Sjena i suočavanje sa Zmajem

Sjena i suočavanje sa Zmajem“U mitovima je heroj onaj koji pobjeđuje zmaja, a ne onaj koga on proždire. Pa ipak, oboje moraju imati posla s istim zmajem. Također, on nije junak koji nije sreo zmaja, ili koji je, ako ga je jednom vidio, nakon toga izjavio da ništa nije vidio. Jednako tako, samo onaj tko je riskirao borbu sa zmajem i nije svladan, osvaja ostavu, ili “blago koje je teško dostići”. On jedini ima pravo pravo na samopouzdanje, jer se suočio s mračnim tlom sebe i time stekao samog sebe. Ovo iskustvo daje neku vjeru i povjerenje u sposobnost sebe da se održi, jer je sve što mu je prijetilo iznutra učinio svojim. Stekao je pravo vjerovati da će istim sredstvima moći nadvladati sve buduće prijetnje. Došao je do unutarnje sigurnosti koja ga čini sposobnim za samopouzdanje.”
-Carl Jung
Ovdje se nećemo baviti simbolikom vatre zmaja koja je u stvarnosti  povezana s manipulacijom  daha koja se koristi u kineskim tehnikama transformacije ili u tantri. Istok je već u prošlosti na nesvjesnoj razini učinio ovaj proces dostupnim kroz tehnike disanja. Mi to nismo učinili na Zapadu i moramo ovaj proces mitološki pretvoriti u vlastitu tehniku koja se koristi radi transformacije nižih stanja koja se pretvaraju u viša stanja. Jednostavna preuzimanja tehnika s Istoka bez pripreme i znanja pretvorilo se u šarlatanstvo i pomodarstvo duhovnosti jer sve te tehnike većinom su upotrebljive s učinkom od 20 posto i golemom štetom, odnosno, ne mogu biti asimilirane jer im nedostaje spomenuti faktor mitološkog-psihološkog razumijevanja, a to je osjećajno shvaćanje arhetipa zmaja, a onda može početi realan rad na osjećajima koji se skrivaju iza ovog arhetipa. Pravi istočni praktikant ako radi tehniku on vidi zmaja, Zapadnjak je u svojoj prvoj čakri ispunjen stvarima koje su njegov štit od emocija koje je pretvorio u materiju, ne može uopće ovaj proces razumijeti.
Zmaj kao arhetip je simbol nesvjesnog i nosilac instinkta i životne energije, kundalini ili libida. Zmaj želi uzeti tu energiju, ona je izvorno bila njegova hrana koju vitez ili sv. Juraj. savladava i uzima za sebe.  Primjerice, donesete odluku da želite naučiti programski jezik i na taj način promjeniti zanimanje, Arhetip zmaja će vas pozvati na odgovornost tako što vas izazove da pogledate one stvari koje vam stoje na putu. Zmaj od vas traži da pogledate što vas to sprječava, imate li snage ili vječno izabirete najteže ciljeve kako se ne bi pomaknuli s mjesta, gdje zmaj postaje destruktivna sila
U mitu, Zmaj skuplja blago u svojoj jazbini. Zmaj sjedi na njemu; spava na njemu. Služe li drago kamenje, zlato i srebro Zmaju? Ne, Zmaju nema koristi. Ali to znači da vaš Zmaj ima zalihu resursa: vrijeme, energiju, znanje, kojima biste mogli imati pristup da samo znate kako. U nekim mitovima zmaj kontrolira pristup mladoj djevojci. Ovo simbolizira izabiranje partnera do kojeg se ne može doći. On je pod utjecajem Sjene zmaja ili onoga što osoba odbija shvatiti. Tako osoba ima osjećaj da je izvana nešto spriječava, a ustvari ne može vidjeti svoju Sjenu u kojoj je nedostupnost pravilo.
Također, svatko nešto čuva: novac, knjige, dragocjene predmete, kolekcionarske predmete, odnose, iskustva. Trik je u tome da otpustimo stvari koje nam ne trebaju ili da  one budu korisne.
Kako bi se pomirili sa Zmajem potrebno je istražiti kakav on ima utjecaj na nas same. Jung je predlagao aktivnu maštu i pustiti Zmaja da luta gdje promatramo i pratimo naše emocije i reakcije. Jung je radio na aktivnoj mašti smatrajući kako je ona iscjeljujuća, dok je Tesla u njoj pronašao najveće izume. Ono što radi Zmaj ustvari je ono što radi naš nesvjesni dio koji ne vidimo u sebi kako funkcionira. Ljudi imaju svjesne stavove dok nesvjesni govore potpuno drugačije od spomentih težnji.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Aktivaciju „svjetlosnog tijela“ opisuje Biblija kao i gotovo sva drevna učenja n...Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Uštap u Vodenjaku – na kraju jednog puta…
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email