Saturn u Škorpionu: Razotrkivanje odnosa smrti i seksualnosti

Saturn u Škorpionu: Razotrkivanje odnosa smrti i seksualnosti


Saturn u Škorpionu: Razotrkivanje odnosa smrti i seksualnosti

 
Saturn ili Shani u Škorpionu nosi dvostruku težinu. Osim suočavanja sa samim Saturnom, osoba mora puno dublje zaroniti u područje smrti, kao i seksualnosti što ujedno znači i ključ za besmrtnost pošto Škorpion predstavlja kuću otkrivanja onih najdubljih i najtamnijih stvari o sebi. U ovom položaju, Saturn nas je suočavao s problemima neadekvatnosti u području seksualnosti i straha od smrti. Možemo reći da Saturn u Škorpionu predstavlja upravo potisnutu seksualnost koja je na Zapadu uslijed tisućljetnog učenja o negativitetu ovog aspekta, danas još uvijek ostala u vulgarnom obliku njenog neshvaćanja.
Potrebno je samo povesti javnu raspravu o smrti i životu poslije života, te o seksualnosti, da nam postane jasno koliko je ta činjenica reakcije i afekta, ustvari tema tabu.
Spomenuta neadekvatnost nije fizička već emocionalna jer se radi o vodenom znaku. Ovaj položaj aktualizira sve one potisnutosti i neshvaćanja. S druge strane, onaj tko nije transformirao seksualnu energiju, ne može razumjeti ljubav, a takav je i raspored čakri. Na dubljoj razini, ovaj položaj je jačao strahove od pokoravanja i emocionalnog odbacivanja i partnerove emocionalne kontrole, što znači da je strah više psihički i nema svoje temelje u fizičkom tijelu.
Potisnuta seksualnost se pretvara u nasilje, a ispod toga se skriva puno veći problem, a to je strah od smrti. To je najdublji strah u čovjeku.
Shani osobu uči da svako osvještavanje moramo učiniti sami, a u ovom slučaju je potrebno vidjeti da seksualnost služi transformaciji u emocionalnu sposobnost voljenja. Saturn blokira ovu energiju jer želi upozoriti na njeno krivo korištenje i nužnost preobrazbe strasti u ljubav.
Saturn kao Sjena ili kompleks u čovjeku je regulator koji vodi čovjeka od prolaznog ega do bezvremenosti. Naime, on u alkemiji vlada fazom negredo ili crnine kojom rastapa ego sve do faze kojom nas vodi do Jastva. U ovom slučaju Satrun stvara zaštitu od seksualnosti samo da se osoba ne bi prepustila nećemu nad čim osoba nema kontrolu. Saturn ujedno i rastavara stvoreni mehanizam, on djeluje tako da nešto stvori a onda vašu projekciju razori jer on ne želi projekcije o životu. Većina ljudi danas živi na način da želi kontrolu nad svojim životom, a to je nemoguće, to je način života u kojem nema razmjene.
Satrun gdje vam se nađe, to je polje koje želite kontrolirati, ali nad njime nemate moć.
Nikola Žuvela
Narudžba knjiga (cijena knjige je 90kn): nikola@vedski-jyotish.net

Pročitaj  Što želite sebi u novoj zodijačkoj godini?

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email