Sinhronicitet predstavlja stvarnost koja se neprestano događa

Sinhronicitet predstavlja stvarnost koja se neprestano događa


Sinhronicitet predstavlja stvarnost koja se neprestano događa

Sinhronicitet je stara pojava koja razvojem kvantne fizike i psihologije pokušava pronaći svoje mjesto u znanosti. Na istoku je otkrivena mnogo ranije, odnosno pojavom filozofije Lao-cea, a podudarnosti kvantne fizike i istočne filozofije najbolje su prikazali svojim istraživanjem Bhor, Heisenberg i Bhom (vidi: W. Heisenberg: Fizika i metafizika, F. Capra: Tao fizike).
Uzmimo primjer kojeg navodi Jung, kako bi shvatili što uopće znači sinhronicitet: ”Danas je petak. Za ručak imamo ribu. Netko je uz put podsjetio na travanjsku ribu. Prije podne sam načinio bilješku: ‘ Est homo totus medius piscis abo imo.’ Popodne pokazala mi je jedna pacijentkinja koju mjesecima nisam vidio, nekoliko upečatljivih slika riba, koje je crtala u međuvremenu. Uvečer su mi pokazali stolnjak na kome su  bile izvezene ribe. U rano prijepodne,  nekadašnja pacijentkinja koju godinama nisam vidio ispričala mi je svoj san u kojem je stojeći  na morskoj obali spazila veliku ribu koje je plivala direktno prema njoj i tako reći pristala kraj njenih nogu. Pišući na jezeru, pošao sam nekoliko koraka k kamenoj ogradi i na tom zidu nalazila se mrtva riba dugačka 30 cm. U to vrijeme bavio sam se proučavanjem poviješću simbola ribe.”
Kineski mudraci oslanjajući se na hipotezu jedinstva prirode, pretpostavili su da se jedna stvarnost izražava kako u psihičkom tako i u fizičkom stanju. Najbolji primjer toga jest I Ging koji predstavlja gibanje cjeline prirode koja je ujedno i unutarnje gibanje u čovjeku, odnosno sinhronistički su povezani. Jin I jang su dualnosti koje prema Kinezima predstavljaju izvor svih stvari. Ista je stvar s jyotishem odnosno planeti samo pokazuju sinhronističko gibanje nutrine. Upravo u kvantnoj fizici kod fotona se javlja dualnost (ne zna se kada će foton priječi u česticu ili val) prema kojoj je kvantni fizičar N. Bhor došao do analogije s kineskom filozofijom. Profesor Dick Bierman je napravio eksperimente pomoću bolničkog skenera za mozak. Sve je izgledalo kao obični medicinski pregled, u kojem pacijent legne na stol koji ga uvuče u skrener, no ovoga puta skener je bio dio jednog od najtemeljitijih paranormalnih eksperimenata svih vremena, onoga kojim će se dokazati je li moguće predviđati budućnosti. Rezultati – koji su prvobitno objavljeni ekskluzivno za Daily Mail – ukazali su da obični ljudi zaista imaju ‘šesto osjetilo’ koje im pomaže da ‘vide’ budućnost, odnosno oni čitaju ono što iznutra je spremno da se materijalizira pream van.

Pročitaj  Saturn kao nosilac karme u odnosima

Jung je sinhronicitet dokazao poznatim eksperimentom ESP u kojem su pojedinci pogađali o kojoj se karti radi na daljini od nekoliko tisuća kilometara. Ipak, ovaj eksperiment koji je statistički dokazao postojanje sinhroniciteta do danas nije uzet za ozbiljno. Postoje mnogi takvi eksperimenti koji ruše znanstvene teze, međutim  nužno je shvatiti da živimo u svijetu znanstvenih hipoteza, a ne dokazanih istina. Lovačka društva preživljavala su na načelu sinhroniciteta, gdje su shamani kroz znakove, simbole i vizije liječili, a onda i tražili životinje za prehranu. Zar je moguće opstati 30 000 godina na velikim prostranstvima poput Sjeverne Amerike, a da životinje tražite svojim okom, a da ne govorimo o Siuxima koji se nisu micali s jednog mjesta, a toliko dugo su uspjeli živjeti i prehraniti svakodnevno nekoliko tisuća članova. Iako pojmovno nisu znali što bi značio sinhronicitet, oni su ga živjeli svakodnevno i bez njega je život bio besmislen. Njihov način života je obilježen intuicijom, dok je naš razumom, pa su nam i polazišta drugačija. Sinhronicetet je činjenica, međutim on nam se čini nemogućim zbog toga jer mi živimo u svijetu znanosti i pokusa, mi se odgajamo da ne vjerujemo već da ispitujemo. To je problem kulture, a ne vjerodostojnosti u ovom slučaju sinhroniciteta.
 Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Pun mjesec u Lavu – pričam ti o ljubavi

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email