Simbol zmije

Simbol zmijeGnostici, su zmiju smatrali kao obnoviteljicu znanja i držali je simbolom suprotstavljanja „zlom bogu Stvoritelju“ –Demijurgu, utemeljitelju materijalnog svijeta. U mitologiji i starim znanjima zmija je nositeljica iskonskog života i znanja, snage prirode, gospodar životne energije i plodnosti. Za Freuda ona nema mističnu važnost, naprotiv, ona je za njega simbol seksualnosti i muškog falusa koji može imati negativni simbolizam kod žene jer predstavlja strah od seksualnosti.
 Alkemičari su je zvali Ouroboros- zmija koja jede vlastiti rep a predstavlja prirodu, životnu silu, simbol aktivnog, demijurškog principa božanske moći, vječni prsten, silu koja se neprestano, ciklički rađa. To je zmija koja guta svoj vlastiti rep, bila je simbol obnavljanja i vječnosti. U Egiptu bila je zmija ureus koju su faraoni nosili na glavi poput krune. U Indiji zmija simbolizira kundalini – spiritualna zmija koja „prosvjetljuje“.
Simbol za Kundalini je umotana zmija. Kružna smotana zmija predstavlja cjelovitost i ona je kao takva bila simbol alkemije. Zmija predstavlja ženstvene zavojnice oko stabla. Ona simbolizira zapetljanost u moralnom dualizmu s kojim se susrećemo kroz život. Jung primjećuje čestu uporabu zmija u mitologijama i religijama svijeta. Ona se pojavljuje u starim mitologijama kao prvotni Bog. Zmija je važan, složen i ambivalentan simbol i jedan od najvažniji arhetipova u čovjekovom kolektivnom nesvjesnom. Proturječni karakter ovog drevnog simbola proističe iz vezivanja zmije za dušu predaka, za praiskonski, podzemni svijet. Zmija pripada zemlji i podzemlju) i otad njena veza sa nečistim silama i praiskonskim svijetom. I u našim narodnim vjerovanjima i magijskim radnjama može se uočiti dvostruka priroda zmije. U Bibliji se spominje 53 puta i  kod Mojsija ima iscjeljujuću ulogu u pustinji, onog koga ugrize i izdrži njen pogled ozdravi. Zmija je arhetip preobrazbe i služi sublimaciji osobnosti. U Indiji se isto tako pojavljuje kao Ouroboros –zmija koja jede svoj rep, kao simbolika korištena za opisivanje kundalini energije u 2. stoljeću gdje je tako opisana i nacrtana u Yoga Kundalini Upanišadi: Božanska moć Kundalini, sjaji poput stabljike mladog lotosa, smotana u krug ona drži svoj rep stavljajući ga u usta, odmara se u polusnu. Drugo tumačenje je da kundalini predstavlja ljudski DNK. Ona otjelovljuje unutrašnju kreativnu energiju ili kundalini u yogi, koja je uspavana u donjem djelu ljudskog tijela i koja se yoga vježbama oživljava i podiže do vrha glave prolazeći kroz energetske centre ili čakre.
    U kundalini yogi postoje nadiji, živčani kanali kojih ima 72 000, a od njih su najvažniji: Ida Nadi kroz koju putuje energija lijevom nosnicom i predstavlja Mjesečev (ženski) princip emocije i pasivnost. Omotana je oko kičme u spirali. Često se naziva i Chandra Nadi, tj., u jyotishu njome vlada Mjesec (Chandra). Ako bolje promatramo disanje uvijek vam je jedna nosnica više zatvorena, druga manje što govori i o emocionalnom stanju u kojem se nalazite i koji princip dominira vama (da li aktivni ili pasivni princip).
U Kini krilati zmajevi nose besmrtnike u nebo; vještice se služe simbolikom zmije; u kruni faraona uz božanstvo Ra, simbol boga sunca, nalazi se i kobra; poganske božice plodnosti, uglavnom povezane i s podzemnim svijetom.
Zmija za Junga na najbolji mogući način izražava ono nepoznato i predstavljaju mostove podignute prema nevidljivim obalama. Zmija je složen i ambivalentan simbol i jedan od najsnažnijih arhetipova u čovjekovom kolektivnom nesvjesnom. Paradoksalan karakter ovog drevnog simbola proistječe iz vezivanja zmije za dušu predaka, za ktonski, podzemni svijet. Isus kaže da budemo mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi. To znači da je potrebno razvijati umske sposobnosti ali i paralelno emocije. Kada razvijemo umne sposobnosti u mogućnosti smo razgovarati i razmjenjivati te u ovom svijetu ostati mudar pred situacijama koje su za nas opasne.
Kroz snove simbol zmije može označavati seksualni simbol i odnos prema seksualnošću ali može isto tako biti puno dublji simbol odnosno predstavlja inicijaciju. Ako ste je sanjali kao mali to znači i dublju inicijaciju koju ćete doživjeti kroz život na duhovnom nivou. Tko je imao takvo iskustvo svjestan je moći ovog događaja ako se zbio u snovima odnosno koliko on zaista donosi veliku promjenu u pojedinčevoj svijesti u pogledu napretka. Ipak, ovaj napredak kod većine je krivo interpretiran pa se događa često suprotni scenarij a to je povratak u materijalne želje. Zmija je ustvari naš libido energiju koju vidimo projiciranu u vanjske objekte, osobe koju ne možemo vidjeti kao dio sebe i postajemo robovi vanjskog odobravanje ili neodobravanja. Mistična preobrazba zmije jest transformacija muške i ženske projekcije koje projiciramo u partnerski odnosima, ali pošto smo izgubili mističnu vrijednost braka, svjetovna predodžba braka pretvara se u simbol negativne zmije koja postaje simbol seksualnosti.
U svakom slučaju, zmija je jedan od najstarijih simbola koji se pojavljuje u prvim božanstvima i predajama, moć pretvaranja otrova u lijek najveći je zadatak transformacije čovjeka gdje smo okruženi raznim otrovima koje treba pravilno protumačiti i shvatiti koja im je svrha, a nakon toga asimilirati u sebi.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Subota – Smisao prekida odnosaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email