Smanjiti očekivanja od drugih ljudi ne znači pristati na manje od onoga što zaslužujemo!


Foto: pixabay.com

Put ka sebi posut je trnjem i mukotrpnim radom. Prožet je brojnim suzama kako biste došli do svoje unikatne istine. Sebe ćete putem namjerno vezati za druge ljude, uživajući u svom odrazu koji vidite u njihovim očima, dok s druge strane medalje, niste sami spremni jednako tako gledati sebe i voljeti sebe. Shvatiti da i bez njih vi vrijedite dovoljno. Ne trebaju vam drugi da bi vam pokazali kako živjeti sebe i postati samodostatan.

Jeste li se zapitali, što je to što očekujemo od drugih da nam pruže, a ne pružamo sami sebi? Zašto iznova upadamo u zamku nerealnih očekivanja, vođeni mišlju da ćemo tako preko drugih pronaći radost i kreirati sreću? Shvaćate li, očekivanja su nešto sasvim nepotrebno. Nešto što kvari radost i ljepotu življenja.

Očekujemo mnogo od drugih, usuđujem se reći i previše. No, s druge strane od sebe nemamo prevelika očekivanja. Smatramo da ćemo hraneći se tuđom energijom i onime što nam daju, pronaći zadovoljstvo i osjećati se ispunjeno.

Bezglavo jurimo kroz život kreirajući sliku o drugim ljudima temeljenu na našim prvotnim dojmovima i potajnim željama da budu sve ono što trebamo. No, što je ono što vi uistinu trebate pa se utapate u tuđim očima i dodirima, željni zadržati ljude koje niti ne vidite jasno? Za čime točno žudite?

Shvaćate li zašto tražite potvrdu vlastite vrijednosti u drugima, zašto u njihovoj pažnji pronalazite privremeno skrovište? Znate da ćete kad tad ostati ogoljeni do srži, kompletno sami u tišini. Grlit će vas vaša lažna očekivanja i kreirana iluzija u glavi, tješiti vas da je sve na svom mjestu, dok grcate u suzama i znate da najprije sebe zavaravate.

Shvatit ćete tad, tuđi otisci na vama potaknuli su iznova neke stare strahove, kao što su strah od izdaje, strah od napuštanja, strah da ste nedovoljno dobri, strah od suočavanja sa samim sobom. A oni će se manifestirati na ovaj ili onaj način, dok živite tu iluziju ili kad se ona raspline kao balon od sapunice.

Ostat ćete sami, shvatit ćete što god radili, koga god u svoj život pustili, oni će s vremenom opet otići, kad naučite lekciju koju ste trebali proživjeti da biste se okrenuli sebi i otkrili što je to što vas tišti, što još niste zacijelili.

Put ka sebi posut je trnjem i mukotrpnim radom. Prožet je brojnim suzama kako biste došli do svoje unikatne istine. Sebe ćete putem namjerno vezati za druge ljude, uživajući u svom odrazu koji vidite u njihovim očima, dok s druge strane medalje, niste sami spremni jednako tako gledati sebe i voljeti sebe. Shvatiti da i bez njih vi vrijedite dovoljno. Ne trebaju vam drugi da bi vam pokazali kako živjeti sebe i postati samodostatan.

Pročitaj  Što mi je o Uriju Gelleru I kontaktima s vanzemaljcima ispričao Andrija Puharić

Vezati se za očekivanja i ishode znači ne živjeti, već tapkati u mjestu, u željenoj iluziji. Tako kvarimo sadašnjost a pritom i sve moguće lijepe ishode u budućnosti. Samo jer hranimo strah od napuštanja, strah da nismo dovoljno dobri, automatski se sabotiramo i gradimo zidove kao obrambeni mehanizam, da ne bismo bili povrijeđeni.

Činjenica jest da ne možete izbjeći to da vas drugi povrijede, ali možete utjecati na to kako ćete se nositi s tim. Hoćete li i dalje kriviti sebe jer si niste htjeli priznati istinu, jer ste im dopustili da igraju ulogu koju ste im udijelili i kreirali? Ili ćete stati na loptu, shvatiti kakvim očekivanjima ste umanjili ljepotu tog iskustva i natjerali drugu osobu da postane dio vašega kalupa?

