Sjenoviti dijelovi znakova

Sjenoviti dijelovi znakovađ

Da bismo mogli napredovati, potrebno je uvidjeti svoju sjenu ili slabosti koje se vide iz samoga znaka, ali i ostalih položaja. Ovdje ćemo se zadovoljiti općenitim prikazom znakova koji je najvidljiviji i na kojem se onda može raditi.
   Čovjekom vladaju slabosti vlastitog karaktera, a dokle god vladaju slabosti, one njime i upravljaju. Slabosti nisu tako negativne jer one služe integraciji onih dijelova sebe koje ne razumijemo poput emocije straha.
Njome vlada Saturn, a ona služi za dublji pogledom na stvarnost, odnosno ona rastaljuje loše stare stavove i očekuje prihvaćanje drugih parametara koji pripadaju stvarnosti. Primjerice, možete odbijati shvatiti dio svoje osobnosti dugi niza godina, Saturn vam može namjestiti vezu u kojoj ćete biti napušteni i onda ćete se početi pitati tko sam i što sam, te zašto mi se to dogodilo. No, vratimo se znakovima, Škorpion je sklon biti zaveden preko svojih slabosti, a to su seksualne želje u kojima misli da će pronaći ispunjenje, ali istodobno je sumnjičav. Strast ga pokreće jer se ne može prepustiti pa je traži uvijek sve više i više što ga dovodi do opsesivnog stanja. Nemogućnost emocionalnog otvaranja nadomješta sve većom kontrolom i posesivnošću koja donosi ljubomoru i natjecanje. Unutarnji život je ispunjen kontrolom koja mu oduzima viđenje života dok je potrebno iskoristiti višu dio znaka, a to je meditacija i učenje kako da se prepusti višem cilju.
Vatreni znaci poput Ovna, Lava i Strijelca su zavedeni svojom sujetom; Ovan je zaveden ponosom, Lav željom za moći, Strijelac oholom nezavisnosti. Ovan u želji da bude prvi pati od gordosti. Njegova želja za PRAVDOM ustvari je pokazivanje snage kontrole i dominacije nad drugima a ne pravda kao takva. Strijelac opčinjen veličinom i idealizacijom sanja o idealnom društvu namećući drugima religijske teme preko kojih pokušava uspostaviti dominaciju koja je paravan, a ne razumijevanje istine. Lav će isto tako govoriti o vladavinu prava a ispod njega je želja za dominacijom koja je njajjača u zodijaku od svih znakova. Imamo nadalje Vagu koja je zavedena hvalisanjem, laskanjem i vanjskom formom. Kada to ne dobije postaje sjetna i napada druge zbog ne dobivanja te pažnje. Djevice putem straha, sumnjičavosti i perfekcionizmom pokušavaju kontrolirati stvarnost. One se kritikom se brane od života i često ga uopće ne iskušavaju. Rak i Riba  zadovoljavaju svoju sebičnu sentimentalnost koju proglašavaju s ljubavi, ali normalno je da se takvi aspketi pogleda na stvarnost urušavaju. Rak govori o obitelji kao temelju, tako da njihova prevelika briga je ustvari ne briga. Njihova prevelika čežnja za zaljubljenosti ustvari je sama zaljubljenost u sebe u kojoj ne vide partnera, odnosno zaljubljuju se u hladnog partnera koji im je paravan zašto se ne otvaraju. Ribe se skrivaju iza mistike pa tako negiraju stvarnost. Primjer jedne Ribe mogao bi opisati kroz jednog šamana koji je tvrdio da korona ne postoji dok nije završio u bolnici s teškim komplilacijama, odnosno Riba će se često poistovjećivati s duhovnošču, ali praksa i disciplina kao osnova duhovnosti će ovaj znak zaobilizati. On će govoriti o duhovnosti, ali neće biti primjer takvog života već će kukati o romantici i ljubavi a praksa im je strana. Blizanac ne vjeruje u ideje i ideologije i on sebe zavarava koristoljubljem. Puno informacija koje ima ne iskorištava i ne primjenjuje na sebi, ostaje dijete, odnosno Petar Pan. Jarac se zavarava škrtosti i ambicijom s kojom se štiti od osjećaja. Njegova krilatica je ako  nemam novaca nemam sigurnosti. On ne stječe sigurnost kroz emocije i glad za emocijama hrani ambicijom. Vodenjak preko egoizma i ekscentričnosti govori o slobodi, ali kada ih odvedeš na praksu i radne akcije te provođenje tih ideja, onda nestanu. Rad im je smrtni grijeh i ne vide da je za slobodu potrebno puno raditi i da je potrebno odricanje.  Bikovi voljom za moći i svojom sumnjičavosti ulaze u materijalizam i hedonizam kojima kompenziraju potrebu za osjećajima. Kao nosioci tradicije, ona je njima potrebna za hedonizam jer struktura im omogućuje da se opuste. To je paravan, previše hedonizma im stvara potrebu još u još ali nikako se ne mogu opustiti jer hedonizam nadomještaju osjećaje. Oni hedonizmom nadomještaju osjećaje.
Čovjek je pokrenut lošijim motivima i prirodno se plaši koristiti razum jer bi on pokazao motive ponašanja koji su besmisleni, te ga doveo u sukob sa savješću koja bi tražila od njega oprost sebi i drugima i promjenu načina života. Zato se svi znakovi oslanjaju na nekog drugog ili nešto drugo da misli i odlučuje umjesto njega. Primjerice, autoritetu su sklone Djevice, Ribe i Rakovi; stavovima i mišljenju većine Vage i Ribe; sustavu pravila ponašanja Djevice, Škorpioni i Ribe; isticanje svog ja Ovan, Lav i Strijelac; na vlastite osjećaje Rak i Ribe, Jarac voli posjedovati radi ugleda i prestiža dok se Blizanac najviše oslanja na zdrav razum. Recimo, Djevica se neće osloniti na sebe nego će tražiti potvrdu društevnih normi, a sve  to zovemo samozavaravanje. Stoga, bit svih znakova jest da nas dovedu do zavaravanja kako bi se u konačnici okrenuli sebi.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

Pročitaj  Je li ono što vidim, osjećam stvarno?
O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email