Saturn ili Sjena

Saturn ili Sjena“Mislim da je zdrav način života sprijateljiti se sa zvijeri u sebi, a to znači ne zvijer nego Sjena. Tamna strana nečije prirode. Zabaviti se s njome, prihvatiti je znači saznati sve o sebi.”
– Anthony Hopkins.
Sjena se odnosi na nesvjesni aspekt osobnosti s kojim se naše svjesno ja ne poistovjećuje. Sjena je, uglavnom ono negativno sa stajališta naše svijesti i u jyotishu je simbolizira Saturn.
Svatko nosi sjenu, a manje je utjelovljena u onih pojedinaca koji žive svjestan život.
Tamnija je i gušća kod onih koji su je nesvjesni, a to je velika većina.
Sjena je ono instinktivno i iracionalno u nama. To je naša sklonost psihičkim projekcijama u kojima pokazujemo inferiornost, a moralne nedostatke tražimo u drugima.
To su sve one stvari koje vidimo u drugima, ali ne želimo priznati da su u nama.
Sjena donosi ratove i povrede drugih pojedinaca, izaziva raspad braka. Pokazuje kako je ego iskrivljen, ali mi i dalje vjerujemo tom egu unatoč tome što takve procjene donose ratove i ekonomske padove.
Prešućujemo istinu jer nam je važnija sigurnost. Zato teško podnosimo Saturna, onoga koji nosi Sjenu, našu potisnutu stranu, koji iznosi na vidjelo sve ono što pričamo o drugima, a ustvari smo to mi sami.
Jasno, kada ugledamo viđeno, u svakoj karti olako prelazimo preko problema i tražimo ga uvijek u drugima ili svijetu.
Kad je kršćanstvo pokušalo potisnuti simbole i nesvjesno, nastala je alkemija.
Kada je znanost htjela potisnuti dušu, nastala je psihoterapija.
Kada je Istok htio potisnuti nesvjesno i simbole, nastala je istočna alkemija. Rezultat je uvijek isti. Što više potiskujemo problem, to on još više izlazi na vidjelo.
Iako je Sjena ili Saturn spremnik ljudske tame, ujedno je i sjedište kreativnosti. Tko je savladao Sjenu, savladao je strah. Tko je savladao strah, napustio je ego i tada osoba postaje kreativna i svjesna.
Kada ste u svađi sa partnerom, tada ste opsjednuti svojom Sjenom. Vidite sve crno u partneru i na taj način pokušavate sakriti svoju Sjenu. Ipak, sve je to faza sazrijevanja, put kojim svatko mora proći.
Nemoguć je duhovni razvoj bez integracije Sjene ili Saturna.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Ljudi u sukobu sa samim sobomAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Lijenost u odnosu na ljubav
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email