Jeste li ikada progledali i shvatili, kad se ta iluzija razbila, da vi uistinu toj osobi niste dopustili da bude ono što jeste, niste ju u potpunosti vidjeli?

Možete li i dalje dopustiti toj osobi da bude dio vašega puta, vidjevši ono pred čim ste zatvarali oči, možete li ju kao takvu prihvatiti i ne očekivati da ide vama niz dlaku i ispunjava vaša očekivanja? Možete li i dalje vidjeti ljepotu u njihovim očima, pronaći ono dobro te dopustiti da i vas preobrazi, premda je daleko od onoga savršenoga koje ste prethodno u mislima kreirali?

Dopustite drugima da budu ono što jesu – ni više ni manje! Da vam pokažu sve svoje boje, bez da svojim manipuliranjem i očekivanjima kvarite lekciju. Dopustite sebi da budete sve ono što jeste, bez straha kako će drugi na vas gledati, hoće li ustuknuti kad vide vaše istinsko ja ili će ostati!

Dopustite sebi da živite lagano i lepršavo, da tečete mirno kao rijeka, da svojim mirom i vedrinom ostavljate male pozitivne brazde na drugima. One koje će ih izmijeniti na bolje i potaknuti njihov i vaš rast. Postavite pred sebe ona očekivanja koja ste namijenili drugima!

Suočite se s njima, saznajte posjedujete li vi potrebne vještine i vrijednosti kojima očekujete da ste obasuti od strane drugih. Radite na sebi, radite na tome da u svakome trenutku budete isključivo ono što jeste i slušate svoj glas, razvijate svoju istinu i jedinstven put.

Ne, nećete time pristajati na manje od onoga što zaslužujete. Vi ćete postati ono što zaslužujete i za čime težite na pogrešne načine! Nahranit ćete najprije sebe i zacijeliti svoje traume, kako biste u svoj život privukli identične jedinke, koje će rezonirati na istoj razini.

Pročitaj  Muško načelo u ženi – Put promjene

A svi oni koji ne rezoniraju s vama, putem će sami od sebe osjetiti potrebu da se odvoje od vas i u tome nema ništa loše. Jednom, kad narastete do te razine, shvatit ćete da vam je vaša stara koža tijesna, a cipele koje ste nosili već ove sezone, postale su neprikladne i suvišne, istrošene. Željet ćete puno više, shvatit ćete da je došlo do željene preobrazbe  i pronaći ćete neke nove ljude i stvoriti si novo ruho.

Zato, pustite ljude u vašemu životu da budu ono što uistinu jesu, bez da ih mijenjate svojim percepcijama i skrivenim željama.

Potrudite se biti im svjetlost, unositi radost kako u svoj tako i u njihov život. Pokazati im da ste vi puno više od onoga što mislite o sebi. Pokazati sebi da život može biti lijep, ne žaliti za ljudima koje smo pustili da nas promijene i odigraju svoju ulogu.

Ne kvarite si momente, kad bi u suštini sve trebalo biti tako kako jest, nadasve jednostavno. Ne očekujte, nadopunite sami sebe i budite! Budite sve ono što tražite od drugih, budite radost! Neka svaka osoba koja uđe u vaš život osjeti tu posebnu radost koju dijelite, kako biste godinama nakon ostali pozitivno utkani jedno u drugo, završili vi nakon te lekcije zajedno ili vam se putevi razdvojili. Budite ljubav!

Marija Lombarović

https://web.facebook.com/Lombarovic/

https://marijalombarovic.wordpress.com/Vir: Atma.hr

  • Objave
Kolumnistica, urednica, sanjar, altruist, po struci ekonomist. Ljubiteljica književnosti, psihologije, prirode, yoge, plesa. Love is my religion. Autorica bloga Moja škrinjica ludosti (i pokoje mudrosti).
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email