Saturn i Mjesec -emocionalne teškoće davanja emocija.

Saturn i Mjesec -emocionalne teškoće davanja emocija.Saturn znači hladnoću, ali i rad, Mjesec znači emocije ali i projiciranje emocije na druge. Hladne emocije zajamčene su s ovom kombinacijom, a hladnoća ili problem s majkom česta je pojava ovog aspekta. Ako tumačimo ovaj položaj astrološki, bez psiholoških objašnjenja, onda on donosi: manjak majčinskih osjećaja, pružanje pomoći siromašnim ljudima ili onim potrebitima. Ako je ova kombinacija u osmoj kući donosi sklonost mentalnim bolestima,  u sedmoj kući kasniji brak i problem u odnosima na način da se hladnoća projicira na partnera.  Ako su slabo postavljeni u natalnoj karti, donose psihološki problem i asocijalnost, kao i problem s poslom na kojem se osjeća gorčina.
Psihološki ovaj položaj donosi osjećaj u kojem se život uzima previše ozbiljno. Ako ne uspiju svoju emocionalnost osvijestiti često se razvije pesimistički pogled na život, gdje se razvija osjećaj emocionalne težine života. Ono što je poželjno da nadvladaju jest osjećaj krivice kada se prepuste emocionalnom zadovoljstvu. Strah ih često sprječava da se prepuste životnim iskustvima. Teže se prepuštaju u emocionalnim odnosima i često se povlače kod situacija u kojima se pojavi problem u odnosu. Jasno, jedan od uzroka ovog problema je odrastanje u hladnim odnosima koji često dolaze od hladne majke. Razvijanje povjerenja u druge jest aspekt koji se razvija godinama a ako se na njemu na radi onda lako dolazi do razvijanja melankolije. Strah od emocija donosi rigidnost koja se može pretvoriti u okrutnost ukoliko se ne radi na osjećajima. Kad se i prepuste osjećajima i brizi za druge, često misle da to nije iskreno i da daju mehanički. Emocionalna suzdržanost glavna je tema ovog aspekata. Sumnja u život jedna je od tema kojeg stvara ovaj aspekt. Sarkastičnost i rigidnost u ponašanju jest otpor prema svijetu.
Ipak, u alkemiji ovaj aspekt govori da je nužno “raskopati” emocije i vidjeti kako ovaj odnos funkcionira iznutra. Nigredo (faza rastavaranja) kroz Saturna pokreće ovja proces u kojem dolazi do transgormacije emocija i mogućnost razvijanja odraslosti. ovaj položaj nekadfa izazove i asketizam kroz meditaciju koji omogućuje da se spozna ovaj proces. Može donijeti dublju zadubljenost u emocije kako bi se vidjelo kako one funkcioniraju i što se skriva iza mnogih emocija i lažnih odnosa. Pitanje je kako koristimo elemente koji su postavljeni u natalnoj karti i kako shvaćamo vanjske situacije. Ovaj položaj ako ga dobro shvatimo možemo nam omogućiti da vidimo kako odnosi stvarno funkcioniraju odnosno s ovim položajem onda znamo kome se otvoriti a kome se ne možemo otvoriti. Mnogi ljudi se daju projekcijama, a ne mogu vidjeti da se ne daju osobi. Kada s ovim položajem uvidimo stvarno davanje onda je jasno zašto u znaku Raka i najboljem sazviježđem u Raku tj. Pusji, vlada Saturn i zašto se u tom sazviježđu Mjesec osjeća najbolje. Odraslost u davanju toliko fali ovom svijetu koji lako izriče: “volim te”, a poslije ne ispunava rečeno. Ovaj položaj ako se radi na emocijama može omogućiti odraslost, a svaka druga alternativa poput melankolije pokazuje nam da nije teško izabrati što nam je činiti.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Srijeda – Odluke ostavite za predvečerAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email