Saturn ili Sjena

Saturn ili Sjena“Mislim da je zdrav način života sprijateljiti se sa zvijeri u sebi, a to znači ne zvijer nego Sjena. Tamna strana nečije prirode. Zabaviti se s njome, prihvatiti je znači saznati sve o sebi.”
– Anthony Hopkins.
Sjena se odnosi na nesvjesni aspekt osobnosti s kojim se naše svjesno ja ne poistovjećuje. Sjena je, uglavnom ono negativno sa stajališta naše svijesti i u jyotishu je simbolizira Saturn.
Svatko nosi sjenu, a manje je utjelovljena u onih pojedinaca koji žive svjestan život.
Tamnija je i gušća kod onih koji su je nesvjesni, a to je velika većina.
Sjena je ono instinktivno i iracionalno u nama. To je naša sklonost psihičkim projekcijama u kojima pokazujemo inferiornost, a moralne nedostatke tražimo u drugima.
To su sve one stvari koje vidimo u drugima, ali ne želimo priznati da su u nama.
Sjena donosi ratove i povrede drugih pojedinaca, izaziva raspad braka. Pokazuje kako je ego iskrivljen, ali mi i dalje vjerujemo tom egu unatoč tome što takve procjene donose ratove i ekonomske padove.
Prešućujemo istinu jer nam je važnija sigurnost. Zato teško podnosimo Saturna, onoga koji nosi Sjenu, našu potisnutu stranu, koji iznosi na vidjelo sve ono što pričamo o drugima, a ustvari smo to mi sami.
Jasno, kada ugledamo viđeno, u svakoj karti olako prelazimo preko problema i tražimo ga uvijek u drugima ili svijetu.
Kad je kršćanstvo pokušalo potisnuti simbole i nesvjesno, nastala je alkemija.
Kada je znanost htjela potisnuti dušu, nastala je psihoterapija.
Kada je Istok htio potisnuti nesvjesno i simbole, nastala je istočna alkemija. Rezultat je uvijek isti. Što više potiskujemo problem, to on još više izlazi na vidjelo.
Iako je Sjena ili Saturn spremnik ljudske tame, ujedno je i sjedište kreativnosti. Tko je savladao Sjenu, savladao je strah. Tko je savladao strah, napustio je ego i tada osoba postaje kreativna i svjesna.
Kada ste u svađi sa partnerom, tada ste opsjednuti svojom Sjenom. Vidite sve crno u partneru i na taj način pokušavate sakriti svoju Sjenu. Ipak, sve je to faza sazrijevanja, put kojim svatko mora proći.
Nemoguć je duhovni razvoj bez integracije Sjene ili Saturna.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Samo vezanje pažnje uz ritmičku tjelesnu funkciju vodi do spontane spoznajeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Usudiš li se priznati sebi što te vuče u ponor?
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email