Sjena i primjeri

Sjena i primjeriSjena je naš podsvjesni dio osobnosti koji ne volimo vidjeti u sebi i nastaje u djetinjstvu na način da smo sve ono što roditelji i društvo nisu prihvaćali, potisnuli smo u Sjenu.
Što je Sjena u medijima?  Recimo, u medijima se propagira jedino rješenje poput cjepiva. Iako je Sjena sama pandemija, sigurno je da Sjena ne može biti izliječena nekim vanjskim agensom ili cjepivom jer ono donosi i malom postotku teške posljedice što navodi i sam proizvođač na 44 000 cijepljenih njih 11 je imalo jako teške posljedice. Dakle, Sjena je činjenica. Koju god opciju izabrali, ona je uvijek tu samo što je sada vidljiva. Za mnoge ona ne postoji pa se onda manifestira kroz ono što ljudi vide. U astrologiji ovu Sjenu zovemo Saturn i ona služi rušenju starog kako bi se vidjela lažna uvjerenja i sagradili stvarni stavovi.
Saturn je element rasta čovjeka prema višim stanjima. U ovom slučaju pluća su život,  a nesposobnost čovjeka da živi, pretvara se u bolest ili Sjenu. Povlačenje u sebe ili refleksija ga tjera na preispitivanje i mijenjanje životnih navika koje ga čine pametnijim. Tako se čovjek mijenja kroz vjekove.
Evo još jedan primjer Sjene i njenog djelovanja. Kada muškarac ženu optužuje za izazovno oblačenje, onda je Sjena njegova potisnuta seksualnost i strah od žena. Sigurno se radi o jakom majčinom kompleksu. Time dolazi do  neprihvaćanja Animusa ili muškarca u sebi koji je u Sjeni. To je njegova inferiorna seksualnost koju oživljuje neka osoba koja je na ulici izazovno obučena ili je u nekim novinama. Ustvari, osoba iza kritike ne vidi da gaji privlačnost prema takvoj ženi i pokušava je optužbama osuditi, ono što ga privlači i što postaje njegova noćna mora s kojom se ne može boriti jer taj sadržaj ne priznaje u sebi.
Još jedan primjer Sjene. Žena ima jakog Animusa ili podsvjesnog muškarca koji je tjera na poslovni uspjeh. On se okreće intelektualiziranju u kojem jača volju za moć, bježi u svoj svijet savršenstva u kojem ima kontrolu kao obrambeni sistem od Erosa ili strasti. Da bi žena bila opravdana, okreće se moralnoj superiornosti kroz koju kritizira “nemoralne” i projiciranjem mržnje prema takvim ljudima olakšava si vlastito potiskivanje.
Primjer muškarca koji je zbog poznatosti poistovjećen s mana ličnošću, arhetipom božanske superionosti koji zahvaća poznate ljude i koji postaju žrtve tog arhetipa, a to je opasno jer rađa umišljenost. Jasno, postoje još neki elementi koje bi mogao objasniti u ovom slučaju, poput njegovog bježanja u naglašavanje intelektualne funkcije i strah od osjećajnog, osjetilnog koje skriva u Sjeni, ali bitnije od svega jest prepoznati Sjenu i shvatiti u kojim ponašanjima dominira kako odnosom, poslom ili čak bolešću.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Nasljeđeni obrasci | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email