krenuo na fakultet jedino pitanje koje me zanimalo postoji li doista nešto izvan ove stvarnosti. Kada se dođe do stvarnog dokaza jasno je da na tom putu nema nikoga oko vas jer se susrećete sa svime onim što nije napisano u knjigama, a to je susret sa Sjenom ili Saturnom, kako kažu alkemičari nigredo, faza u kojoj se ego kao hobotnica pokušava uhvatiti  za nešto, ali crnina čišćenja rastaljuje racionalnu stvarnost gdje se spoznaje da je ona samo papirnata fasada.
Kretanje Saturna i Jupitera govori nam o kolektivnim pomacima u našoj svijesti. Jung kaže: “Pri Kristovom rođenju, Saturn, zloćudni bog i Jupiter, dobri bog, bili toliko blizu jedno drugom da su bili gotovo jedna zvijezda, to jest zvijezda Betlehema, kada je novo ja, Krist, dobro i zlo , rođeno zajedno.” Ponovno smo imali 2020.g. najveće približavanje Jupitera i Saturna nakon 400. godina što nam govori kako živimo u važnim vremenima spajanja ova dva principa koja su u nesvjesnom spojeni više od jednojajčanih blizanaca.
“Alkemičar je dočarao Saturnov duh kao onoga koji je poznat, to je bio pokušaj da se svijest stavi izvan ega, uključujući relativizaciju ega i njegovih sadržaja.” ~ Carl Gustav Jung.
Dakle, Jung nam govori da ono što je čovjeku najvažnije, a to je ego, Saturn ga rastaljuje i pokazuje mu da je samo dio Jastva. U ovoj fazi ego se drži za sve ono što društvo jest tj., racionalnu stvarnost koju alkemičar ili putnik napušta i Saturna čini kao nešto što je sada u njemu i smatra kao ono što mu je sada poznato.
“Ove astrološke ideje sasvim su razumljive kad se uzme u obzir da je Saturn zvijezda Izraela, te da Jupiter znači “kralj” (pravde). Među teritorijima kojima upravljaju Ribe… su Mezopotamija, Baktrija, Crveno more i Palestina. Chiun (Saturn) se spominje u Amosu 5:26 kao “zvijezda vašeg boga”. Jakov Saruški (umro 521.) kaže da su Izraelci obožavali Saturn. Sabajci su ga nazvali “bogom Židova”. Subota je Saturnov dan… Saturn je zvijezda Izraela. U srednjovjekovnoj astrologiji vjerovalo se da je Saturn prebivalište đavla.  Saturn i Ialdabaoth, demijurg i najviši arhont, imaju lavlje lice.” Carl Gustav Jung
“Paralela između hebrejskog boga i Saturna od velike je važnosti u pogledu alkemijske ideje o preobrazbi Boga Starog zavjeta u  novog Boga. Alkemičari su prirodno pridavali Saturnu veliki značaj, jer osim što je bio najudaljeniji planet, vrhovni arhont (Harraniti su ga nazvali “Primas”) i demijurg Ialdabaoth, on je također bio spiritus niger koji leži zatočen u tami materije, božanstvo ili onaj dio božanstva koji je progutan u vlastitoj kreaciji. On je mračni bog koji se vraća u svoje izvorno svijetlo stanje u misteriju alkemijske transmutacije. Kao što Aurora consurgens [I. dio] kaže: “Blago onome tko će pronaći ovu znanost i u koga ulijeva Saturnova razboritost” ~ Carl Jung
“Budući da je đavao bio anđeo koji je stvorio Bog i “pao poput munje s neba”, i on je božanska “procesija” koja je postala Gospodar ovoga svijeta. Značajno je da su ga gnostici ponekad smatrali nesavršenim demijurgom, a ponekad saturinskim arhonom, Ialdabaotom. Slikovni prikazi ovog arhonta u svakom detalju odgovaraju onima đavolskog demona. Simbolizirao je moć tame iz koje je Krist došao spasiti čovječanstvo. Arhoni koji su izdani iz utrobe nedokučivog ponora, tj. Iz istog izvora koji je proizveo gnostičkog Krista.” ~ Carl Jung
“Nemilosrdno se s drugog planeta vidi da kralj stari, čak i prije nego što je to i sam vidio: vladajuće ideje, “dominantne”, promjene, a promjene, koje svijest nije otkrila, zrcale se samo u snovima. Kralj Sol (Saturn), kao arhetip svijesti, putuje svijetom nesvjesnog, jednom od njegovih brojnih figura koje će jednog dana možda biti sposobne i za svijest. Ta su manja svjetla, prema starom gledištu, identična s planetarnim korespondencijama u psihi koje je postavila astrologija. Kada je, dakle, alkemičar dočarao Saturnov duh kao svog poznatog, to je bio pokušaj da se svijesti dovede do stajališta izvan ega, koje uključuje relativizaciju ega i njegovih sadržaja. Intervencija planetarnog duha tražila se kao pomoć. Kad kralj ostari i treba ga obnoviti, uvodi se neka vrsta planetarne kupke – kupelji u koju svi planeti ulijevaju svoje “utjecaje”. Ovo izražava ideju da dominantna, oslabljena s godinama, treba podršku i utjecaj tih pomoćnih svjetala kako bi je učvrstila i obnovila. Ona je, takoreći, otopljena u supstanciji drugih planetarnih arhetipova, a zatim se ponovno sastavila. Ovim postupkom taljenja i preoblikovanja nastaje novi amalgam sveobuhvatnije prirode, koji je uzeo u sebe utjecaje drugih planeta ili metala.” ~ Carl Jung
Ovaj proces nam govori kako Saturn oblikuje svijest i kako je čini sposobnom da doživi božansko i postane sposobno da učestvuje u ljubavi. Sve planete su ustvari arhetipovi koji kada se pomiješaju nastaje tzv. amalgam sveobuhvatnije prirode. Kada se događaju planetarne kombinacije one nas svojim utjecajem mijenjaju i nadodaju našim emocijama dubinu i mogućnost da događaje promatramo iz drugog kuta. Današnje Saturnovo razdoblje kako Jung ili alkemija kažu je Sol koja nas, s jedne strane, truje, ali je i lijek, dobivamo sastojak koji čini Saturna u nama poznatim, postajemo mudriji i svijet vidimo drugačije. Ova vrsta znanja još nije prihvaćena pa i ovaj tekst kojeg nsm Jung pokszuje smisao Saturna i njegove transformacije kroz elemente i kroz spajanje dobrog i zlog kao supstance u nama koja nas širi, oplemenjuje i stvara nas sposobnim bićima za davanje i učestvovanje. Bez ovog procesa ljudi ne mogu biti sposobni učestvovati u odnosu s drugim ljudima.
Nikola Žuvela
 

Pročitaj  Nedjelja – Usamljena zvijezda sjajaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email