Simbol božićnog drva- C.G.Jung

Simbol božićnog drva- C.G.Jung“Božićno drvce je jedan od onih običaja koji su hrana za dušu, hrana za unutarnjeg čovjeka.”
—C.G. Jung govoreći: Intervjui i susreti.
„Ali ne zaboravimo da se cjelokupna kombinacija, osvijetljeno i ukrašeno stablo, nalazi i izvan Kristova rođenja iu nekršćanskim kontekstima.
Na primjer, u alkemiji, tom dobro poznatom rezervoaru za simbole antike.
Sada znate što znače svjetleći globusi na božićnom drvcu: oni su ništa manje od nebeskih tijela, sunca, mjeseca i zvijezda.
Božićno drvce je svjetsko drvo. Ali, kao što alkemijska simbolika jasno pokazuje, ona je i simbol transformacije, simbol procesa samospoznaje. Prema određenim alkemijskim izvorima, adept se penje na drvo – vrlo drevni šamanistički motiv.
Šaman se u ekstazi penje na čarobno drvo kako bi stigao u gornji svijet gdje će pronaći svoje pravo ja.
Penjući se na čarobno drvo, koje je ujedno i drvo znanja, on stječe svoju duhovnu osobnost. Za oko psihologa, šamanistički i alkemijski simbolizam je projicirani prikaz procesa individuacije.”
C.G. JUNG
Planete i zvijezde kao kuglice i svjetlo na boru su astrologija u malom, iako, simbolično penjanje šamana ili alkemičara ustvari su transformacija planetarnih kombinacija. Koliko ljudi zaboravljaju ovu simboliku, ali je nesvjesno slave, možda jednom shvate da ona predstavlja proces individuacije ili slavljenje odrastanja i spajanja muškog i ženskog principa.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Emocionalna usamljenostAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Subota – Suosjećanje stvara nevezivanje
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email