Skrivene psihološke činjenice

Skrivene psihološke činjeniceOno što se skriva iza odnosa ostaje skriveno od javnog pogleda jer većinu ne zanima istina već samo sjaj vanjštine bez sadržaja. Primjerice, Marta kaže kako voli biti voljena, no, u vezi jako malo daje. Pomislili bi da to čini namjerno, no, odnos s ocem u kojem je davala, a dobivala gorčinu oca stvorilo je strah od ponovne povrede.
S druge strane, Lea je zaljubljivala u posesivne partnere koji su nakon svakog izlaska pitali: S kim si bila? Takvo ponašanje partnera jen isprovociralo njen prekid. Igrala je ulogu žrtve a on kontrolora gdje uloga žrtve u jedom trenutku preuzima kontrolu i dolazi do prekida.  Tako ona i dalje može biti neosvojiva djevojčica koja se ponovno zaljubljuje, ali iza takvog zaljubljivanja se ne susreće s posesivnošću oca koji je zloupotrebljavao njihov odnos za manipulaciju. Pojava manipulacije u koju se Lea zaljubljuje ona tumači kao ljubav, iako je evidentno da u tom odnosu postoji samo ovisnička petlja ili projekcija roditeljskog posesivnog odnosa. Naravno da Lea to ne čini jer želi, već u ovom zaljubljivanju ne može priznati psihološku ili duševnu stvarnost u kojoj bi morala odnose produbiti i početi sudjelovati u stvarnom odnosu.
Danas ljudi žive u trgovačko – obrtničkom odnosu, daju, ali tako da očekuju uzvraćanje. Ako se ono ne vrati, tihu ubojica – očekivanje dovodi do prekida. Ustvari to su odnosi koji se odvijaju po navici bez želje da se sudjeluje u odnosu. Pravi odnos jest upoznavanje onog što partner jest, oboje stavljaju u prvi plan sudjelovanje u razgovoru gdje zanimanje za partnerovo emocionalno stanje ustvari nudi razmjenu i dolazak do neotkrivenih emocija koje obogaćuju odnos. Tako razgolićuju ego i njegovu potrebu za kontrolom i posjedovanjem. Proces ljubavi tako ne ide samo prema partneru već razotkriva emocije koje se prije nisu poznavale u sebi. Tako se razotkrivaju ovisničke petlje koje uguše svaki odnos. Ovaj proces ako se ne stavi u prvi plan svaku vezu vraća u transgeneracijski – naslijeđeni obrazac obitelji koji nesvjesno dominira odnosom. Odnosi nisu za one kojima emocije nisu na prvom mjestu u smislu razotkrivanja pravog stanja osjećaja tj. pozadinske motivacije. Tko ne istražuje emocije, taj ostaje dubinski prazan i površan, ostaje na razini kolektiva u nemogućnosti da otkrije svoju individualnost iz koje se rađa ljubav.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Pogled u budućnost: zašto je racionalizam opasan?Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email